Dziś trzy dni przed terminem Przemek z "Akwarium Szczecin" zrobił mi ostatnią część sumpa: -małe akwarium i stelaż do mieszania RO/DI z solą. Wykonał całość bardzo sumiennie i fachowo -kurczę nie ma się do czego przyczepić?!. Chyba w przedszkolu był mistrzem bo wycinanki wyszły mu wspaniale. W akwarium wyciął 4 piękne otwory. Pozostało mi teraz porobić hydraulikę i cieszyć się uproszczeniem podmian wody. W sumpie będą po 2 układy rewizji i zrzutu wody z akwarium. Każdy układ będzie miał zrobiony by-pass. Jeden układ by-pass skierowany do komory odpieniacza, drugi układ do zbiornika podmiankowego. Zbiornik podmiankowy ma być stałym elementem systemu, włączonym w obieg. Aby zrobić podmianę, odcinam zbiornik od układu (zamykam by-pass ), wypuszczam wodę specjalnym zaworem w dnie zbiornika podmianowego, zarabiam solankę i włączam by-pass. Zaleta? Po pierwsze nie biegam z wiadrami, beczkami, po drugie i chyba najważniejsze – mały przepływ na by-passie będzie powodował powolne mieszanie się świeżej wody z wodą w systemie, co spowoduje łagodną, powolną zmianę parametrów, nawet przy konieczności dużej zmiany zasolenia.
Małe fotostory: -Pierwsze dwie fotki u Przemka przy ładowaniu do samochodu, następne u mnie w domu