Skocz do zawartości
Gość Paragon

Przeloty przez szybę z AliExpress

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

Witam mam pytanie do was, może ktoś już kupował lub miał styczność z przelotami z chin a mianowicie, zamówiłem akwarium w kominie 3 otwory 1x35 pod przelot AM 25mm, oraz dwa otwory 27mm pod przeloty 20mm AM, w międzyczasie znalazłem takie oto przeloty:

- 20mm

- 25mm

- 32mm

w opisie i rysunkach nie ma zaznaczonej średnicy tej części która przechodzi przez szybę jest tylko jej wewnętrzna średnica, która w sumie nic nie daje :/, mam obawy co do doboru tych przelotów, może ktoś podratować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Poza tym wysylka gratis :), ale dalej jak jest z tym pasowaniem w otwory ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

jakoś nie widzę tego wymiaru o który pytam czyli to miejsce gwintowane, które przechodzi przez otwór w szybie, takie same zdjęcia są u chinoli, na fotkach masz wymiary przyłączeniowe do rury pvc chyba że ja czegoś nie rozumiem?? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby zaoszczędzenie 100 zł nie było powodem powodzi w twoim domu,bo u mnie niestety tak się stało. Powodzenia :)

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Oby zaoszczędzenie 100 zł nie było powodem powodzi w twoim domu,bo u mnie niestety tak się stało. Powodzenia :)

miałeś takie przeloty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

średnica gwintu jest taka sama jak zewnętrzna rury - to chyba logiczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak miałem je. Na początku myślałem,że źle zamocowane,ale niestety nie byłem w stanie opanować kapania wody. Pojechałem i kupiłem nowe "dedykowane" w pierwszym lepszym sklepie z akwarystyką morską ,zamocowałem i natychmiast nic nie kapało. Ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to oszczędzanie na hydraulice.

Edytowane przez wassilllo (wyświetl historię edycji)

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

średnica gwintu jest taka sama jak zewnętrzna rury - to chyba logiczne :)

Ja widziałem już rożne rzeczy nie wszystko jest zawsze logiczne tak jak by się chciało, nigdy nie zakładam czegoś co jest nie potwierdzone a na tych rysunkach nie ma zwymiarowanego tego konkretnego miejsca ok czyli na moje otwory;

- otwór w szkle 35mm (przelot 25mm)

- otwór w szkle 27mm (przelot 20mm)

Tak miałem je. Na początku myślałem,że źle zamocowane,ale niestety nie byłem w stanie opanować kapania wody. Pojechałem i kupiłem nowe "dedykowane" w pierwszym lepszym sklepie z akwarystyką morską ,zamocowałem i natychmiast nic nie kapało. Ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to oszczędzanie na hydraulice.

Ok każda uwaga cenna, przemyślę sprawę a może ktoś je miał jeszcze to będę mial szersze spojrzenie na sprawę, nie szkoda mi tak bardzo kasy na dedykowane, ale jak można zaoszczędzić to chyba warto oryginalne nie znaczy że najlepsze, tańsze nie znaczy że od razu szit

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

w sumie ... możesz mieć rację z chińczykami różnie może być ...

ps.

wygogluj sobie Przejście burtowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

w sumie ... możesz mieć rację z chińczykami różnie może być ...

ps.

wygogluj sobie Przejście burtowe

Spoko nadaje się pod przeloty stosowałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

aha ok przemyślę sprawę, dzięki za pomoc, pewnie zamówię od chinoli nawet z ciekawości fortuny to nie kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Ja przeloty kupiłem po kilka złoty w OBI. uszczelnilem wszystko silikonem. rok trzyma i wątpię żeby nie wytrzymało kolejnego.

ja szukałem przelotów w marketach ale nie znalazłem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

Ja przeloty kupiłem po kilka złoty w OBI. uszczelnilem wszystko silikonem. rok trzyma i wątpię żeby nie wytrzymało kolejnego.

Czy połączenie zrobiłeś z mufy i nypla?

Uszczelnienie zrobiłeś na kołnierzu od nypla?

Nypel od góry (w kominie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
aha ok przemyślę sprawę, dzięki za pomoc, pewnie zamówię od chinoli nawet z ciekawości fortuny to nie kosztuje

Zobacz sobie przeloty nibco

mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Zobacz sobie przeloty nibco

mobilnie

Podaj jakiś link jak mozesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.google.pl/search?redir_esc=&client=ms-android-lge&hl=pl-PL&safe=images&oe=utf-8&q=cpvc+nibco&source=android-browser-type&qsubts=1476206363719&devloc=0#imgrc=pTf22xLyKc1p0M:

Możesz kupić w większości marketów. To fittingi z cpvc. Mam u siebie połączone na uszczelkę. Z obu stron . 2x DN 25. Pompa 2000l/h a koszt za jeden przelot to coś około 8 zl. Śmiesznie tanio. I szczelnie.

mobilnie

Edytowane przez karollo_c (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

@karollo_c

Robiłeś na ciepłej wodzie (żółta)? Kształtka GZ - uszczelka - szkło - uszczelka - GW?

https://hurtbud.com/14812-large_default/zlaczka-wkretna-cpvc-kw-gz-3-4.jpg

+

http://cdn28.epasaz.smcloud.net/t/files/f9c794b16b1ba1cd.jpg

Pomiędzy szkłem, a kształtkami dwie uszczelki gumowe?

Czy jakoś inaczej to rozwiązałeś?

Dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

https://www.google.p...pTf22xLyKc1p0M:

Możesz kupić w większości marketów. To fittingi z cpvc. Mam u siebie połączone na uszczelkę. Z obu stron . 2x DN 25. Pompa 2000l/h a koszt za jeden przelot to coś około 8 zl. Śmiesznie tanio. I szczelnie.

mobilnie

--//--//--

O "to" Ci chodzi ? gdzie ty tam dałeś uszczelkę skoro tam nie ma na nią miejsca ?

41i69XGLEfL._SX342_.jpg

Edytowałem posta - pytanie było do @karollo_c

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

Czy Ja napisałem, że dałem? Zastanawiam się jak to ekolega z forum zrobił...

Gwint zewnętrzny kończy się kołnierzem na klucz. Po połączeniu go z gwintem wewnętrznym i skręceniu może dociskać uszczelki do szkła z dwóch stron z racji tego, że kształtka gw ma szeroką podstawę która będzie opierać się o szkło, a gwint GZ wchodzi do środka..

kgp019.jpg

Jak na załączonym obrazku kształtki.

Dalej myślę jak to 'marketowym' przejściem jest zrobione skoro Nibco z tego co wiem i sprawdzałem na stronie nie ma przejść przez szkło. Jest to system typowo instalacyjny, a nie akwarystyczny.

Edytowane przez ensso (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko się zgadza tylko weźcie Panowie pod uwagę że to spływ gdzie nie ma ciśnienia a wręcz jest "ssanie". Działa bardzo dobrze. Da się bez problemu docisnąć uszczelkę. Dałbym foto Ale z taptalks trzeba mieć konto a ja nie chcę ;)

mobilnie

Ensso masz rację dokładnie tak to zrobiłem.

Edytowane przez karollo_c (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jeśli bym tym skręcał dałbym jeszcze jakąś kryzę/podkładkę żeby uszczelka miała się o co oprzeć

inaczej aż się prosi o wypadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.