Skocz do zawartości
wiesiektbg

Dziwny filtr RO Di

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Mam dziwny problem z filtrem RO DI. Wcześniej obieg byl taki, ze po filtrach z włókniną i węglem był filtr DI, a po nim kolejna włóknina i membrana. W takim układzie TDS na wyjściu wskazwyał 0 do 01. Wyczytałem ostatnio, że DI ma być po membranie, więc tak też zrobiłem przy okazji wymiany wsadów i zywicy. Wszystko zostało przepłukane przed wpięciem membrany i...szok, bo na początku pokazywało 100. Po porwocie do wczesniejszego ukladu znowu 0 do 03. Po kolejnym przepieciu wynik 60...o co kaman. Czyżby cos z membraną? Niedawno - jakieś 5 miesiecy wcześniej ją zmieniłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

żywica DI zawsze na końcu układu

inne "patenty" to do kuchni

i zwróć też uwagę na żywicę - do kuchni inna do akwarium inna (niedawno koś się pomylił)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupowałem taka do akwarium

przepuściłem trochę wody i już jest 02...jeszcze chwilka i moze zejdę do 00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

pokaż linka do tego filtra

układ powinien być np.

1. Mechaniczny 5µm,

2. węgiel

2. Mechaniczny 1µm,

4. Membrana

5. żywica DI (MB 20 lub MB400)

jak dasz żywicę przed membraną to się zużyje w expresowym tempie

można też dać trójnik i zaworek pomiędzy żywicę i membranę

i po uruchomieniu zlać "starą" wodę z membrany do ścieku (tak ze 2l) i dopiero puścić przez żywicę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już jest oki, chyba po zmianie żywicy jakies syfy były jeszcze i wynik taki był, bo teraz spadło do 00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie żywica tylko trzeba dobrze przepłukać membrane przed użyciem. Ja przelewam wodą dość długo ale potem z prawie 400 filtruje mi do 7 i to mając tylko dwa pre filtry.

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież do płukania filtra jest gotowe rozwiązanie tzn. ogranicznik przepływu z zaworkiem. Jeżeli takiego nie mamy to przy każdorazowym uruchamianiu filtra należy wypiąć ogranicznik przepływu i przepłukać przez parę minut układ. Wtedy woda zastoiskowa, która jest w puszkach idzie do ścieku i nie obciąża membrany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Akurat nie chodzi po "puszki" a właśnie o membranę - która pracuje tylko pod ciśnieniem

bez ciśnienia "woda sobie przez nią swobodnie przepływa" w obu kierunkach, dlatego póki nie zlejesz "starej" wody to TDS pokazuje więcej a po kilku chwilach wraca do normy

bez ogranicznika płuczemy cały układ np. po wymianie prefiltrów .. albo jak mamy widzimisię (np. raz na miesiąc/dwa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.