greger Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Drodzy forumowicze, kieruję do was pytanie, które od wczoraj mnie trapi. Czy możliwe aby ten ukwiał "złapał" żółtka na pożarcie? Wczoraj rano karmiłem wszystkie ryby mrożonkami. Zebrasoma miała się dobrze. nie było wdać na niej żadnych objawów choroby itp. Godzinę później widziałem jak żółtek pływa w okolicach ukwiału. Po 3 godzinach ryba była już w połowie strawiona w objęciach quadricolora. Czy możliwe aby ten ukwiał polował na takie ryby ? (raz w tygdniu kamie go krewetkami) czy raczej żółtek mógł nagle po prostu odejść na krainę wiecznej rafy i falując z obiegiem wody wpadł w sidła macek ukwiała? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Ktoś miał podobny przypadek ? Ukwiał wielkości około 15 cm średnicy Żółtkek 8 cm Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Myślę raczej że padł a ukwiał go sobie zjadł. Ewentualnie jak mówisz, że się koło ukwiała kręcił zółtek, to może go poparzył na tyle że mu się zeszło, a potem prąd wody skierował go do ukwiała. Wątpię żeby żółtek nie dał rady się wyrwać z paszczy polipów. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Ukwiały nie polują są raczej jak ... ruchome piaski / bagno ? słowem co w nie wpadnie ... może mieć problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 moja dory co chwile jest wymacana przez qadri bo siedzi obok jej nory i jakoś niewiele już ja to rusza, nawet nie bieleje od poparzeń jak kiedyś wiec może twój żółtek dostał zawału a długo go już masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Mój ukwiał wielkości 25 cm średnicy i nie widziałem aby cokolwiek atakował. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greger Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Żółtek w akwarium był od 3 miesięcy. Żadna rybka do tej pory nie padła...aż do tego momemtu. Widocznie coś mu zaszkodziło i odszedł wpadając w łapki ukwiała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 napewno na coś rypnął i prad wody go skierował w ukwiał Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2017 Jestem tego samego zdania. Chociaż moje ukwiały zawsze polowały na krewetki Z tym, że krewetki same na to zasługiwały swoją ciężką, katorżniczą wręcz pracą nad wyrywaniem ukwiałom jedzenia z paszczy Żółtek raczej tego nie robił, więc obstawiam, że to prąd wody skierował ciałko do ukwiała. Szkoda żółtaska.. Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielgliwice Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2017 u mnie w akwarium była podobna sytuacja żółtek został zjedzony przez ukwiał stało się to raczej przez noc ryba na pewno była zdrowa i pływała 4 miesiące Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2017 3-4 miesiące dla "żółtka " to dopiero aklimatyzacja, po takim czasie nie można powiedzieć ze ryba była zdrowa! Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1978 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2017 U mnie ukwiał poradził sobie z krewtką boksującą, krewetka była zdrowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach