Skocz do zawartości
lukas

krabik na seriatoporze

Rekomendowane odpowiedzi

kilka dni temu wstawilem do baniaka seriatopore - zauwazylem na niej malutkiego kraba ( koloru pomaranczowego i taki wlochaty) i mam pytanie czy jest on pozyteczny czy szkodnik raczej- z tego co mi si eobilo o uszy to sa takie kraby symbiotyczne - czy ktos wie cos na ten temat?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno cos bez zdjecia powiedziec... jesli rzeczywiscie to symbiotyczny krab to zostaw go koniecznie!

Moze to ten? http://www.meerwasser-lexikon.de/eng/58/1642/Quadrella/sp..htm

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj jest raczej pomaranczowy- wyczytalem w internecie ze sa takie ktore wygladaja jak symbiotyczne w zjadaja polipy i tkanke!!!!

faktycznie na mojej seriatoporze sa braki tkanki ale taka juz przyjechala do mnie, ale podobno stala w marnych warunkach wiec mam nadzieje ze odzyje i ze to nie jest sprawka tego kraba

co do fotki to postaram sie pstryknac chociaz on jest malutenki i nie wiem czy cos bedzie widac

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli sie nie obawiasz to go zostaw i obserwuj czy tkanka sie odnawia. Jednak pamietaj, ze moze to zajac nawet kilka tygodni zanim znowu sie pokryje takie miejsce tkanka. Patrz poprostu czy nie ma jej coraz mniej.

Na jakiej zasadzie to jest symbioza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na google ( wyszukiwarka grafiki ) pod nazwą Trapezia lutea - jeśli wygląda podobnie to POWINIEN być symbiotyczny z koralowcami twardymi.

Pozdr

Mikołaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie siedzi taki:

700-krabiszcze.jpg

Dostałem go od kolegi, który się obawiał, że mu podjada acropore - fakt, że żyje u mnie na sinulari zielonej ale nigdy jej niczego nie podskubywał a nie raz przyuważyłem jak skrobie skałkę z glonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety mikolaj to nie jest ten z twojego linku- moj wyglada bardziej jak ten berserka. dzis wieczorem moze pstrykne mu fotke i poobserwoje go chociaz jest to trudne bo ona ma m oze 0,5 cm

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.