TomekSz Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 Taki sobie projekt zrobiłem: No i chyba zaszalałem z wymiarami. Materiały już przyszły i jak zobaczyłem ta rurę fi 150 to pomyślałem, że może trochę za duży. Jutro mam zamiar rozpocząć pracę więc proszę o szybkie uwagi konstrukcyjne. Pierwszy zadanie to wycięcie podstawy. Materiał to przezroczyste plexi. Łączenie z rurą musi (powinno) zapewnić szczelność. Planuję zrobić 3 mm rowek wpustowy na wcisk i zastosować połączenie klejone na acryfix lub bezbarwną żywicę epoksydową. Drugie zadanie na jutro to wycięcie dwóch lub trzech kółek rozdzielających z otworami. Sitka planuję zrobić z 5mm bezbarwnej plexi (taką mam więc nie będę wybrzydzał). Spodnie sito podeprę prętami z plxi. CDN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) Podstawa i sita zrobione Najważniejsze, że pasowania na wcisk wyszły tak jak planowałem. Sita ładnie wchodzą na rurkę dopływu i mają niewielki luz w rurze głównej. Jutro jak się uda robię zamknięcie. Edytowane 17 Listopada 2016 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2016 Podstawa i sita zrobione Najważniejsze, że pasowania na wcisk wyszły tak jak planowałem. Sita ładnie wchodzą na rurkę dopływu i mają niewielki luz w rurze głównej. Jutro jak się uda robię zamknięcie. Jak planujesz zrobić zamknięcie??? Ja akurat kupiłem od kolegi z forum ale też diy. Kolega super patent zrobił z frezem i w nim leżącym oringiem. 6 śrubek wokół i nie ma bata żeby coś ciekło. Pozdrawiam Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) Zamknę na oring 3mm i docisnę 12 śrub m4. Resztę połączeń na klej. Mam nadzieję, że połączenia klejone rury z denkami okażą się szczelne. Edytowane 17 Listopada 2016 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2016 Zamknę na oring 3mm i docisnę 12 śrub m4. Resztę połączeń na klej. Mam nadzieję, że połączenia klejone rury z denkami okażą się szczelne. Dokładnie o takie uszczelnienie mi chodziło - wszystko jest szczelne i nie ma siły żeby coś krzywo usiadło jak w deklach skręcanych na gwint tych podobnych jak zakrętka od słoika... Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Powoli kleje to co wyciąłem. Oczywiscie podczas montażu wyszło kilka pomyłek. Edytowane 22 Listopada 2016 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Pierwsze uruchomienie i test szczelności. Działa Nie cieknie. Edytowane 23 Listopada 2016 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 ja dziś też testowałem http://nano-reef.pl/topic/87726-filtr-biopellet-praca-poza-sumpem/page__st__60#entry913952 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Podlaczylem filtr. Na poczatek phosguard. Czekam jeszcze na wegiel. Pompa 600l/h jakos daje rade. Edytowane 3 Grudnia 2016 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach