aicmen Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 Witam. Zauwarzyłem ze jak wyłączy mi sie oświetlenie to po upływie około godziny wychodzą wieloszczety. zauwarzyłem ich kilka a wiem że są szkodnikami W jaki sposób moge się ich POZBYĆ?? Cytuj NiEcH MoC BęDzIe Z WaMi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 A co ci szkodza? Zjadaja korale? Znikaja ci zwierzaki? Jezeli to nie sa jakies kolosy po metr dlugosci, to daj zyc! Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz.PL Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 Wieloszczety sa bardzo pozyteczne. Ja nie wyobrazam sobie bez nich akwarium. Bardzo ladnie czyszcza ze wszystkich smieci akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 Te najczescie wystepujace, fioletowo-rozowe, sa zasadniczo nieszkodliwe, zdarzaja sie inne gatunki ktore moga podjadac korale tudziez inna obsade, ale bez solidnych dowodow bym ich nie wywalal. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hase Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 zostaw, sa pozyteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlodzimierz BIES Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 Zostaw niech sobie żyją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 jak złapiesz to wywal do kibla !!!! nie polecam ,jak dorosną doją czadu .....w naszych baniakach nie ma pelnej symbiozy , odpuść sobie - wpierniczyl mi troche obsady To co mowie wiem z tego co sam odczulem Wypird.l to dziadostwo i wszelkie dzikie kraby !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 Witam patrząc na niego trudno powiedzieć czy był grzeczny..... Pozdrawiam Roman Cytuj gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 dzieki @ Roman za te fotki i ot buhahahahaha co kto to chce mieć u siebie ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 lepiej je pousowaj mi te tradie prawie cala xenie zniszczyly.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz.PL Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 U mnie sa pozyteczne. Dlugo im sie przygladalem i na pewno korali nie jedza tylko odpadki z dna i ze skaly. Moze rozne sa gatunki. U mniej najwiekszy ma 15cm dlugosci i jest spokojny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misiol69 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 U mnie też zauważyłem (co prawda jednego na razie)ale jak poświeciłem to czmychnoł do dziury.Jak wy to dziadostwo łapiecie ? Cytuj 200L ,AquaBee up2000/1, Marea 2400i 3200,odpieniacz DIY,6x24W T5 , 30kg LR, Sarco,Clavularia, E.quadricor red,Sinularia,Salarias Fasciatus, ,Dascyllus melanurus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 czerwone swiatlo, pinceta, pewne oko i szybka reka Cytuj ______________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misiol69 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 ta:D i ze 2 piwka coby sie nie nudziło Cytuj 200L ,AquaBee up2000/1, Marea 2400i 3200,odpieniacz DIY,6x24W T5 , 30kg LR, Sarco,Clavularia, E.quadricor red,Sinularia,Salarias Fasciatus, ,Dascyllus melanurus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2006 badz wyglodnialy helmon rostratus, ten to ma cierpliwos potrafi niezaleznie od pracy pomp wisiec nad dzirka godzinaimi i wyskubywac je jak makaron. Ps. napisalem wisiec nad dziurka- przepraszam wszystkich ponizej 18 lat:) Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eltom Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2006 zauwazyłem juz kilka razy, jak zrobi sie w akwa ciemnio, wszystkie rybcie ida spać z wyjątkiem chelmona, który krąży wokól slaky i czai sie na te niespodzianki Cytuj akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aicmen Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2006 widze ze wiekszosc jest za tym zeby je zostawic a wiec zostawie> dzieki Cytuj NiEcH MoC BęDzIe Z WaMi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morszczak Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 ja jestem CAŁKOWICIE PRZECIWNY...trzeba trzymać się dobrej MAKSYMY..gen. CUSTERA - Dobry wieloszczet to martwy wieloszczet...jakiś czas temu zagladam po nocy do baniaczka a tam....krewetka czyszcząca nabita na wieloszczeta..10 cm miał bydlak...wbił się w nią od brzucha i wpieprza... jak w Macdonaldzie.. Walka i jeszcze raz walka ja wyłapuje pensetą te większe... jak przenosiłem zbiornik teraz to co widzialem pod kratką denną to SZOK...tyle tego było że szok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witek Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 mam nadzieję że nie posłuchasz przeciwników wieloszczetów. to ekipa czyszcząca. lepiej że zjadł martwą krewetkę żeby nie gniła w wodzie. zjadają wszystko co w piasku. to morskie dżdżownice. Cytuj Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morszczak Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 różnicą jest zjeść padlinę a na nią polować..uważam że to są drapieżniki.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 ON JEST PRZYJACIELEM NASZYCH RAF! -------------------------------------------------------------------------------- Nie tylko ludzie myślą, jak zapewnić sobie dach nad głową i pełną spiżarnię... Wszystko ma swój początek nawet tak wielkie dzieła natury jak rafy koralowe muszą zaczynać od czegoś małego. Aby na wzburzanym przez prądy i fale dnie szelfu zaczęła powstawać rafa, potrzeba grupki koralowców, osadzonych na jakimś stabilnym przedmiocie. Do tej pory sądzono, że takie skupiska są dziełem przypadku. Wygląda jednak na to, że mogą być raczej dziełem morskich wieloszczetów - dalekich krewnych dżdżownicy. W obserwatorium oceanograficznym w Monako opiekunowie akwarium zauważyli, że w ich pracę wtrąca się jakiś nieproszony pomocnik. Dwie małe kolonie korali, które wieczorem leżały swobodnie na piaszczystym dnie, rano znalazły się kilkanaście centymetrów dalej, przyklejone do niewielkiego kamienia. Odklejane i przenoszone koralowce regularnie wędrowały w to samo miejsce. Nie pomogło też przesuwanie kamienia. Nocny "majster" znał się na rzeczy, koralowce przyklejał zawsze fotosyntetyzującą stroną do góry. Długo nie udawało się wykryć sprawcy, który działał tylko w absolutnej ciemności. Dopiero kamera filmująca w podczerwieni przyłapała na gorącym uczynku wieloszczeta z rodzaju Eunice, który ukrywał się w szczelinie kamienia. Od dawna wiadomo, że te zwierzęta budują sobie schronienia, jednak nie podejrzewano ich o zdolność do tworzenia koralowych ogródków. Żywa budowla jest prawdopodobnie mocniejsza i bezpieczniejsza od zwykłej kupki kamieni. W miarę jak kolonia korali się rozrasta, przyciąga zapewne liczne organizmy. Niektóre z nich mogą stanowić źródło pożywienia dla wieloszczeta. Osobnik zaobserwowany w Monako mimo młodego wieku potrafił przenosić dziesięciogramowe kolonie korali. Na razie nie wiadomo, czego w naturze potrafią dokonać dorosłe wieloszczety tego gatunku, które mogą osiągać nawet do 2 m długości. Cytuj To,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2006 musze sobie zalatwic wieloszczety, ktore beda mi podmianiac wode, czyscic szyby, przydalby sie jeszcze taki ktory skoczy do sklepu po piwerko. ja wieloszczetow nie zabijam, ale w takie "misje" nie bardzo chce mi sie wierzyc;) pzdr Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coroner Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2014 do tej pory namietnie je usuwałem.2 miały ponad 30 cm. Coś zjadło mi 2 chromisie i jednego decora Mam też doktorka i pytanie czy on czasem nie nabroił?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2014 Te nasze wieloszczety nie są drapieżne i niczego żywego nie zjadają. Ja tam mam plagę. Moje wszystkie są małe może kilka przekracza 10 cm. Ale są ich setki? pewnie tysiace... Podobno dużo karmię, ale zdecydowanie wolałam plagę wężowideł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coroner Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2014 To co mogło unicestwić 3 moje rybcie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach