Bzyk002 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Tak wiem, przegroda wyszła mi trochę za nisko. Bede musiał dokleić albo nałożyć jaką nakładke żeby był spad. W strefie zrzutu też tego nie przemyślałem, woda stoi i robi sie film na powieszchni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 A niby czemu lipa Przeanalizowales rysunek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maniek88 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2016 Czy odpieniacz jest konieczny Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 Maniek88 do jakiego akwarium? Jakiej obsady? Itd. Takie pytanie, mam w akwarium Sarco który w dzień jest "schowany" a w nocy napompowany. I Kenie która w dzień STOI napompowana a w nocy LEŻY może być to spowodowane przeniesieniem do nowego akwa i zmianą oświetlenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Przyszła paczka z absorberami z waszych doświadczeń które absorbery zwyczajnie dać do sumpa a które lepiej jak by miały jakiś filtr przepływowy? Jeśli chodzi o płukanie to robić to w solance czy RODI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Absorber stosuje się jak jest potrzeba. Masz ją zatem? Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Profilaktycznie wole dać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 Dzisiaj trochę "przemeblowałem" sumpa, wyrzuciłem odpieniacz i dołożyłem jedną przegrode (zaznaczona na żółto). Dodałem też absorbery Purigen (6g), Phosguard (21g) Chemi Pure Elite (184g- całość). Sumpa podzieliłem na pięć części: 1. Spływ i "reaktor" z Phosguard 2. Purigen (w siatce) 3. Chemi Pure Elite i Siporax 4. Grzałka i rura z dolewki manualnej 5. Pompa jak narazie tak to powrzucałem ale mam zamiar zrobić to inaczej: 1. Spływ i reaktory z Phosguad i Purigen 2. Pusty 3. Grzałka 4. Chemi Pure Elite i Siporax 5. Pompa co myślicie o takim ustawieniu? Przegroda którą dodałem (żółta) chyba zrobie ją dłuższą. Myśle że przepływ bedzie dobry przez każdy absorber. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 14 Listopada 2016 A po co tak kombinujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheSyo Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Dlaczego usunąłeś odpieniacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Dzień 21 Zaczeło sie coś dziać, woda w Akwarium zmętniała i zaczoł sie robić w sumpie i na szybach biały glut. Ostatnio do akwarium trafił ślimak Turbo, i od tygodnia przestałem lać bakterie (JBL Denitrol). Do tego doszły też w tym tygodniu absorbery, Purigen, Phosguard, Chemi Pure Elite. Poczytałem troche forum i wywnioskowałem że trzeba czekać a metna woda i gluty same znikną, jak to sie mówi pożyjemy zobaczymy Edytowane 18 Listopada 2016 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 Dzień 34 Mętna woda znikła po paru dniach, troche jej w tym pomogłem wkładając wate do sumpa. Białe gluty jeszce zostały, w akwarium na tylniej szybie i najwięcej jest ich w sumpie. Do akwarium doszła cyrkulacja Jebao RW-4, pompa rewelacyjna dla nano zbiorników. Można w łatwy sposób zrobić efekt fali w akwarium, a do tego jest bardzo mała, ma możliwość ustawienia mocy, różne tryby pracy, pauza(10min) na karmienie, czujnik światła itp. Polecam Mam takie zapytanie odnośnie lania bakteri przy podmianach, bo czytałem że jedni leją a drudzy nie. Jak to sie ma w praktyce? Czytałem temat jednego forumowicza LINK który pisał że do swojej kostki lał przy podmianach Nite Out II i raz na dwa tygodnie Special Blend. Jego zbiornik wyglądał bardzo fajnie i zastanawiam sie czy nie zacząć takiego czegoś u siebie. Ostatnia sprawa to JBL Korall Fluid zakupiłem to kiedyś i stoi mi to w lodówce i zastanawiam sie czy do tak małej kostki można by to podawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Dzień 87 Chyba można powiedzieć że akwarium sie ustabilizowało, białych glutów już nie ma wszystko wyglada bardzo fajnie. Od ostatniego czasu doszło pare korali, przed świętami wywaliłem Phosguard i Purigen. Jak narazie wszystko jest OK. Zaniepokoiły mnie dzisiejsze testy pH- 7,4-7,7 KH- 6,1 NO2- 0 NO3- 0 PO4- 0 Mg- 1440-1470 Ca- 500+ (skonczyla sie skala) po dodani cale strzykawki 1ml plus 3 kropel roztwor zabarwił sie na inny kolor (testy salifert) Musze podnieść KH i NO3 polecicie jakiś dobry środek? A co robić z Mg i Ca to nie wiem. Dodam że od 2 tygodni dodaje JBL Korall Fluid 2 krople (jak nie zapomnę) a tu fotka z fona na szybko Echinopora za kare jest odseparowana (nocne polipy) choć fajny koral będe go musiał sprzedać... A tu fotka pod niebieskim światłem. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 Dzień 108 Witam, w akwarium wszystko po staremu, cały czas mam NO3 na zerowym poziomie (test saliferta) i kolory niektórych korali nie zadowalają mnie... niektóre miękie np. Zoa lekko przymknięte. codziennie podaje JBL Korall Fluid jako pokarm dla korali (zalecana dawka na 200L to 10 kropel ja na moje 30L daje 4 krople i NO3 dalej zerowe...) wydaje mi sie że to wina wkladu Chemi Pure Elite- to on wyciąga wszystko z wody. A tu fotka na szybko z fona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodzius91 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 chemi pure podobno robi mega robote z no3. ogolem kosteczka bardzo ladna sledze temacik. moja dopiero w fazie dojrzewania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 Dzięki, u mnie obyło sie bez "gwałtownego" dojrzewania. Zastanawiam sie czy by nie wyciągnąć Chemi pure elite na próbe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darko1036 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 ciekawy projekt co nowego jak się rozwija Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Hej, do Akwarium doszły 2 błazny, i od paru tygodni moje SPSy umierają niby parametry OK ale coś im nie pasuje... zaczły bieleć już od dawna a teraz zaczynają gubić tkanke. Szkoda mi ich ale nie wiem co mam robić. W jednym sklepie polecono mi dwa preparaty firmy Sangokai, nutri-basic Nano #1 i #2 pełna linia dla nano zbiorników. Chyba to kupie bo nie chciałbym stracić pozostałych korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Na pewno sps nie umierają z powodu błazenków. Piszesz, że parametry masz ok, a może testy źle pokazują, sa wadliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2017 Nie nie, to napewno nie przez błazny! Źle sformułowałem zdanie może być że testy, kupione były na Alledrogo. Kto wie co tam sprzedają. Dziś zaczynam z suplementacją Sangokai'a zobaczymy czy sie poprawi. Odczekam z miesiąc a jak nie bedzie poprawy to oddam wodę do laboratorium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2017 Tak z ciekawości, to której firmy testy używasz? Nie znam się na sps, ale moim zdaniem jak tracą tkankę to raczej nie z braku pokarmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2017 Testy Saliferta, miesiąc temu mierzyłem pH- 7,4-7,7 KH- 7 (podnoszone Reef Foundation B Red Sea) NO2, NO3, PO4- 0 Mg, Ca- 1500/500 (daleko po za skalą) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2017 To dość dawno robiłeś testy, dziś mogą być inne wyniki. Tak wysokie Mg i Ca mogą być oznaką zbyt dużego zasolenia i to może być przyczyną problemów z SPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Dziś sprawdzałem zasolenie Aerometrem to jest za niskie... 1,0225 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Jesteś pewien, że dobrze, prawidłowo pokazuje? A ile gram soli sypiesz na 1 litr wody i jakiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach