Coltrane Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 daj foty akwa, jaki odpieniacz/cyrkulacja/swiatło/zasolenie czym mierzone, na salifercie mozna sie ladnie przejechac, parametry ktore podales na poczatku wcale nie były niskie oprocz NO3 oczywiscie, PO4 na pewno tez nie miales 0, ile karmisz/jaka obsada? pozatym zobacz te zbiornikihttp://reefhub.pl/totm/http://www.reefkeeping.com/joomla/index.php/totm-list postaraj sie wyciągnąć sam jakieś wnioski Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 Podjedz do mnie kiedy chcesz odleje ci po pol litra gotowca z AF i przetestujesz sobie . Ja go używam i jest super . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 Nik@ ma no3 na poziomie 50 i nawet acry pięknie wyglądają coś z prochami musi być nie tak. Kiedy mierzysz? Cały czas podajesz tutaj te same parametry a nie wierzę że zawsze będą aż tak dokładnie takie same. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Jutro zrobię pomiary bo dzisiaj mnie niebyło cały dzień. Ballinga odłączyłem wczoraj popołudniu więc zobaczymy. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez robkon3 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich i góry dziękuje za odpowiedzi. Dzisiaj zrobiłem testy i wyniki są następujące: Mg- 1180 KH- 7,2 Ca- 390 NO3- 50:70? dodaje zdęcie PO4- 0 PH- 7,5 Woda RO - 0 ppm (przy 2ppm zmieniam zawsze żywice) Balling odłączony od dwóch dni, zaraz robię podmianę wody 12l Sól AF probiotyczna. Światło led chińczyki 100W + T5 2x39W przewaga niebieskiego. Odpieniacz + filtr wewnętrzny (Reefpack 250) w środku Purigen 100ml i wata wymieniana przy podmianie wody czyli raz na tydzień. Falownik Jebao rw25 + cyrkulacja tunze 6025. Ryby : Hepatus S, Żółtek, Błazenek i 2x Dascyllus melanurus S, karmienie rano i wieczór 1 kostka mała Artemii. Karmienie korali, pozostałości : AF power food co 2 dni, AF Energy, Mico E AF Vitality co 2 dni po dwie krople. Od tygodnia podaje Pro bio S i NP pro na zbicie NO3. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez robkon3 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2017 Dla mnie NO3 stówka Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2017 raczej 50 bo jeśli dobrze pamiętam to powinno się trzymać 2 cm nad skalą Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2017 A może to wina odpieniacza jest niby do 250 litrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 raczej 50 bo jeśli dobrze pamiętam to powinno się trzymać 2 cm nad skalą "Otwarty pojemnik testowy połoŜyć na białym obszarze palety kolorów. Porównać kolor roztworu z kolorami na palecie(patrząc z góry)i określić zawartość nitratu"Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 17 godzin temu, Kroczek napisał: raczej 50 bo jeśli dobrze pamiętam to powinno się trzymać 2 cm nad skalą Heja...Czy jestes tego pewny?...Nie znalazlem w instrukcji takiej wiadomosci a jezeli jest tak jak mowisz to wiele by zmienilo... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Pojemnik musi stać na białym polu tak jak napisał Grzegorz. Np pro i probio s wątpię czy zbije ci takie no3 przy teoretycznie zerowym po4(lepiej zainwetowac w mała Hanke).Moim zdaniem no3 masz w przedziale 80-100.U mnie jakiś czas temu pomógł no3-po4x. Z 25 zeszło do 1-2.5 w jakieś 2-3 tyg.PO4 cały czas mialem zerowe i przy tym nic nie wyskoczyło.Rób częstsze podmiany na początek, przedmuchaj skały, wyczyść sump. Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Pablo120288 (wyświetl historię edycji) Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 A jaka jest data waznosci tego testu? Pytam, bo Salifert od jakiegos czasu robi testy z inną podzialka, pola z kolorami są kwadratowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 3 godziny temu, Iceberg napisał: Heja...Czy jestes tego pewny?...Nie znalazlem w instrukcji takiej wiadomosci a jezeli jest tak jak mowisz to wiele by zmienilo... chyba jednak pomyliło mi się z innym testem - sorry za zamieszanie - sprawdziłem własnie instrukcję angielską i nie ma tam takiej informacji Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 Test ważny do końca 2017r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 na zdjęciu widać tylko euphylie, które faktycznie wyglądają kiepsko. Jedna euphylia ma taką ciemną tkankę, może to nie koniecznie kwestia ballinga tylko jakaś bakteria wlazła. Płukałeś w czymś korale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 Dzisiaj byłem u Roberta(lysy23111) odlał mi po butelce gotowego Ballinga z AF i zaczynam dozować po 10ml 4x dziennie, w odstępach co godzinę zobaczymy co z tego wyjdzie. Ps. Akwarium Roberta jedno z piękniejszych które widziałem pozdrowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 No kolego dziekujeeee . Ale bardziej mi zależy żeby było wszystko ok u ciebie . daj tak : 1- 09.00 , 12.00 , 15.00 2 - 10.00 , 13.00 , 16.00 3 - 11.00 , 14.00 , 17.00 i dawki ustaw po 20 ml na kazdą godzine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 Dobra zaraz przestawiam dozownik. Napiszę w poniedziałek jakie efekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2017 ok czekam gdybys przypadkiem miał już jakąs euphilie taką co już jest skazana na wieczna rafe daj znac kupie i zobaczymy co będzie A tak serio zobaczysz ze wszystko będzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Witam stosuje oryginalny Balling od dwóch dni i efety są takie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 A widzisz Gratuluje !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Dziękuję ci byłem dzisaj w Aquario i kupiłem Ballinga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 tylko teraz sprawdzaj parametry żeby nie przesadzic z dawkami ale mysle ze takie jak ci napisałem będą ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Dam znać za tydzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Zatrzymaj dozowanie Ballinga Zwlaszcza sbs bo raczej konsumpcji juz nie masz patrzac na obsade no moze skala, Po tygodniu zrobisz testy i bedziesz widzial czy nadal masz spadek Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach