Skocz do zawartości
Spideros

mały budżet akwa 30x30x75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Ponad rok temu zakupiłem kostkę Aquaela tak żeby zobaczyć czy poradzę sobie z morszczakiem. Akwarium działało i ciągle działa bardzo sprawnie tylko że było mi za mało miejsca. Mając już jakieś tam doświadczenie postanowiłem złożyć sobie kolejne.

Udało mi się wyrwać na targu akwarium z pokrywą i szafką za jakieś 50zł (plus minus bo mieszkam w liverpool).

Zdemontowałem oryginalną pojedyńczą świetlówkę t8 i zakupiłem listwę ledową dedykowaną do morskich akwa też za jakieś 80zł.

Nie miałem ambicji wiercenia szkła i montowania sumpa także zainstalowałem 2 filtry kaskadowe każdy o przepływie 650 l/h z skimmerem do koszyków wrzuciłem żywą skałę, węgiel i phos-guarda i znowu niewielkim kosztem.

Dalej to już wiadomo.. grzałka, termometr, wave maker z chin.

Piasek aragonitowy, 5kg żywej skały, 3kg martwej.

Zalałem to wszystko solanką z Red Sea Salt, poczekałem 2 tygodnie i ponaszczepiałem korale z działającej kostki Aquaela.

Po kolejnych 2 tygodniach przeniosłem parkę błaznów z kostki i dokupiłem ekipę czyszczącą:

4 niebieskie hermity

2 czerwone hermity

Rozwgwiazda piaskowa (która jest wręcz genialnym zwierzakiem do czyszczenia piasku)

Krewetka czyszcząca

Po kolejnym miesiącu dokupiłem yellow tail damsel x2

Co tydzień robię podmianki 15% wody, od czasu do czasu dorzucę jakiegoś korala.

Wszystko żyje, parametry wody w normie.

Przez moment miałem problem z sinicami ale potraktowałem je kuracją excital z firmy easy-life i plaga została opanowana.

I tak niewielkim kosztem mam 68l akwa gdzie wszystko ładnie żyje i się rozwija.. tylko przy tej filtracji nie można przesadzać z ilością zwierzaków.

Uwagi i komentarze bardzo mmile widziane, Pozdrawiam.

post-26868-0-38528100-1483971258_thumb.jpg

Edytowane przez Spideros (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę gloniszcza jednak widać na tylnej ściance. Zbiornik chyba jeszcze dojrzewa, ale o ile zachowałeś żywą wodę i całość żywej skały to powinno być ok. Dodanie żywej skały do akwarium to o tyle kiepski pomysł, że można sobie niechcących wprowadzić dużo martwej materii (wbrew nazwie skały), bo taka podróżująca po całym świecie skała jednak nie zawsze jest tak żywa, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Oświetlenie trudno ocenić, ale "na oko" za białe. Napisz trochę więcej o tym czym świecisz.

Odpieniacza chyba nie ma, ale jak będziesz regularnie podmieniać wodę powinno być ok w tej pojemności. Nie widzę też muszelek dla krabów - masz ich tyle, że wkrótce zaczną się walki o muszelki jeśli nie będą miały w czym wybierać. I ryb też jakby za dużo.. o jednego garbika.. to dość agresywne rybki, a tu do tego jeszcze niezbyt jednak duży litraż.

Przydałoby się porobić też jakieś testy...

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do świecenia używam czegoś takiego: http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-Fish-Tank-Over-Head-Lamp-LED-Light-Lighting-Blue-White-Blue-RGB-Color-/301678530830?var=&hash=item463d71110e:m:mG8Yz60XCjWOKajuAhvs7jQ mam też jedną lampkę niebieską zdemontowaną z aquaela która nie była akurat włączona do zdjęcia. Muszelki dla krabików mam powciskały się trochę pod skałę, ale wiem o czym mówisz ;) i mam zapas jakby co... z podstawowych testów to: zasolenie: 1,0255, ph: 8,3, KH:11, Nh3 zero lub prawie zero, NO2 zero, NO3 mniej niż 1ppm.. fosforanów i minerałów nie sprawdzę bo niestety nie mam testów. Patrząc jednak na opis producenta na soli to nie powinno być żle..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, PO4 to akurat warto mierzyć. To nie jest efekt soli, a kup robionych przez naszych milusińskich :)

Którą moc wybrałeś z tych lamp, bo tam kilka jest? Tak czy inaczej chyba za mało deczko, bo nawet jeśli masz 18W, to uwzględniajac jeszcze 11W z AquaEla to i tak raptem połowa z tego co potrzebujesz. A masz już LPSy w szkle, więc warto o nie zadbać.

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tą listwę 72cm czyli 18w, wiem że PO4 nie zależy od soli.. chodziło mi o minerały.. wapń, magnez itd.. Jeśli mówisz że warto to zaraz się zaopatrzę w testy i dzięki za radę ;). Masz może jakiś pomysł na ulepszenie oświetlenia? czy może po prostu zakupić jeszcze jedną taką listwę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO4 warto mierzyć. Dla mnie zasolenie, temperatura, NO3 i PO4 to są najbardziej podstawowe testy. Przy obsadzie głównie miękasami Mg, Ca czy śladowe uzupełnisz sobie samymi podmiankami. Ale azotany czy fosforany dają Ci informację o tym co dzieje się w szkle, i ich wartości muszą być regularnie monitorowane, bo od tego zależy życie całego życia :)

Co do lampki to albo dołożyłabym T5 do pokrywy (ciężko stwierdzić jak masz to tam zorganizowane) - fajne, ale może Ci grzać, albo (moja ulubiona opcja) dołozyłabym ze dwa obwody po 6 diód Cree 3W, lub jeszcze taniej na powerledach i to może nawet 1W żeby Ci to szkło równomiernie oświetlić, z czego zdecydowana większość w Royal Blue (bo masz tak biało, że nie sądzę by AquaElowska 11w coś zmieniła - u mnie świecą takie 3 nad 40l wody a i tak dopalenie tylko jednej 11w świetlówki w barwie 10k powoduje, że jest jakoś tak biało bleee). Wtedy możesz sobie nawet strzelić niedrogi sterownik do tego (zobacz wersję by Magu na Arduino) i po taniości masz wersję de luxe). Owszem, jest przy tym nieco pracy, ale jaka satysfakcja! Nawet mógłbyś się pokusić o przejście całkiem na ledy DIY i to już w ogóle wypas (przynajmniej moim skromnym zdaniem - miłośników i przeciwników ledów jest tak samo dużo :) )

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teraz zakładam kostkę 35x35x35. koszty nie są małe jak musisz wszystko kupić.

Akwarium 65zł

Kaskada 120zł

Dolewka 60zł

cyrkulacja 90

wysyłka 40

lampa led diy 21W na arduino prawie 250zł liczone z przesyłkami .

to tyle ile na razie wydalem, a do tego skala, piasek, sól, testy, i życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, dzięki za rady ;), mam kumpla elektryka więc nie powinno być problemem ze zmontowaniem ledowego oświetlenia. Może w ciągu tygodnia uda się to ogarnąć. Świetlówki raczej sobie odpuszczę... krótko żyją i grzeją tak jak pisałaś...

no początek to jakby nie kombinować jest dość znacznym wydatkiem... chodziło mi tylko o to że za cenę gotowego aquaela 30l można sobie zrobić 60l z hakiem i też będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co prawda to prawda. Niech Cie nie zmyli (konstruktywna) krytyka z mojej strony. Projekt mi sie podoba bardzo i bede kibicowac :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.