Skocz do zawartości
tomasz

Jednokomorowy reaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z klubowiczów używa reaktora jednokomorowego z przelewem? Chodzi mi o kolumnę otwartą od góry (może być przykryta, ale szczelność nie jest wymagana) a nadmiar wody po prostu spływa przez przez przelew jak w mikserze.

Myślę że wiąże się to z trochę większym zużyciem CO2, ale oprócz tego minusa, czy mozna przy tej konstrukcji osiagnąć zadowalające wyniki?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest mozliwosc utrzymania ph w takim reaktorze? Rozwin prosze temat, nie slyszalem o takim. Moze jakis link?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foto takiego reaktora zamieścił Maciek Kostecki w swojej książce str.33

a także coś podobnego wykonał jeden z naszych kolegów:

http://www.minirafa.neostrada.pl/favorite.htm

mam nadzieje że nie bedzie miał mi za złe podanie tego linku

Pozdrawiam i czekam na opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze reaktor z tej strony nie jest z przelewem bo gosc pisze cos nt uszczelniania go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji: jaki stosujecie zaworek na rurce wylotowej z reaktora, bo moj jest niedokladny i nie trzyma ustawien-po czasie zaminejsza sie ilosc kropli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

zauwazylem , ze niektorzy myla kalkreaktor z mixerem wapnia .

mmedenski napisales w swoim poscie tak:

Witam,

Czy mozna przygotowujac solanke mieszac sol z kalkwasser zamiast z czystaRO? Ewentualnie dodawac kalkwasser do robionej solanki?

Chodzi mi o podniesienie ph w akwa, bo stale wychodzi mi cos kolo7.7.

Kh i Ca, po zainstalowaniu reaktora poszlo do gory, natomiast ph nie. Myslalem ze to wina testu, ale w drugim, nowozalozonym akwa z sama skala mam ok8 (ten sam test).

Pozdrawiam,

MM

Moje pytanie to o jakim reaktorze mowisz ? reaktorze wapa czy mixerze wapna ??????????????????''

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Mmedenski rozumiem o co Ci chodzi, nic nie pomyliłeś. Teoretycznie mógłbyś przygotować np. bardziej stężony r-r soli i dopełnić go potem (mocno mieszając) wodą wapienną. Jeśli podmienisz taką solanką powinieneś podnieść pH. Ale popełnisz wtedy podstawowy błąd, który moze się poważnie zemścić. Jeśli podmienisz wiekszą ilość wody pH moze sie na krótki czas podnieść skokowo, co będzie jeszcze gorsze niż niskie ale stałe pH. Możesz za to dozować kropelkowo wodę wapienną zamiast czystej RO uzupełniając wyparowaną - przy tak niskim pH mozesz to robić przez całą dobę (jeśli nie masz miksera to wykombinuj coś z kroplówek) Pomału powinieneś podnieść pH, zresztą wodę wapienną powinno się stosować przy kazdej dolewce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche skrecilismy w inny post, ale tez o reaktorze:)

Tak wiec tomasz masz racje lepiej dolewac kalkwasser, tylko jest maly problem, ja caly czas je dolewam (ok 10-20 litrow na tydzien)

Pomijajac dokladnosc moich testow kropelkowych ph mam napewno niskie bo jest nizsze niz ph z solanki. Zreszta nie widac roznicy rano-wieczor.

Tak wiec jestem glupszy niz bylem: kh bardzo wysokie, a ph caly czas niskie. Dlatego pomyslalem o takiej solance z dodatkiem kalkwasser.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie dolewac iles tam litrow na tydzien , tylko uzupelniac wode ktora wyparowywuje z akwarium (w to miejsce woda kalkwasser to wszystko :) nie mieszaj .

Nadgorliwosc gorsza od komunizmu ! tam niepotrzeba byc czarodziejem do zrobienia morskiego akwarium :D wystarczy zalac baniak woda RO/DI - nasypac odpowiednia ilosc soli :D i uzupelniac wode ktora wyparowywuje woda wapienna (Kalkwasser ) ot i cala polityka :) naprawde nie potrzeba sie nad tym akwarium modlic :D

varie3.gif

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Zbyszek katujesz mnie:)

Jasne ze tylko nia uzupelniam parowanie.

"wystarczy zalac baniak woda RO/DI - nasypac odpowiednia ilosc soli i uzupelniac wode ktora wyparowywuje woda wapienna (Kalkwasser ) ot i cala polityka naprawde nie potrzeba sie nad tym akwarium modlic "

ale problem zaczyna sie jak zaczynasz za duzo czytac forum i kupujesz nowy sprzet:)

NOWY SPRZET-NOWE KLOPOTY:)

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hehe , no nie katuje tlumacze z humorem :D

Ja sie z Toba po czesci zgadzam , kupowalem sprzet i mialem z nim tylko klopoty .

Zaczelem robic sprzet sam i nie mam klopotow , a jak ewentualnie powstaja to jestem przynajmniej zly na siebie i koreguje bledy :)

Forum jest dobrze czytac , wogole jest dobrze czytac ale swoje tez wiedziec :D

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

narazie tak jak mowilismy , odlacz reaktor i zakraplaj Kalkwasser :D

Cudow niema , PH pujdzie na 10000000000000000% w gore .

Pewny jestes ze masz Calciumhydroxid ? Moze to jest Calciumchlorid ? w aptekach czy tez w inych sklepach bywaja pomyslki .

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalziumhydroxid-tak jest na opakowaniu.

Zbyszek to moze wytlumacz mi (moze byc z humorem) wplyw niskiego ph na rozwoj nizszych glonow w akwa i czy moje wysokie kh nie bedzie blokowalo wzrostu ph( wiem ze kh buforuje by ph nie spadalo, ale moze blokuje rowniez jego wzrost?).

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Jezeli mialbys duzy poziom Kh to Ph bylo by tez wyzsze , ale Ty nie masz duzego poziomu KH , zauwaz ze prawie niema testow ktore by mierzyly KH te wszystkie sklepowe pokazuja ale nie mierza :D

Co do glonow , niskie Ph wplywa dodatnio na ich rozwoj . Wysokie Ph o wartosci np; 8,5 zabija glony nitkowe poniewaz one nie zyja w tak wysokim Ph , wogole wyzsze Ph wplywa dodatnio na rozwoj calego zbiornika :D W kwasnej wodzie nie wiele bedziesz mial zycia .

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

dopuszczalnym tak :D jezeli zas chodzi o ustawienie elektroniki , utrzymywalem staly poziom

Ph- 8,3 / kh 8 - 10

pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wyjaśnienia-

Reaktor z www.minirafa.neostrada.pl jest z przelewem.

Woda jest dodawana kropelkowo do reaktora a następnie po wymieszaniu

wewnątrz wypływa grawitacyjnie na zasadzie przelania.

Pozdrawiam

vacum=Irek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie zbyszek, ja tyle walkuje o tym dziwie, ze mam b.wysokie kh, a ph jest b.niskie.

Rozumiem, ze nie mozesz w to uwierzyc, ja tez, stad moje posty. Otrzymuje rady, a nagle okazuje sie ze ja "nie mam wysokiego kh".

Powiem to jeszcze raz; po 3krotnym badaniu wody testem salifierta w dn.15sierpinia, stwierdzilem ze moje kh wynosi 16.

Jesli sie z tym nie zgadzasz to rozwin temat:)

MM

P.S.Wlasnie zbadalem tym samym testem wode z ro, wynik-0.6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek, to napisz cos w tym temacie bo tomasz nie zobaczyl jeszcze zadnej odp. na swoj post.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaolaboga.gifomini28.gif

please nie dobijaj mnie :D Odsapnij sobie , pobiegaj troche jeszcez zrobisz to Ph , za duzo o tym czytasz ! to jest proste i nie trzeba sie tyle nad tym zastanawiac ani tez bez ustannie mierzyc testami KH !

Jeszcze troche pogadamy i bede chyba musial gdzies jechac na urlop :D

Pozdr....

Ps; Jakbys mnie sluchal co do Ciebie mowie to juz dawno mialbys zrobiona ta wode !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Specjalnie raz jescze dla Ciebie opisze jak nalezy przygotowac wode do morskiego akwarium, jak mi powiesz ze nie funkcjonuje i ze Ph jest niskie to Ci cos wysle chyba :):)

Sluchaj , masz baniak taki szklany iltrow ilestam :D lejesz tam do baniaka wode (H20 ) ktora wczesniej oczyszczasz filtrem RO/DI dobrze jest tez dolaczyc dejonizator w celu usuniecia resztek silikatu ,ale Ty narazie tego nie musisz robic , jeszcze do tego kiedys dojdziemy :D

Sypiesz soli do wody , morskiej soli sypiesz dobrej jakosci, naprzyklad (Tropic marin ) , miezysz stezenie soli areometrem (taki przyzad dla mniej zaawansowanych akwarystow do mierzenia poziomu stezenia soli w wodzie )

Ustawiasz poziom stezenia soli , pomagasz wymieszac , najlepiej reka albo rura PVC (tak jak w kotle do krochmalenia bielizny sie bawisz:D )

Pozniej wlaczasz pompe i niech sie tak miesza az sie wymiesza , az do skutku:D

Ph takiej swiezej solanki wynosi mniejwiecej 8,3 Kh okolo 10 juz dokladnie niepamietam , w kazdym badz razie woda ma parametry takie jakie powinna.

Teraz:

Bierzesz jakis czysty ,najlepiej nowy karnister 5 litrowy , wiercisz w nim otwor 7 cm od dna i wklejasz tam kranik , ktorym bedziesz spuszczal Kalkwasser do butelki po coca-coli , w zakretce butelki wkleisz maly kranik ktorym bedziesz zakraplal kalkwasser . W dnie butelki wiercisz jeszcze maly otwor po to zeby ta woda mogla leciec , otworem tym pobierane jest powietrze a tym malym kranikiem kapie sobie po kropelce kalkwasser (1 kropla na sec)

Zakraplasz tyle , zeby uzupelnic wode ktora wyparowuje z akwarium (z akwarium wyparowywuje tylko woda , sol nie wyparowywuje ! )

I powiedz Ty mi ze Ci cos niedziala ! ! ! omini28.gif

Zakraplaj tak przez trzy miesiace , a pozniej daj znac to Ci powiem czym podwyzszyc Kh :D

Jak bedziesz zakraplal powoli to byc mozliwe bedzie dluzej funkcjonowalo bez dodatkowego uzupelniania Kh :)

To wszystko :D proste nie?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wyjedziesz na urlop to ryzyko przelania.zbyt duzego parowania

jak sie zmienia temperatura to nie dziala (wyparuje mniej lub wiecej wody)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

oj, to juz pozniej dla wtajemniczonych :) (uzupelnianie automatyczne wody)

narazie to przy jego akwa trzeba stac i pilnowac:D

Ps; Na urlop......to sie nigdy nie zostawia akwarium samego :D przynajmiej ja tak robie.(zawsze ktos przyjdzie i skontroluje wszystko:) zostawiam tez natel numer w razie jakby sie cos dzialo to jestem , obojetnie gdzie bym niebyl:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.