jacol3500 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2016 Witajcie, znacie jakieś sposoby by zachęcić krewetki do jedzenia aiptasi? Posiadam lysmata secuditata oraz wurdemani. Secuditata jest w zbiorniku od 3 miesięcy, wurdemani od 3 tygodni. Aiptasi wciąż przybywa. Starałem się karmić ryby małymi porcjami tak aby nic nie spadało na piasek i krewetki nie miały co jeść poza aiptasia. Jednak mam wrażenie, że prędzej padną z głodu niż zaczną skubać róże. Karmiłem dziś korale i wurdemani wyskoczyła ze skały jak strzała i zaczęła wyjadać mrożonki z polipów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 25 Listopada 2016 Moze jak ja przez przypadek po zakupie przetestowalem krewetke. Zlap ja do kojca i daj skalke z rozami. Nie bedzie miala wyjscia i zje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 25 Listopada 2016 Moje tez nie chca nawet tknac rozyczek Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) <p>Ability of Monaco shrimp Lysmata seticaudata(Decapoda: Hippolytidae) to control the pest glass anemone Aiptasia pallida (Actiniaria: Aiptasidae) http://link.springer...0152-004-0210-6 Edytowane 25 Listopada 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falconf16 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2016 Z krewetkami tak jest ja mam już z pół roku i nawet nie spojrzą na aiptasie u jednego będą wcinały u drugiego nie.Najlepszy ślimak berghia verrucicornis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnap86 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2016 A moze nie zauwazasz ich pracy? Krewetki chyba wola mlode okazy, niz duze, dorodne. Sproboj kupic aiptasia-x od redsea i te najwieksze zabijaj. Ja u siebie dawno nie widzialem rozyczki. Ostatnia widzialem w sumpie. Duze wybijalem ww preparatem, i chociaz je odsysalem po zabiciu, to gdzies tam sie zawsze pojawiala nowa. W koncu doszlo do tego, ze w glownym nie widzialem juz zadnej od bardzo dawna, a jedna osiadla w sumpie na pompie odpieniacza. A stamtad to juz latwo sie bylo jej pozbyc. Takze ja bym nie zakladal, ze nie jedza. Moze masz jej tak duzo, ze sie szybciej mnozy niz krewetki ja zjadaja. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/79187-krakenowe-240l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falconf16 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2016 Właśnie dużo jej nie mam są to pojedyncze miejsca bardzo łatwe do zaobserwowania .Tak naprawdę w moim przypadku w cale mi nie zawadzają, ale są i krewetki ich nie ruszą.Jak zaobserwowałem żywią się tylko pokarmem dla ryb.Może głodówka spowodowała by że by ruszyły w kierunku aiptasi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz303 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2016 Ja proponuję abyś nakarmił aiptasje wtedy krewetki wydzierająć im jedzenie może zasmakują w samych aiptasjach. U mnie zadziałało. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/72226-nietypowa-kostka-70l/#entry736777 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 27 Listopada 2016 (edytowane) Berghie to moim zdaniem najgorsze z możliwych rozwiązań. Sa drogie i trudno dostępne. Berghie nie nadają się do ogolnego zbiornika bo mogą zostać zjedzone przez różne ryby, krewetki, może zmielić je pompa. Dlatego nadają się tylko do małych zbiorników i to tylko wtedy gdy jest plaga a my mamy lenia i wolimy wydać kasę niż popracować. Z drugiej strony berghie jedzą tylko aiptasie więc jak im zabraknie aiptasi to zdechną. Ich rozmnażanie też wcale nie jest proste i ja na przykład sobie odpuściłem ten temat. Krewetki to nie predatory. Nie zabijają bez sensu dla rozrywki. Mogą też omijać duże aiptasie bo trudniej jest je "upolować". Aiptasia może poparzyć krewetkę a nawet ją zjeść. Najważniejsze jest to żeby krewetki zjadały małe aiptasie. Te duże można bez większego problemu zabić samemu np za pomocą wykałaczki, noża itp. Edytowane 27 Listopada 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2016 Ja mam wundermani i khukentali , po 1 szt kiedyś na poczatku miałem kilka apitazji ale do dziś nie widze ani jednej . Mam 2 apitasie w kominie i 1 w sumpie. w/w krewcie to raczej nocni łowcy wiec nie zauważyłem która je zjada.A może obie?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacol3500 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2016 Miałem berghie i przepadła po pierwszej nocy. Największe róże truje preparatem Colombo ale wciąż pojawiają się nowe... Zastanawiałem się nad kupnem kolejnej krewetki licząc na to, że ta zacznie je zjadać ale na 40l to chyba będzie za dużo.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach