rafix93 Zgłoś Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Witam wszystkich , chciałbym pokazać swoją małą lubelską solniczke która nadal jest tworzona i rozwijana. Wszytko sprzęt jak i życie zostało zakupione w lokalnym sklepie w Murenie. Kostka została zalana 09.09.2016 nutri-seawater plus pare litrów z drugiego zbiornika. Na początek troche o sprzęcie: Kostka Aquael'a- (był to shrimp set 30l) oświetlenie- zetlight nano Filtr- zrobiony z eheima classica (w środku PURIGEN, MATRIX, CHEMIPURE) W środku około 1-1,5l żywego piachu, i ok 3-4kg skały. ŻYCIE: -Thor amboinensis x4 -krab filtrujący x1 -Lybia sp. x1 -Stenopus zanzibaricus x1 -Hymenocera elegans x1 -Paguristes cadenati x1 Niestety nie umiem zrobić dobrego zdjęcia przy samym niebieskim bo jest na co popatrzeć. Szczególnie monti bardzo ładnie oddaje kolory. -PS: Akwarium głownie nastawione jest na zoasy, ale jak widać pojawiło się pare LPS'ÓW (jescze dojdą 3) no i pojawił się prosty SPSik . Kilka fotek ze sklepu dobieranie skały: Fotka po zalaniu: Fotki niecałe 2 tyg. po zalaniu: Edytowane 22 Września 2016 przez rafix93 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Quest Zgłoś Napisano 22 Września 2016 generalnie całkiem ok poza tym że za wcześniej życie o 1 mc minimum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafix93 Zgłoś Napisano 22 Września 2016 (edytowane) generalnie całkiem ok poza tym że za wcześniej życie o 1 mc minimum Akwarium zostało zalane wodą nutri-seawater także życie mogło zostać wrzucone odrazu , do tego doszło pare litrów wody z mojego drugiego zbiornika. <-- Tej wody też używam do podmian. Edytowane 22 Września 2016 przez rafix93 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ranma11 Zgłoś Napisano 22 Września 2016 czym zamierzasz karmić hymenocera? masz nadmiar asterinek w większym baniaku? Cytuj moje 30L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafix93 Zgłoś Napisano 22 Września 2016 (edytowane) czym zamierzasz karmić hymenocera? masz nadmiar asterinek w większym baniaku? szczerze powiem że nadmiar to mało powiedziane , ale dokładnie tak zgadłeś hehe Edytowane 22 Września 2016 przez rafix93 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morsik88 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Jakiej grzałki używasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafix93 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Jakiej grzałki używasz? W tym momencie żadnej temp. w akwarium jest ciągle na poziomie 25 stopni Jeśli będą problemy w co wątpie w tak małym akwarium, mam gdzieś jagera 100w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morsik88 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 W tym momencie żadnej temp. w akwarium jest ciągle na poziomie 25 stopni Jeśli będą problemy w co wątpie w tak małym akwarium, mam gdzieś jagera 100w Też mysłalem ze bede miec taka temperature bo mam w domu cieplo. Jak startowalem dwa tygodnie temu to mi sie utrzymywala na poziomie 27 stopni (bo byly upaly) ale teraz mam 22,5 stopnia wiec raczej grzalka bedzie konieczna. Baniak dojrzewa wiec narazie chyba nic zlego sie nie stanie ale za ok miesiac jak bede wprowadzal zycie to juz bedzie mialo znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafix93 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Też mysłalem ze bede miec taka temperature bo mam w domu cieplo. Jak startowalem dwa tygodnie temu to mi sie utrzymywala na poziomie 27 stopni (bo byly upaly) ale teraz mam 22,5 stopnia wiec raczej grzalka bedzie konieczna. Baniak dojrzewa wiec narazie chyba nic zlego sie nie stanie ale za ok miesiac jak bede wprowadzal zycie to juz bedzie mialo znaczenie. No to pewnie tak , moja temp akwarium wynika z tego powodu ze w pokoju mam ciągle 24 stopnie w okresach chłodniejszych, a w okresie letnim wiadomo temp. jest troszke wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach