Tak gwoli ścisłości to sklejanie się styków przekaźników powstaje gdy do ich styków podłączone są odbiorniki pojemnościowe czy indukcyjne. Nie ma tu nic wspólnego prąd cewki czy prąd czujnika, który steruje załączaniem obwodu wtórnego. Sklejaja się styki zarówno w NC jak i NO. To nie ten problem. Nie chodzi tylko o styki po stronie pierwotnej a raczej po stronie wtórnej.
Przy obciążeniu indukcyjnym jakim jest silnik w momencie kiedy następuje rozłączenie styków w obwodzie, silnik zaczyna indukować prąd (działa jak prądnica) co powoduje, że między stykami powstaje łuk elektryczny, który może zniszczyć lub zespawać te styki. Jako ochronę stosuje się np. diody, które widać na tej gotowej płytce z niebieskimi przekaźnikami. Ale diody nie zawsze stanowią 100% zabezpieczenie, w szczególności jeśli ulegną uszkodzeniu a my o tym nie będziemy wiedzieć.
Dlatego zdecydowanie polecam SSRy jeśli przekaźniki mają sterować odbiornikami pojemnościowymi czy indukcyjnymi.
Widziałem u kogoś (nie wiem czy nie u Miklasa) takie rozwiązanie z rurka z kubka do butelki poza sumpem. Działało zdaje sie grawitacyjnie bez żadnej elektroniki, albo byla tam pompa perystaltyczna ktora odpompowywala urobek. Niestety szczegółów nie jestem w stanie sobie przypomnieć.