Skocz do zawartości
bartekcholma555

Riccordea jak oddzielić?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli możesz wyjąć z wody skałę na której siedzi, to pierwsza metoda jest IMHO lepsza, bo jak się Rico odklei od skały, to potem trzeba ją ponownie przykleić, a to czasami nie jest takie proste...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj robię to trochę inaczej, mianowicie wkładam takie luźne Ricordee to kotnika z gruzem koralowym, wieszam w spokojnym miejscu w akwarium i czekam, aż przyrośnie. Jeśli Rico jest zdrowa, z reguły przyrasta w ciągu tygodnia. Aczkolwiek metoda z igłą nadal działa, tylko w akwarium taka igła czasami przyciąga uwagę większych ryb i zdarzało mi się, że próbowały ja skubać aż ją oderwały razem z koralem. Ale jeśli nie masz w akwarium większych ryb, powinno się udać. Czasami w pracy kleimy takie luźne Ricordee na klej cyjanoakrylowy w żelu, ale nie lubię tej metody , bo część z nich się po pewnym czasie odkleja.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, metoda z kotnikiem jest najlepsza na grzyby - sam tak robie , tylko zwirek musi byc duzej gradacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja chciałbym się dowiedzieć czy nie można jej odciąć od skały?

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj robię to trochę inaczej, mianowicie wkładam takie luźne Ricordee to kotnika z gruzem koralowym, wieszam w spokojnym miejscu w akwarium i czekam, aż przyrośnie. Jeśli Rico jest zdrowa, z reguły przyrasta w ciągu tygodnia. Aczkolwiek metoda z igłą nadal działa, tylko w akwarium taka igła czasami przyciąga uwagę większych ryb i zdarzało mi się, że próbowały ja skubać aż ją oderwały razem z koralem. Ale jeśli nie masz w akwarium większych ryb, powinno się udać. Czasami w pracy kleimy takie luźne Ricordee na klej cyjanoakrylowy w żelu, ale nie lubię tej metody , bo część z nich się po pewnym czasie odkleja.

Ryb jeszcze nie mam. Ani małych ani dużych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.