M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć jaki filtr przepływowy na początek polecacie do około 250-300zł?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 a do czego ten filtr ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Najprawdopodobniej będzie w nim sera silicate, phosguard i tym podobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 na takie "cuś" wystarczy "byle multikani 800" z dodatkowym modułem/modułami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Mam filtr kubełkowy ,ale strasznie się zapycha i po prostu wolałbym filtr przepływowy. Mam JBL e900 ale po nie całym tygodniu mam w środku taki syf ,że ledwo pompuje. W akwa słodkowodnym chodził po 6 miesięcy bez czyszczenia , teraz ledwo tydzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 za bardzo napakowany (np. gąbkami) i/albo za słaby przepływ poza tym JBL ma inną budowę, "młodszy brat" czyli multikani 650 (słabsza pompa) w słodkim u mnie działa koło roku nieczyszczony - 2 moduły napchane ceramiką + siatka z węglem i jedna gąbka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Właśnie w mnie w filtrze było napchane ceramiki i dopiero na samym dole jedna gąbka. Odpalony była na full. Gdy wyciągałem z niego koszyki były całe w syfie ceramika zamiast biała był (od brudu) brązowa i z tego powodu nie chce się bawić w żadne filtry kubełkowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 A to myślisz że inny kształt obudowy sprawi że nie będzie się brudził . To że w nim tyle syfu to jest pewna zaleta , bo syf w nim a nie w akwarium i łatwo wyczyścić , Przecież gdzieś to musi zostać nie wyparuję . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 multikani ma budowę jak zwykły przepływowy - wlot rurką do dna a powrót "rurą" żadnych "zakamarków/przegród" jak w JBL jak ceramikę wrzucisz (np. w worku) a nie poukładasz to zawsze będzie się syf zbierał - chyba że dasz jakiś prefiltr wcześniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Już się przekonałem do multikani ,ale nie mam gdzie go za bardzo wstawić. szafka od środka jest zapełniona ,a obok szafki raczej nie chciałbym filtra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 ale zawsze można kupić firmowy np. http://www.twistman.eu/pl/p/Filtr-Fluidyzacyjny-Przeplywowy-FP-300-80/258 pojemność niecały litr ... i osobno pompę .. czyli minimum 500zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 D-D FMR75 bez oryginalnej pompy i jakąś pompkę 1000 lph. U mńie akurat pracował z pompą 550 lph i też dawało rade. Sent from my iPad using Tapatalk Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 albo zrobić samemu - poszukaj w dziale DIY - pokazałem że na pojemniku "po makaronie" można kręcić paletami - więc Rowa czy SeraSilikate - na pewno będzie OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 1 minutę temu, inn0vat1on napisał: Deltec H2Ocean FMR75 to nie Deltec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 to nie Deltec [emoji4] Już poprawiam [emoji6]Sent from my iPad using Tapatalk Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Multikani jest bardzo fajny ,ale tak jak mówiłem nie mam gdzie go ustawić. Nad DIY można chwilę pomyśleć ,ale czy jest jakiś sprawdzony projekt?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 filtr H2Ocean FMR75 jest (przynajmniej z wyglądu) porządną konstrukcją ,ale czy można do niego podłączyć pompę obiegową ,a wylot filtra do ujścia z panelu?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) http://nano-reef.pl/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=90015 http://nano-reef.pl/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=87726&do=findComment&comment=913952 http://www39.zippyshare.com/v/SKmq5Qop/file.html Edytowane 14 Stycznia 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 filtr H2Ocean FMR75 jest (przynajmniej z wyglądu) porządną konstrukcją ,ale czy można do niego podłączyć pompę obiegową ,a wylot filtra do ujścia z panelu?. Oczywiście, że można podpiąć pod pompę. A wylot dasz gdzie chcesz. Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 A pompa 1000l/h nie będzie za duża?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 A pompa 1000l/h nie będzie za duża?. Przy filtrze masz zaworek do regulacji przepływu. Na moje oko najlepsza by była ok 750 lph.Sent from my iPad using Tapatalk Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Jest zestaw filtra H2Ocean z pompą obiegową 1000l/h za 340zł opłaca się?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 U mnie w lokalnym sklepie właściciel przestał sprzedawać te zestawy ze względu na wysoką awaryjność tych pomp. Teraz tylko same filtry sprzedaje. Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Dziękuję za informację. Chciałem zakupić ten zestaw ,ale dzięki panu zrezygnowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Jestem Artur, żaden ze mnie pan. Uważam, że taniej i lepiej kupić osobno filtr i pompę. Rozumiem, że masz panel (brak sumpa). Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach