Diodon Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Mam rpoblem i prosze o rady. Mam duze akwarium i po lewej stronie od gory do dolu ponad 60 polipow Euphilli na roznych kamieniach. Uzywam czesto wegla by usowac toksyny jakie one wytwarzaja. Od 3 lat rosly - pompowaly sie codziennie bez problemu...ale od 5 dni wiekszosc nie pompuje sie. Woda perfect - badalem wszystko,zasolenie caly czas takie same 1,025 , KH 13,swiatlo LED ciagle te same Phosphat,calzium.....ok...itd. Czy one wegetuja czy padaja z niewiadomych wzgledow. Z gory dziekuje. K Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) KH 13 to jest perfekt? Już się boję pozostałych parametrów. Właśnie jakie są te pozostałe parametry. Przyczyn może być wiele od złych parametrów wody do np. jakiegoś zwierza, który skubie polipy. Więc na początek podaj wszystkie parametry, czy dodawałeś lub zmieniałeś coś w zbiorniku, jaka masz, odsadę zwierzęcą i kto Ci powiedział, że euphyllia wydziela toksyny? I to zielone na piasku też dobrze nie wróży. Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Edytowane 31 Grudnia 2016 przez messaya (wyświetl historię edycji) Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 Kh dużo za duże i pewnie podobnie będzie z Ca jak i innymi. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) To KH....trzyma sie dzieki calzium reaktorowi od 2 lat i nic Euphiliom sie nie dzialo nagle teraz mialy by siadac ? Mowicie,ze 13 za duzo...hm..inni mowia,ze super...no dobra - od 2 dni mam reaktor wylaczony - co zrobic,zeby obnizyc? Moze przesadzilem,ze sa parfect,ale nie sa zle - sami widzicie i tak od 2 lat sa te same i nic sie nie dzialo. Moze za mocno im swiece - lampy Ecotech radion XR30. Te algi brazowo-zielone na piasku sa z przed 2 lat,kiedy to akwa dojzewalo (stara fotka) dzis jest bielutko. Wzgledem co Euphilia wydziela - to mnie uswiadomiono,ze mam co jakis czas uzywac wegla bo mam za duzo Euphilli i one w tej ilosci wyzucaja...cos tam.....wiec jestem chlonny nowej porady co i jak? Ca------------------ 560 Mg----------------- 1900 No3----------------- 1 Po4----------------- 0,1 Kh----dzis---------- 12 Ph-7,4-9,0--------- 8,2 Nh4----------------- 0 Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 Ca dużo za duże, Mg tak samo. Poszukaj sobie informacji jakie są najbardziej optymalne parametry dla koralowców następnie obniż je do odpowiednich poziomów. Jeżeli nic się nie zmieni będziemy szukać dalej. Reaktora na razie nie wlączaj. Pytasz o światło, ale nie piszesz jaki masz zbiornik. Jakiej soli używasz? Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Ca dużo za duże, Mg tak samo. Poszukaj sobie informacji jakie są najbardziej optymalne parametry dla koralowców następnie obniż je do odpowiednich poziomów. Jeżeli nic się nie zmieni będziemy szukać dalej. Reaktora na razie nie wlączaj. Pytasz o światło, ale nie piszesz jaki masz zbiornik. Jakiej soli używasz? Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Zbiornik ma 1000L sol Tropic-Marine Parametry dla korali znam od 3 lat.........Mg1200-1600///ca-400-440 //kh-7-10 Ciekawe jak mam to teraz obnizyc...... Dzis przed chwila.....KH 11 Fotka zrobiona przed chwila. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 Jak widać woda nie perfect bo wszystko przesadzone i to sporo według mnie. Zrobić podmianę i zmniejszyć ballinga lub wyłączyć do czasu skonsumowania tego co się nagromadziło. Jeżeli tak było zawsze to może światłem jeszcze dopaliłeś. Sam wiesz najlepiej co zrobiłeś bo to Twój zbiornik. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 Jak widać woda nie perfect bo wszystko przesadzone i to sporo według mnie. Zrobić podmianę i zmniejszyć ballinga lub wyłączyć do czasu skonsumowania tego co się nagromadziło. Jeżeli tak było zawsze to może światłem jeszcze dopaliłeś. Sam wiesz najlepiej co zrobiłeś bo to Twój zbiornik. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Ja mysle,ze teraz trzeba poczekac ze wszystkim az Ca,MG i Kh opadna,czy cos na szybko mozna zrobic ? Wode wczoraj podmienilem 100L - z mala roznica. poz K Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Ja mysle,ze teraz trzeba poczekac ze wszystkim az Ca,MG i Kh opadna,czy cos na szybko mozna zrobic ? Wode wczoraj podmienilem 100L - z mala roznica. poz K Witam Mg - o ile pamietam oblicza sie odejmujac wartosc CA 1800 - 500 - ca -------------- 1300 i to jest wartosc Mg - tak ? np.Dzis badalem Mg i wyszlo 18 kropli wiec1800 Ca - ma 24 krople czyli x20=480 wiec :::: 1800 - 480 ----------- 1320 i ta wartosc to Mg ? czy 1800 to Mg ? bo juz sie zakrecilem totalnie. poz D Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 odejmujesz z testu JBL ale tego testu gdzie są razem Ca i Mg ,bo sa tez testy pojedyncze wtedy nie odejmujesz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) odejmujesz z testu JBL ale tego testu gdzie są razem Ca i Mg ,bo sa tez testy pojedyncze wtedy nie odejmujesz ... ale teraz z JBL-em robie dobrze tak ? mam testy JBL......... bo juz nie wiem ktore to Mg jest? Konkretnie napiszcie mi ktor wartosc to MG ? poz D Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 Diodon nie mam testów JBL to w tym Ci nie pomogę. Ale powiedz mi jeszcze jedno - czym mierzysz zasolenie? Bo jak tak na Twoje testy patrzę, to widzę przesolenie zupki. Może tu jest rozwiązanie naszej zagadki?? Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Diodon nie mam testów JBL to w tym Ci nie pomogę. Ale powiedz mi jeszcze jedno - czym mierzysz zasolenie? Bo jak tak na Twoje testy patrzę, to widzę przesolenie zupki. Może tu jest rozwiązanie naszej zagadki?? Arometrem i jest ok - 1,025 - trzymam gorna granice,bo to lepiej dla korali. Wiem,ze testy JBL sa do d.....ale na razie nie mam mozliwosci zdobyc saiferda czy jak to sie zwie. poz D Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 A jesteś pewien że dobrze mierzy Ci zasolenie? Ja swego czasu miałam dwa spławiki i wydawało się ok.. a potem sprawdziłam refraktometrem i wyszło że mam zupkę przesolona do 1.029. Może masz u kogo sprawdzić zasolenie na (skalibrowanym) refraktometrze? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 A jesteś pewien że dobrze mierzy Ci zasolenie? Ja swego czasu miałam dwa spławiki i wydawało się ok.. a potem sprawdziłam refraktometrem i wyszło że mam zupkę przesolona do 1.029. Może masz u kogo sprawdzić zasolenie na (skalibrowanym) refraktometrze? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka No wlasnie nie mam Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 A skąd jesteś?? Z Tapatalk nie widzę.. może jednak masz kogos niedaleko. Druga opcja to precyzyjne zrobienie podmianki z wagą w ręku i zmierzenie zasolenia. Trzecia - zakup refraktometra.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) A skąd jesteś?? Z Tapatalk nie widzę.. może jednak masz kogos niedaleko. Druga opcja to precyzyjne zrobienie podmianki z wagą w ręku i zmierzenie zasolenia. Trzecia - zakup refraktometra.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Kupie ten refraktometr i sprawdze zasolenie profesjonalniej. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wesus Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 Parę razy spławiki i hydrometr wprowadziły mnie w błąd i od tego czasu używam refraktometru i płynu kalibracyjnego 35 ppt. Twoje parametry wyglądają jak w solance 1.030 Cytuj My greatest fear is that when I die, my wife will sell my corals for what I told her they cost. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Spławiki nie wprowadzają w błąd, pod warunkiem że dokonujemy pomiaru odpowiednio i wiemy w jakiej wartości podają wynik. Zakup refraktometru jest dobrym pomysłem. Używanie węgla również. Wyłączenie reaktora wapnia również. Zakup testów Salifert lub Colombo również. Musisz sobie przeliczyć, na jaki wydatek możesz sobie pozwolić, czy kilkadziesiąąt euro na testy, czy kilka tysięcy na wywalenie korali w kosz... Wszystko jest względne. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Najprościej będzie zrobić ze 30% podmianę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 A tak z ciekawości zapytam, co to za przedmiot na piachu? Lusterko jakies? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) A tak z ciekawości zapytam, co to za przedmiot na piachu? Lusterko jakies? Tak lusterko - wstaw sobie i zobacz co one odwalaja przed lustrem.... Edytowane 11 Stycznia 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2017 Powiem szczerze, ze nie odwazylabym sie wlozyc lusterka do akwarium z obawy, ze cos odda do wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 Zalerzy jakie lusterko...... Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Witam Panowie...jaki kupic Refraktometer ? jakiej firmy najdokladniejsze.... pozdrawiam D Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach