Skocz do zawartości

Historia edycji

waldek123blau

waldek123blau

Poniżej zamieszczam schemat jak u siebie to rozwiązałem, zbiornik na dolewkę mam oddzielnie i on jest umieszczony za sumpem

Zrzut wody z akwarium do sumpa i do zbiornika podmian regulują dwa zawory nr 1 i nr 2. Przez cały tydzień zawór nr 2 jest zamknięty a zawór nr 1 otwarty i woda przepływa przez zbiornik podmian. Gdy w niedzielę chcę podmienić wodę zamykam zawór nr 1 i otwieram zawór nr 2 co powoduje że zbiornik podmian mogę opróżnić bez wyłączania pompy obiegowej. Obieg działa bez przerw. Następnie otwieram zawór nr 3 i opróżniam zbiornik podmian do kanalizy. W dnie jest otwór i zamocowany przelot ale on na jakieś 7mm wystaje ponad poziom dna mnie to nie przeszkadza ale jak chcesz zrzucić 100% wody to wklej od góry drugie dno ze szkła 10mm i z trochę większym otworem tak że woda spłynie do ostatniej kropli. Następnie włączam pompę która jest zanurzona w zbiorniku dolewki i przelewam wodę RO/DI do zbiornika podmian. W między czasie dosypuję sól i włączam falownik oraz grzałkę. Po kilku godzinach zamykam zawór nr 2 i otwieram zawór nr 1.

14107981_sump.png

i fotki dolewki:

14091248_dolewka.jpg

14091292_dolewka.jpg

waldek123blau

waldek123blau

Poniżej zamieszczam schemat jak u siebie to rozwiązałem, zbiornik na dolewkę mam oddzielnie i on jest umieszczony za sumpem

Zrzut wody z akwarium do sumpa i do zbiornika podmian regulują dwa zawory nr 1 i nr 2. Przez cały tydzień zawór nr 2 jest zamknięty a zawór nr 1 otwarty i woda przepływa przez zbiornik podmian. Gdy w niedzielę chcę podmienić wodę zamykam zawór nr 1 i otwieram zawór nr 2 co powoduje że zbiornik podmian mogę opróżnić bez wyłączania pompy obiegowej. Obieg działa bez przerw. Następnie otwieram zawór nr 3 i opróżniam zbiornik podmian do kanalizy. W dnie jest otwór i zamocowany przelot ale on na jakieś 7mm wystaje ponad poziom dna mnie to nie przeszkadza ale jak chcesz zrzucić 100% wody to wklej od góry drugie dno ze szkła 10mm i z trochę większym otworem tak że woda spłynie do ostatniej kropli. Następnie włączam pompę która jest zanurzona w zbiorniku dolewki i przelewam wodę RO/DI do zbiornika podmian. W między czasie dosypuję sól i włączam falownik oraz grzałkę. Po kilku godzinach zamykam zawór nr 2 i otwieram zawór nr 1.

14091212_sump.png

i fotka dolewki:

14091248_dolewka.jpg

14091292_dolewka.jpg

waldek123blau

waldek123blau

Zrzut wody z akwarium do sumpa i do zbiornika podmian regulują dwa zawory nr 1 i nr 2. Przez cały tydzień zawór nr 1 jest zamknięty a zawór nr 2 otwarty i woda przepływa przez zbiornik podmian. Gdy w niedzielę chcę podmienić wodę zamykam zawór nr 2 i otwieram zawór nr 1 co powoduje że zbiornik podmian mogę opróżnić bez wyłączania pompy obiegowej. Obieg działa bez przerw. Następnie otwieram zawór nr 3 i opróżniam zbiornik podmian do kanalizy. W dnie jest otwór i zamocowany przelot ale on na jakieś 7mm wystaje ponad poziom dna mnie to nie przeszkadza ale jak chcesz zrzucić 100% wody to wklej od góry drugie dno ze szkła 10mm i z trochę większym otworem tak że woda spłynie do ostatniej kropli. Następnie włączam pompę która jest zanurzona w zbiorniku dolewki i przelewam wodę RO/DI do zbiornika podmian. W między czasie dosypuję sól i włączam falownik oraz grzałkę. Po kilku godzinach zamykam zawór nr 2 i otwieram zawór nr 1.

14091212_sump.png

i fotka dolewki:

14091248_dolewka.jpg

14091292_dolewka.jpg

waldek123blau

waldek123blau

Zrzut wody z akwarium do sumpa i do zbiornika podmian regulują dwa zawory nr 1 i nr 2. Przez cały tydzień zawór nr 1 jest zamknięty a zawór nr 2 otwarty i woda przepływa przez zbiornik podmian. Gdy w niedzielę chcę podmienić wodę zamykam zawór nr 2 i otwieram zawór nr 1 co powoduje że zbiornik podmian mogę opróżnić bez wyłączania pompy obiegowej. Obieg działa bez przerw. Następnie otwieram zawór nr 3 i opróżniam zbiornik podmian do kanalizy. W dnie jest otwór i zamocowany przelot ale on na jakieś 7mm wystaje ponad poziom dna więc wkleiłem od góry drugie dno ze szkła 10mm i z trochę większym otworem tak że woda spływa do ostatniej kropli. Następnie włączam pompę która jest zanurzona w zbiorniku dolewki i przelewam wodę RO/DI do zbiornika podmian. W między czasie dosypuję sól i włączam falownik oraz grzałkę. Po kilku godzinach zamykam zawór nr 2 i otwieram zawór nr 1.

14091212_sump.png

i fotka dolewki:

14091248_dolewka.jpg

14091292_dolewka.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.