kordla Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2007 Witam proszę o podpowiedź jak w skuteczny sposób obniżyć KH w moim baniaku - jest cały czas 13-14 i nic z tym się nie da zrobić podmieniam już drugi miesiąc wodę regularnie co tydzień 10% reaktor pracuje drugi miesiąc.mikser wapnia wymieniany zasyp regularnie co tydzień cyrkulacja OK światło OK i już po prostu nie mam pojęcia co zrobić aby to obniżyć Cytuj 500 Liter-ków + ze 100L wody w sump-ie aaaaaaa i graciarstwa trochu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misiol69 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2007 A po co go obniżać?Ludzie mają problemy z KH ale z jego podbiciem:) Cytuj 200L ,AquaBee up2000/1, Marea 2400i 3200,odpieniacz DIY,6x24W T5 , 30kg LR, Sarco,Clavularia, E.quadricor red,Sinularia,Salarias Fasciatus, ,Dascyllus melanurus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2007 Calcium concentrat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2007 A ja myślę, że nie do końca masz dobrze ustawiony reaktor. Kalkwaser powinien obniżać kh i jeśli nie jest w stanie tego robić do poziomu 9-10 to stawiam, że masz nieprawidłowo ustawiony reaktor. Cytuj Pozdrawiam Czarek Rebech 900l + sump 450l + cała masa drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kordla Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2007 Rebciu - Reaktorem steruje komputer sera-seramic z elektrodą w środku ustawiony jest na PH 6,5. Ociek jest około 3-4 kropli na sek. więc teoretycznie nie ma co tam więcej ustawić ... Cytuj 500 Liter-ków + ze 100L wody w sump-ie aaaaaaa i graciarstwa trochu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2007 No to mamy takie same Sery do reaktora U mnie elektroda Sery od nowości była walnięta i pokazywała pomiar pH o 0,2 za niski. Możesz mieć podobną sytuację ale w drugą stronę. Prawidłowe ustawienie reaktora wcale nie jest taką łatwą sprawą. Trzeba poeksperymentować pomierzyć wartości Ca i kH na odcieku. Wiele zależy od obsady w zbiorniku, ilości podawanej kalkwaser, wkładu jaki się stosuje w reaktorze. Kiedyś czytałem na reefcentral dyskusję w dziale Deltec - bo taki mam z wkładem Rowa - gdzie dystrybutor tłumaczył, że jeśli mamy standardową obsadę w zbiorniku to pomimo pracy miksera w nocy, reaktor powinien pracować tylko w dzień bo kH będzie szło do góry. Inaczej robimy z lasem acropor. Ja kiedyś miałem kH na poziomie 18 i też miałem problem. Cytuj Pozdrawiam Czarek Rebech 900l + sump 450l + cała masa drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2007 Aaaa zapomniałem - doraźnie można obniżyć kH tak jak napisał Kwiatek jakimś koncentratem np. Turbo Calcium Kenta. Cytuj Pozdrawiam Czarek Rebech 900l + sump 450l + cała masa drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2007 proponuje od zmniejszenia odcieku, u mnie przy 3-4 kroplach Kh utrzymywalo sie na poziomie 13-14 przy 2 na sek spadlo do 10 i na takim poziomie trzyma sie. Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2007 kordla :Rebciu - Reaktorem steruje komputer sera-seramic z elektrodą w środku ustawiony jest na PH 6,5. Ociek jest około 3-4 kropli na sek. więc teoretycznie nie ma co tam więcej ustawić ... zmniejsz odciek na 1 kroplę/sek a reaktor zacznie produkować więcej Ca niż podbijać kh, oczywiście podawaj kalkwasser - nie ma siły musi kh spaść. Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2007 Twardzieli tam nawsadzac mnostwo Jak ruszy calcyfikacja to nie ma rady: musi KH zleciec w dol A doraznie to zmniejszyc odciek, za wysokie to KH, twardziele wsadzaj jak troche je zbijesz. A jakie masz Ca w tym baniaczku? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzol_kominiarz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2007 W tym wszystkim należy pamiętać jeszcze o poziomie Mg - zbyt niskie to słabe wchłanianie Ca - słabe wchłanianie Ca to podwyższanie kH i tak dalej i tak dalej ...... Jak zwykle w takiej sytuacji (sam miałem to też powtarzane) stare przysłowie ..... CIERPLIWOŚĆ i " wszystko, co dobrze w solniczce dzieje się powoli !! " Cytuj Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach