gregior Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Witam, od jakiegos czasu zacząłem pic wodę jonizowaną, czy można robić dolewki z tej wody o ph na przykład 9.00 oraz robic na niej podmiany, dodam ze akwa mam 15L. Skoro woda jonizowana bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm to czy na korale też? Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Września 2016 (edytowane) do akwarium woda dejonizowana (zdemineralizowana) zmierz tą jonizowaną TDSem - to się dowiesz cy się nadaje Edytowane 29 Września 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 29 Września 2016 W morskim już jestem kilka lat, także bardziej mi chodzi dokładniej jak to wpłynie na korale w procesach chemicznych, czy to ze ORP jest w okolicach -250mV wpłynie pozytywnie czy negatywnie, jesli pozytywnie to w jakim stopniu i odwrotnie. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Września 2016 nie wiem o którą wodę Ci chodzi ale ta po elektrolizie ma właściwości bakteriobójcze - więc raczej się nie nadaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Tak,ale po elektrolizie jest woda kwaśna, bakteriobójcza oraz silnie zasadowa, która już raczej nie jest bakteriobójcza. Edytowane 29 Września 2016 przez gregior (wyświetl historię edycji) Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Tak,ale po elektrolizie jest woda kwaśna, bakteriobójcza oraz silnie zasadowa, która już raczej nie jest bakteriobójcza. Jednocześnie? Rozbawiłeś mnie. Tak na serio - jak już nie nadaje się, bo jonizuje się wodę raczej kranową, a nie po RODI. Ta po RODI właściwie nie podlega elektrolizie w tych "cudownych" urządzeniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 6 Października 2016 Tak , jednoczesnie, trzeba czasem otworzyć umysł i popatrzyć szerzej, a Tobie wystarczy odrobina checi i google. A kto napisał że używam wody RODI. A moze po DI jest filtr mineralizujący, ale jak już wspomniałem brak wyobrazni. Pozdrawiam. Po dluższej przerwie już wiem ze nie ma sensu na to forum zagladac. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 Ja kiedyś spróbowałem korale wybielily się bardziej niż przy zeo. W dodatku bardzo szybko nie wyhladaly zbyt pieknie wszystkie sps poszly w jasny beż obojętnie jakie by nie były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 6 Października 2016 A dokładniej mógłbyś coś wiecej, jaki zbiornik, ile wody, podmiana czy dolewka, jakiej ilosci dodałeś itp Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Tak , jednoczesnie, trzeba czasem otworzyć umysł i popatrzyć szerzej, a Tobie wystarczy odrobina checi i google. A kto napisał że używam wody RODI. A moze po DI jest filtr mineralizujący, ale jak już wspomniałem brak wyobrazni. Pozdrawiam. Po dluższej przerwie już wiem ze nie ma sensu na to forum zagladac. Czyli po DI masz remineralizator, a potem tę wodę jonizujesz? I to chcesz stosować do podmianek? A jeżeli chodzi o otwarty umysł, to on sam się zamyka przed takimi wynalazkami jak energetyczne piramidki, homeopatia i reszta "bioenergo" ustrojstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Tak,ale po elektrolizie jest woda kwaśna, bakteriobójcza oraz silnie zasadowa, która już raczej nie jest bakteriobójcza. Jak woda może być jednocześnie kwaśna i silnie zasadowa? Jedno wyklucza drugie. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Jak woda może być jednocześnie kwaśna i silnie zasadowa? Jedno wyklucza drugie. Tapnięte mobilnie Teoretycznie masz 2 elektrody (anoda/katoda) oddzielone membraną półprzepuszczalną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach