Gość Zgłoś Napisano 13 Września 2016 zapytaj koralowców ile potrzebują a edytowałem bo podałem nie tego linka i jeszcze artykuł (stary ale aktualny) http://ledmagazyn.pl/ze-swiata/437-epistar-przedstawia-chipsety-100-120-oraz-150lmw/ ile i jakie diody maja ile lumenów z wata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Września 2016 (edytowane) To po co piszesz o lumenach juz nie pierwszy raz w kilku tematach, jak kazesz pytać się koralowców ile potrzebują? I ja też edytowalem post przyznając rację Tobie, ze są podane lumeny diody w linku z aledrogo. Ale po co podajesz ten link o lumenach jak sam nie wiesz ile ma ich być dla korali? Edytowane 13 Września 2016 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Waty to tylko informacja ile mocy/prądu dioda pobiera i nic więcej skąd mam wiedzieć ile potrzebujesz diód/lumenów do swojego zbiornika ? znajdź podobny zbiornik z podobną obsadą i zapytaj posiadacza czym i jak świeci i czy jest zadowolony Ale po co podajesz ten link o lumenach jak sam nie wiesz ile ma ich być dla korali? po to że zapytałeś jedni świecą lampkami 12W i wystarcza - a innym ponad 20W mało jeżeli liczysz na odp. że ma być dokładnie tyle lumenów (bo tyle to za mało - a tyle już to dużo) to NIKT Ci takiej udzieli ma być na tyle dużo żeby koralowce nie głodowały i na tyle mało żeby ich nie popalić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Ja mam juz od prawie 19 miesięcy oswietlenie led diy i jakoś sie to kręci i nie potrzebowalem Twojej pomocy, żeby to zmajstrować. Piszesz o lumenach i migasz sie od odpowiedzi ile ma ich być. Teraz edytowaleś post i piszesz o watach. To się ni kupy, ni d*py nie trzyma. Prosze nie pisz juz więcej do mnie, bo chcę mieć spokojną noc. Dobranoc Edytowane 13 Września 2016 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Ja mam juz od prawie 19 miesięcy oswietlenie led diy i jakoś sie to kręci i nie potrzebowalem Twojej pomocy, żeby to zmajstrować. Piszesz o lumenach i migasz sie od odpowiedzi ile ma ich być. i co mam Cię pochwalić ? czy polecić jakiejś firmie jako konstruktora ? odnośnie ilości lumenów masz odp. powyżej chcesz mnie dalej zaczepiać to zapraszam na PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Września 2016 To Ty mnie zaczepiasz bo masz zawsze swoje "ale". Dla koralowców najważniejsze jest światło niebieskie ktore ma male lumeny, ale przenika glęboko do wody. Poczytaj np. magazyn koral 2/2013. Polecic to ja mogę Ciebie za wkład w konstrókcjach lamp diy, bo nie ma tu lepszego. W tej odpowiedzi powyżej nie ma wzmianki o lumenach ile ma ich być, a dochodząc metodą prób i błędów to Twoje wypowiedzi i rady nie są mi do niczego potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Września 2016 To Ty mnie zaczepiasz bo masz zawsze swoje "ale". Dla koralowców najważniejsze jest światło niebieskie ktore ma male lumeny, ale przenika glęboko do wody. Poczytaj np. magazyn koral 2/2013. Polecic to ja mogę Ciebie za wkład w konstrókcjach lamp diy, bo nie ma tu lepszego. W tej odpowiedzi powyżej nie ma wzmianki o lumenach ile ma ich być, a dochodząc metodą prób i błędów to Twoje wypowiedzi i rady nie są mi do niczego potrzebne. Przecież to Ty tutaj http://nano-reef.pl/topic/88038-projekt-malej-lampy-led-diy-pomoc-mile-widziana/page__st__40#entry894627 mnie zaczepiłeś a nie ja Ciebie i przepraszam Cię bardzo że nie umiem (i nikt inny też nie) udzielić Ci odp. na tak proste pytanie "ile ma być lumenów" oraz innych użytkowników forum - za offtopy niezwiązane z tematem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Września 2016 Post 43 w tym temacie byłeś pierwszy, a jezeli na temat lumenow jest taka prosta odpowiedź to dlaczego nie udzieliłeś mi prostej odpowiedzi ile ma ich być w tym temacie i innym. Raz piszesz o lumenach, a jak nie znasz odpowiedzi to o watach. Jak ja piszę o watach to Ty .na przekór o lumenach. Taka dyskusja nie ma sensu. Nie znasz odpowiedzi i za wszelką cenę chcesz żeby było na Twoim. Nikt inny w tą dyskusje sie nie wtrącał, żeby udzielić satysfakcjonującą odpowiedź dla mie ile ma byc lumenów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 14 Września 2016 Panowie spokojnie Po krótkich przemyśleniach postanowiłem zakupić trochę więcej diód 1w i w razie potrzeby mieszać kolory. Może trochę mnie poniosło ale ceny niewielkie więc 10 złoty róznicy mnie nie zbawi Zdjęcię ukazujące koszyk .. Pomóżcie dobrać jakiś zasilacz ? Wiem że ma być na 350 mA ale nie wiem czy lepiej draiver czy na 2 zasilacze i do tego czasówki które posiadam Pozdrówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Września 2016 jak dajesz 3x full spectrum to czerwoną możesz sobie spokojnie darować / zamienić na UV pomyśl też jak to połączysz bo tu aż sie proszą 3-4 kanały .. a nie dwa poza tym na bank przesadzasz z mocą - przecież to zbiornik 27l ? więc przydało by się sterowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 14 Września 2016 (edytowane) Zamówiłem diody na zapas ... planuje wrzucić coś od 14W do max 18W. Edytowane 14 Września 2016 przez matheroz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Września 2016 czyli 3 sznurki/kanały po 6 sztuk i masz 18 - zasilacz 24V i jakieś 1,5A (żeby był zapas mocy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 14 Września 2016 W sumie wrzucę fulla 1 max 2. No z polączeniem mam problem i w sumie nie do końca wiem jak go rozwiązać. No właśnie nad czymś takim myślałem i pod 350mA ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Września 2016 aaa i 3 driver na 350mA - najlepiej z PWM - jakbyś zechciał jednak sterować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 14 Września 2016 czyli 1 zasilacz i 3 drivery ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Września 2016 jeżeli chcesz sterowanie to zasilacz np taki http://allegro.pl/zasilacz-verifone-24v-1-7a-40watt-pin-prad-staly-i6174277819.html i do tego 3 drivery http://allegro.pl/driver-p4115h-led-140ma-320ma-510ma-680ma-pwm-lin-i6014080013.html albo 3 osobne i pod czasówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 14 Września 2016 Uff oko dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 15 Września 2016 Witam ponownie .. dzisiaj przyszły ledy i tu pojawia się pytanie .. Czy sterowanie koniecznie jest potrzebne ? Puściłbym wszystko na jednej nitce a jeśli wszystko dobrze byłoby dobrze dołoże sterowanie .. Chyba najlepszą opcją dla mnie skoro mam dwie czasówki to zrobić dwie nitki, dwa zasilacze, dwie czasówki ... tylko muszę znaleźć w miarę tanie zasilacze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 15 Września 2016 (edytowane) A dlaczego od razu nie zamówiłeś zasilaczy u jednego sprzedawcy ,? Tapatalk Edytowane 15 Września 2016 przez lukhil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 15 Września 2016 ten akurat nie miał zasilaczy takiego jakiego potrzebowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Ja ostatnio zakupiłem 2szt i są do kosza . Były tanie . Tapatalk Edytowane 15 Września 2016 przez lukhil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 15 Września 2016 Chyba zrobię tak: Kupię jeden zasilacz o taki: http://led-byt.pl/pl/p/Zasilacz-stalopradowy-350mA-21-66V/390 Połączę wszystko na jednym, zobaczymy jak śmiga, a potem dołożę sterowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 15 Września 2016 A jakie sterowanie chcesz dać ? Ja zakupiłem na aukcji zasilacza . Idzie paczką z Led byt. Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matheroz Zgłoś Napisano 15 Września 2016 Na panowie tutaj mi proponowali drivery + pewnie jakiś sterownik do tego jeśli dobrze kumam Szczerze te zagadnienia są dla mnie nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Września 2016 Chyba zrobię tak: Kupię jeden zasilacz o taki: http://led-byt.pl/pl...50mA-21-66V/390 Połączę wszystko na jednym, zobaczymy jak śmiga, a potem dołożę sterowanie nie dołożysz bo to jest zasilacz/driver w jednym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach