lukas_gr Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, w załączniku zamieszczam zdjęcia mojego akwarium. Problem polega na tym, że na tylnej szybie, po czyszczeniu szybko robie się mnóstwo glonów. Szyby ogólnie z założenia chciałem nie czyścić, żeby zarosła glonami wapiennymi, jednak po paru tygodniach wygląda to fatalnie. Przy okazji zapytam o białe tipy na spsach możesz ma to związek? zasolenie 1,023 kH 9 salifert Ca 440 ICP Mg 1340 ICP NO3 0 Salifert PO4 0,02 ICP reszta icp w normie Akwarium zalane 4 miesiące temu. Sól red sea, teraz zmieniłem na red sea pro (jedna podmiana była robiona), dodaje ATI essentialls i red sea no3po4x Edytowane 20 Stycznia 2017 przez lukas_gr (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 Odnośnie białych tipów oznaczają one że SPS rosną. Co do glonów to normalne że rosną, duża ilość światła + sporo jedzenia. Inna kwestia jak zrobić aby nie rosły aby wapienne zdołały się pojawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 np. salarias fasciatus będzie zadowolony z tych glonów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@weł Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Wódke lej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Wódke lej Chyba w gardlo[emoji14] . Przy zerowym NO3 nic to nie da.baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) leję red sea no3po4x 1ml/dobę Glony wapienne rosną ale bardzo powoli i czyszcząc tylną szybę usuwam wszystko jak lecie. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez lukas_gr (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz19 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Niestety mam to samo od kliku lat.Glony wapienne pomieszane z glonami zielonymi .Czyścik z skrobaczką co miesiąc i szyba czysta.Problem z czyszczeniem pojawia się , gdy korale rozrosną sie w kierunku tylnej szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Gdzieś czytałem na zagranicznym forum że kolo skrobał glony wapienne i posypywał nimi miejsca w których chciał je mieć, tutaj można by spróbować jakoś umieścić (przykleić) na szybie. Nie wiem ale może też tak być że jak ich fizycznie nie przeniesiesz to możesz czekać i rok i Ci się nie pojawią na szybie. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez owler (wyświetl historię edycji) Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2017 Aktualne zdjęcia, niestety z glonami nie jest lepiej. Zaczynam podejrzewać, że jest za dużo ryb jak na reefmaxa (loretka, 2 błazenki, babka, garbik i mandaryn czerwony), okazało się że fosofary były za wysoki jakieś 0,1-0,13 (kupiłem hankę), dodałem skarpetę z absorbentem ATI, spadły do 0,02. Azotany testem salifert wychodzą 0. Coś ktoś poradzi? I jeszcze ipc tutaj jakkolwiek to odczytać: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2017 To raczej nie ilość ryb. Ja w RM mam blazna, bicolor, pizamka, gobiodon hisyrio i jakiegos garbika albo coś podobnego ma ponad 12cm je co nie miara. Kilka krewetek, mitrax, wężowidło xl, pełno ślimaków. Na szybach faktycznie jak nie poczyszcze z miesiąc czy dwa to ciemna się robi. Glony wapienne mimo to rosną, nawet tam gdzie ciemno. Ale na skale nie mam zadnego glona poza wapiennym. Nie licze skały którą dokładałem czy podstawek pod korale bo zielone są, ale to normalne. Glon wapienny się na nich już pojawił. Po4 mam 0,14 no3 na poziomie 2. Może przesadzasz z karmieniem? Bakterie lejesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=PkG-cYdBqw0 kupisz tutaj- https://www.coralhouse.pl/continuum-aquatics-bacter-clean-m-250ml A tu taj metoda krabowa- https://www.youtube.com/watch?v=a5f96e3uWjw Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Peniek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Witam,Trochę to wygląda tak jakby twoje akwarium jeszcze dojrzewalo.Glony wyglądają marnie tzn . tracą soczysty zielony kolor.Powinny nie długo same zniknąć. Ja u siebie tylu nie dkrobalem tylko ściągam penseta lub wężem te dłuższe. Ja bym zaprzestał lania elementów i na samych podmianach je wytepil tym bardziej ze masz bogata sól. Może parę ślimaków i jakiś jerz by pomogły.Galaxy S5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 W rm jeż szybko mu urośnie i zacznie szturchać korale które ładnie ma napompowane. A przy braku jedzenia diadema potrafi podgryzać korale miękkie przede wszystkim lobophytony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano253 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Ja tylnej szyby nie czyszczę w ogóle zarosła i zrobiło się fajne tło dla korali , służy jeszcze jako " łąka" dla pokolców Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 W rm jeż szybko mu urośnie i zacznie szturchać korale które ładnie ma napompowane. A przy braku jedzenia diadema potrafi podgryzać korale miękkie przede wszystkim lobophytony. Może jakiś mniejszy okaz,np.cos z Mespilia.Dobrze glony wcina a wolno rośnie. Dolabella tez dala by rade.Galaxy S5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Dolabella jak najbardziej, ale później jak nie znajdzie nowego zbiornika padnie z głodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 U mnie diadema czyści takie coś do kości, mam dwie po tym jak zobaczyłem, że jedzą także bryopsis. Rok walki a one to załatwiły w dwa miesiące na zero. Ja nie zauważyłem żeby korale jakoś się na nie obrażały, za to faktycznie kiedyś mi jedna obgryzła clavularie. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Czytałem na niemieckich forach ze dokarmiaja je później algami nori.Oczywiscie najlepszym rozwiązaniem byłoby oddać ja komuś kto ma taki sam problem.Ja bym spróbował z jeżykiem,szanse ze długo pożyjemy są dużo większe a rośnie wolno.Galaxy S5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 1 Lipca 2017 Tutaj masz pokaz możliwości w naszym dojrzewającym akwarium, zdjęcia z ostatniego posta dzieliła chyba godzina.https://r.tapatalk.com/shareLink?url=http%3A%2F%2Fwww%2Eaquajura%2Epl%2Fviewtopic%2Ephp%3Ft%3D5395&share_tid=5395&share_fid=70969&share_type=tPieskowa SkałaWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach