Skocz do zawartości
adjemis

Kąpiel słodkowodna

Rekomendowane odpowiedzi

witam.czy ktoś leczył ryby w słodkiej wodzie

tz.kupiłem ostatnio u francuzów kilka ryb w tym piękny okaz Pomacanthus navarchus cztery dni temu dostał pierwszych odbarwień ( białe plamy)od dwuch dni już nie je a dzisiaj wplynął w skałe i nawet nie wypływa.

W hurtowni powiedzieli mi żeby zrobić jej kąpiel 5-minutową w słodkiej wodzie a ja nie wiem co o tym sądzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Adjemis!

Moim zdaniem, kapiela w slodkiej wodzie mozna cos osiagnac, tyle ze zlapanie ryby to dodatkowy stres. Taka kapiel zabija nie tylko pasozyty ale tez pobudza wewnetrzne organy do reakcji (np.nerki).

Kapiel powinna trwac ok.8 min.w wodzie o tej samej temperaturze i pH. Dobrze jest dodac np.aminokwasy, Preis Immun Tonic lub cos podobnego (moze w sklepie Ci cos doradza).

W czasie kapieli powinienes dyskretnie obserwowac rybe. Dyskretnie nie dlatego, bo sie moze wstydzic tylko dlatego, zeby jej zaoszczedzic dodatkowego stresu. Poza tym moze wyskoczyc z pojemnika - wiec badz w poblizu.

Gdyby pokazywala jakies oslabienia, kladla sie na boku to musi natychmiast wrocic do akwarium.

Taki zabieg moze tez ja wykonczyc, dlatego stosowalbym go tylko w ostatecznosci.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adjemis - czy ta ryba pływała w obiegu z koralowcami lub chociaż z bezkegami? Był w zbiorniku z nią jakieś krewetki?(a powinny)

Po jakim czasie od wpuszczenia wystąpiły objawy choroby - i czy tylko u niej?

Jak wyglądają oczy - nie są zamglone?

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.dzięki Stani za porady ale w stosunku do tej ryby już nieaktualne.(po kąpieli żyła jeszcze jakieś 4 godziny i koniec.)

Pływała zarówno z koralami i bezkręgowcami krewetka też jest. Objawy nastąpiły po jakiś 10 dniach od wpuszczenia i tylko u niej.Ponoć mieli ją w kwarantannie 2 miechy.co do oczu to się nie przyglądałem.

dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumieliśmy się - pytałem czy ryba pływała w hurtowni w obiegu z koralowcami i bezkegami? Moim zdaniem była na podtrzymniu - niewielka ilość leku zatrzymuje rozwój choroby i widoczne objawy choroby ulegają cofnięciu. Jednak dochodzi do uszkodzenia narządów wewnętrznych(z powodu długiego dziąłania leku) - ryba staj esię słaba, przestaje żerowac - ustniki dostają przebarwień skóry i zdychają w ciągu doby, dwóch. Jeśłi inne ryby masz teraz zdrowe - tak było na 90%.

Za ile kupiłeś rybę - skusiła Cię cena? :)

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupu dokonywała żona więc nie widzialem jak pływała w hurtowni.Co do ceny to 400 zł.więc nie wiem czy była kusząca no ale-(kobietą trzeba wybaczać)drugiego takiego błędu może już nie popełni(może)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - kobietom trzeba wybaczać :)

Pro forma włącz lampę UV jak masz i obserwuj ryby - szczególnie (jeśli masz)ustniki i pokolce - zwracaj uwagę na oczy. To jakaś infekcja bakteryjna musiała być - szkoda zeby padło Ci coś jeszcze.

Pozdrawiam

Przemek.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam się do dyskusji bo sam też dużo nabyłem w tej hurtowni i nie zamierzam z niej rezygnować w przyszłości. Ogólnie fajowe rzeczy, ale zgonów też zaliczyłem trochę (patrz mój dziennik lub http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=9513 ). Potwierdzam, że rybki mogły mieć zakażenie bakteryjne. Ostatnio nabyłem m.in. Clarka i nie zdązyłem o nim napisać, bo padł po 3 dniach. Te samiuśkie objawy co u Twoich rybek Adjemis. Parametry wody miałem i mam nadal w miarę dobre, a mimo to infekcja się spotęgowała lub tak jak mówi Przemek osłabienie i uszkodzenie narządów wewnętrznych. Inne rybki - Chromiski - mają się dobrze do teraz (oby nie były nosicielami).

Podsumowując pragnę Cię pocieszyć, ze to nie Twoja wina, lecz nistety bakterie...Sprzedawcy na pewno jakoś walczą z tym problemem - szkoda rybek.

Wsadziłem UV i tak mam do teraz (ok 2 tygodnie 24h/24h).

pozdrawiam

Wojtek

420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W

Sterowanie: DIUNAX3

Odpieniacz Tunze4096,

cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.