Skocz do zawartości
Juras

Który odpieniacz do 225l???

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam 100x40x50 i przy poprzednim ustawieniu skały 1 rw-8 ogarniała to wyśmienicie na 2-gim biegu. Przy obecnym ustawieniu myślę o położeniu rw-4 żeby wyeliminować martwe strefy.

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam RW4 i RW8 i obecnie w 210l displaya (dł 90cm) rw 8 leci na 3 biegu a rw4 na pełnej mocy (ale jest do mycia). Wg mnie to dobre rozwiązanie, RW 8 jest ogrooomna w porównaniu do RW 4, ale wydajność też dużo większa. Tak czy inaczej gdybym miała kupić na nowo to wybralabym identycznych układ pomp :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem odpieniacz HiSea SC-120 tylko dlatego, że był w mega przecenie. Sprzedawca zapewniał mnie, że pociągnie i 300l.

Jest tam pompa Jebao DC-1200 (sterowanie 400-1200). Chce do niego zamontować DC-2000 (sterowanie 900-2000 l/h)

Chce te pompę wymienić zanim będę go używał. A pompę DC-1200 sprzedać.

Warto ją wymienić na mocniejszą???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem styczności z tym odpieńkiem ale 180l powietrza i 1200l wody to w/g mnie strasznie mało . deltec sc1351 ma 490l. Odpieniacz powinien mieć mniej więcej tyle przepływu wody co pompa obiegowa. przy Twoim zbiorniku pompa powinna mieć 3000l minus podnoszenie ( 10 razy obieg) . Sprzedawca powiedział ? ile razy to już słyszałem . w/g danych producenta hi-sea do zbiornika 250-400 ,teraz podziel to na 2 wychodzi 125-200 a przy mocno obciążonym zbiorniku ? ,odpowiedz sobie sam . Kilka rybek i trochę corali zawsze się tak pisze a potem ładujemy tyle ile się da do zbiornika. :) Chociaż są ludzie tu na forum którzy prowadzą zbiornik bez odpieniacza . Ja uważam że jest za mały. ja po roku przesiadłem się na większy zbiornik i musiałem kupić 2 odpieniacz ,a w akwa 245l obiegówkę miałem dcs4000 chodziła na 70 % mocy po pierwsze ciszej a po drugie mniej się zużywa jak nie chodzi na pełną moc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem styczności z tym odpieńkiem ale 180l powietrza i 1200l wody to w/g mnie strasznie mało . deltec sc1351 ma 490l. Odpieniacz powinien mieć mniej więcej tyle przepływu wody co pompa obiegowa. przy Twoim zbiorniku pompa powinna mieć 3000l minus podnoszenie ( 10 razy obieg) . Sprzedawca powiedział ? ile razy to już słyszałem . w/g danych producenta hi-sea do zbiornika 250-400 ,teraz podziel to na 2 wychodzi 125-200 a przy mocno obciążonym zbiorniku ? ,odpowiedz sobie sam . Kilka rybek i trochę corali zawsze się tak pisze a potem ładujemy tyle ile się da do zbiornika. :) Chociaż są ludzie tu na forum którzy prowadzą zbiornik bez odpieniacza . Ja uważam że jest za mały. ja po roku przesiadłem się na większy zbiornik i musiałem kupić 2 odpieniacz ,a w akwa 245l obiegówkę miałem dcs4000 chodziła na 70 % mocy po pierwsze ciszej a po drugie mniej się zużywa jak nie chodzi na pełną moc.

Kupowałem go w sea farm.

Znalazlem tez goscia, ktory w 300l go miał.

Ale zaradczo chcialem zwiekszyc mu pompe do dc2000. Obiegowke bede mial dc5000. To jak zamontowac wieksza pompe w tym odpieniaczu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juras nie wiem jak będzie się zachowywał odpieniacz na większej pompie jaka rura czy nie będzie przelewał w tej sprawie musiałby się wypowiedzieć jakiś fachura od odpieniaczy lub bardziej doświadczony posolony .Tak jak piszesz miał gość ten odpieniacz w 300l tylko zależy co w nim miał . a ja wiem że mój deltec na 240l był tak w sam raz. Zobaczysz ze będzie cię kusiło a jeszcze jedna rybka ,krewetka a jeszcze jeden koral i.t.d. :) zresztą jak sam piszesz obiegówkę masz 5000l a odpieniek nawet po dodaniu większej pompy 2000l ,obiegówka pewnie będzie skręcona do np 3000l to odpieniacz i tak tej wody nie nadąży czyścić. Wiem że dobra zasada jest taka jaki przepływ na pompie taki przepływ na odpieńku . .

Edytowane przez tedeus63 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juras nie wiem jak będzie się zachowywał odpieniacz na większej pompie jaka rura czy nie będzie przelewał w tej sprawie musiałby się wypowiedzieć jakiś fachura od odpieniaczy lub bardziej doświadczony posolony .Tak jak piszesz miał gość ten odpieniacz w 300l tylko zależy co w nim miał . a ja wiem że mój deltec na 240l był tak w sam raz. Zobaczysz ze będzie cię kusiło a jeszcze jedna rybka ,krewetka a jeszcze jeden koral i.t.d. :) zresztą jak sam piszesz obiegówkę masz 5000l a odpieniek nawet po dodaniu większej pompy 2000l ,obiegówka pewnie będzie skręcona do np 3000l to odpieniacz i tak tej wody nie nadąży czyścić. Wiem że dobra zasada jest taka jaki przepływ na pompie taki przepływ na odpieńku . .

Co do pompy obiegowej to się zastanawaiam 4000 czy 5000 l/h.

Ompa 4000 podnosząca słup wody na 1.5 m (bo tyle bym potrzebował) ma wydajność 1800l/h. Więc nie jest to dużo a tym bardziej o wiele więcej od odpieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.