Skocz do zawartości
rufio

NO3 a wzrost korali miękich

Rekomendowane odpowiedzi

Czy poziom NO3 utrzymywany powiedzmy na poziomie 0,5/l będzie korzystnie wpływał na wzrost korali miękich?

W moim zbiorniku poziom NO3 utrzymuje się cały czas na poziomie 0.Tak np.ksenia rośnie naprawdę bardzo ładnie,ale np sinularie rosną ale zdecydowanie wolniej to samo się tyczy zoanthari.zastanawia mnie to dla tego że znajomy od którego mam szczepki sinulari ma poziom azotanów na poziomie ok.20mg/l.i zdecydowanie szybciej jego sinularia powiększyła swoje rozmiary.

Jeśli chodzi o oświetlenie to jest na podobnym poziomie tak więc myslę że nie w tym rzecz.

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz NO3 ulatwia rozwoj zooksantelli, wiecej zooksantelli oznacza dla koralowca wieksza dostepnosc pokarmu, a wiecej pokarmu to wieksze przyrosty :) Tylko, ze mimo wszystko NO3 jest troche toksyczne i zwiekszajac NO3 lekko "podtruwamy" korale - tyle, ze dzieki zwiekszonej ilosci pokarmu do pewnego poziomu pozytywne skutki wysokiego NO3 niweluja ta podtruwanie. Ale ja mimo wszystko nie polecam specjalnego podbijania NO3. U kolegi przy takim poziomie moze nie byc ani sladu glonow - w innym systemie przy takim poziomie glony atakuje miriadami. Chyba fajniejsze jest jednak ogladanie czystego i fajnego baniaczka z wolno rosnacymi koralami, niz wozenie sie z wysokim NO3.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wlaśnie myślę jak piszesz :)zastanawiałem się nad tym bo raz była dyskusja o znaczeniu NO3 dla twardzieli że jednak wieksze wartości n03 są wskazane dla lepszego wzrostu.Podobnie w jednym artykule było to ujete.

Fakt glonów znajomy przy tej wartosci nie ma wogóle.

Nie ma co kombinować z podnoszeniem NO3 bo faktycznie może z tego wyjść więcej problemu niż korzyści.Dzięki pozdr :)

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche tego NO3 powinno byc, na rafie tez jest go troche, a na niektorych rafach w poblizu brzegow, ujsc rzek itd.. jest go troche wiecej niz "troche" - wtedy na takich rafach dominuja korale miekie typu sinularia, sarcopytong itd.. co jasno pokazuje ze wyzsze stezenia NO3 sa bardziej korzystne dla korali miekich, ale jak to zostalo juz napisane: wyzsze to nie znaczy wyskokie :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20mg/l juz bym sie troche bal ale tak do 5mg/l to czemu nie? Dzieki temu PO4 bedzie tez pobierany do budowy masy czyli usuwany z wody.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.