pawel86 Zgłoś Napisano 12 Października 2016 Witam mam problem z parametrami wody mianowicie niskie kh i wysokie ca. temp. 25 zasolenie 1023 ca 500 mg 1350 kh 5.5 ph 8 no3 ponizej 10 po4 0 kupilem zestaw do ballinga af w proszkach rozrobilem tylko pytanie jak dawkowac zeby wyrownac parametry zbiornik mam 160l. Dzisiaj zrobilem podmiane wody 20l ale test na ca i mg mi sie skonczyly juz wiec jutro kupie i zobacze czy cos spadlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2016 jakimi testami mierzyłeś i co tam trzymasz w akwarium,opisz trochę Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel86 Zgłoś Napisano 12 Października 2016 Testy mialem jbl ale teraz kupie saliferta a co do obsady to kilka miekasow:quadri, zoa, briareum, clavularia, i kilka innych ktorych nazwy niestety nie znam i mam pavona i seriatopora ktora prawdopodobnie padla wszystko inne zyje i ma sie calkiem dobrze a z ryb mam 2x blazenek, hepatus, pterapogon, krewetka i krab oraz kilka roznych slimakow. Zbiornik zalozony w marcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 12 Października 2016 To na bank conajmniej test na Ca masz niewiarygodny. Jak niepodajesz jeszcze ballinga to na samej podmianie wody Ca miałbyś na poziomie ok. 420-430 Kup testy saliferta lub colombo to najbardziej popularne i całkiem dokładne. Michał Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel86 Zgłoś Napisano 12 Października 2016 wlasnie po podmianie jeszcze nie zmierzylem bo sie skonczyl polecialo 18 kropelek i byl koniec takze nie wiem jutro kupie nowe testy saliferta i zobaczymy co pokaza a odnosnie ballinga to musze najpierw wyrownac parametry i dopiero wtedy wszystkie 3 podawac w jednakowych ilosciach tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Nic na razie nie podawaj,zmierz dokładnie parametry testami np.saliferta i będziesz wiedział na czym stoisz.Przy takiej obsadzie mogą wystarczyć same podmiany Edytowane 12 Października 2016 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach