Skocz do zawartości
Gość

Mała kostka 45x45x45 "na dobry początek" w realizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Powitać,

A więc od początku, aktualnie od marca tego roku prowadzę nano rafkę 27l (30x30x30cm) w zbiorniku jest ok 8-9kg skały, kilka gatunków zoa, ricordea, rhodoactis i briareum, do tego kilka krewetek na aiptasię z uwagi na przywleczoną plagę. Filtrcja to kaskada wypełniona 50/50 siporaxem i pokruszoną skałą, oświetlenie 2x18w powercompacty aquaela, brak odpieniacza jadę na samych podmianach. Aktualnie niebawem przenosiny do większego szkiełka 91l brutto (kostka 45x45x45cm). Co już mam:

- szafka pod akwa, samo szkło powinno być na dniach

- odpieniacz hydor slim skim 250

- oświetlenie 165W LED Made in China (wiem, że trochę za dużo ale kupiłem z myślą o większm szkle w przyszłości, na razie skręcę np o połowę)

- grzałka 50W (chyba powinna wystarczyć), ewentualnie mam jeszcze 150W

Co w planach:

- cyrkulacja: 1x JVP 110 (ewentualnie jeśli będzie potrzeba dorzucę kolejny)

- filtracja, tutaj mam dylemat z wyborem, opcja A: zbudowanie filtra ze spienionego PCV na zasadzie reefpacka od tunze a dokładniej comlina i dostawienie obok odpieniacza, filtr zasypałbym siporaxem i pokruszoną skałą plus ukryłby grzałkę. Opcja B: budowa panela wewnętrzengo również ze spienionego PCV ("mobilny panel"), panel dwukomorowy: 1 komora odpieniacz i grzałka, przelew górą do komory nr 2 gdzie będzie siporax i na dole pompa obiegowa. Podobny panel miał kolega tutaj http://nano-reef.pl/...a-kropla-wer-2/ z tym, że ja bym nie robił już litery L tylko dał po długości np. 25 cm podzielone po 12cm na komorę. Od razu zaznaczam, że nie chcę wklejać panela ze szkła, stąd takie rozwiązania.

Co do planowanego życia to na razie nie wiem co dołożę a samym wyzwaniem będzie przeniesienie obecnego do nowego akwarium i tutaj się zastanawiam jak to rozegrać. Poprosić kogoś o wodę z podmiany dolać z obecnej kostki i przenieść całe życie czy zalać nowe akwa nową solanką i czekać aż dojrzeje i powoli przenosić życie.

Z góry dzięki za pomoc i dobrą radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez planuje wieksze akwa tez kolo 90l tylko ja chce to zrobic w prostokacie 60x40x40 i tez sie zastanawiam nad panelem z pcv jedynie martwie sie jak wyglada czyszczenie tego. Jak bede przenosic to wode ok 30 l chce odlozyc a ok 30 zrobic solanki nowej w ktorej skala by sie moczyla jakies 2-3 tyg przed przekladka potem przekladka i dolanie tego co zostanie w malym akwa do duzego mysle ze takie rozwiazanie nie bedzie zle. Mam nadzieje tylko ze parametry pozwola na przekladke po tych 3 tyg jak nie to beda 2 chodzic rownolegle az bedzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Opcja B: budowa panela wewnętrzengo również ze spienionego PCV ("mobilny panel"), panel dwukomorowy: 1 komora odpieniacz i grzałka, przelew górą do komory nr 2 gdzie będzie siporax i na dole pompa obiegowa.

jak zrobisz 2 komorowy i przelew górą to w 1 komorze pod odpieniaczem zrobi się odstojnik (bagno)

chyba że pompa odpieniacza będzie ssała z samego dna czyli odpieniacz z niskim poziomem wody w komorze - szkoda miejsca bo druga komora też będzie prawie sucha czyli nieekonomicznie

panel 3 komorowy

1 komora odpieniacz i np. trochę siporaxu (w siatce) na dno , przelew dołem do drugiej

2 komora siporax skała węgiel i co tam chcesz (w siatkach) i przelew górą do trzeciej

3 komora pompa grzałka i czujnik dolewki

przegroda pomiędzy komorami 2 i 3 ustala poziom wody dla odpieniacza

czyszczenie banalnie proste - wyciągasz siatki i rurką odsysasz pozostałości

i nie rób "mobilnego panela" bo jak wyciągniesz siatki i zaczniesz odsysać wodę to panel wypłynie jak balon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wolałbym przenieść wszystko jednorazowo jeśli jest taka możliwość. Co do panela to odpieniacz jest już kupiony, on ciągnie z dołu i z góry więc nie ma opcji obniżenia poziomu wody. Może faktycznie zrobię pseudo comlina tunze bez zabawy w panel i obok odpieniacz. Tak jak pisałem nie przewiduje opcji wklejania panela do akwarium, tylko rozwiązania "mobilne". Ewentualnie 3 komory z tym, że środkowa jedynie jako bubble trap o szerokości np 3cm i wtedy pierwsza komora odpieniacz i przelew dołem do 2giej wąskiej komory i dalej do pompy górą. Czyli zasadniczo tak jak pisałeś tylko, że środkowa komora pełniła by funkcję techniczną, ewentualnie z miejscem na grzałkę.

Poniżej na szybko rozrysowany panel, prośba o ewentualną korektę:

x9pv08cw2opm_t.jpg

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.