Skocz do zawartości
Fafki

Zmiany...

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu, a w zasadzie od początku zastanawiałem się nad koncepcją filtracji przy pomocy biobali. Firma pomagająca nam przy projekcie przekonała nas do tej koncepcji. Po 3 tygodniach parametry były naprawdę dobre, biorąc pod uwagę start zbiornika 4 grudnia 2016:

27.12.2016

Ph- 8/8.5

KH- 11/12 ppm

NO3- 25 ppm

Nie badaliśmy fosforanów, gdyż nie było jak i czym :)

29.12.2016

sprawdziliśmy wodę w Euroakwarium

KH- 9,8 ppm

NO3- 25 ppm

PO4- 1,07 ppm (kiepsko)

18.01.2017 - zacząłem stosować Vodka Method i dorzuciłem absorber fosforanów Aquaela

KH- 10.5 ppm (zwiększyłem zasolenie stąd skok)

NO3- ok. 10 ppm

PO4- 0,17 ppm

Jak widać sytuacja się poprawiła i to znacznie.

W międzyczasie cały czas myślałem o filtracji, wyczytałem na różnych forach polskich i amerykańskich wszystko co się dało i trudno koncepcję biobali obronić. Z drugiej strony zaufanie do firmy tworzącej nasz projekt.. Na forum nano reef, również zostałem zrugany za biobale.

Teraz fakty. Na biobalach nie mieliśmy żadnej filtracji mechanicznej, typu wata, gąbki, nie wpadłem na to, ani nie zwrócono mi na to uwagi. Na biobalach osadzało się coraz więcej syfu, który przenikał do pozostałych komór i do akwarium. Parametry jednak w normie...

W końcu wybraliśmy się 24.01.2017 do erybki w Markach. Wzięliśmy ze sobą wodę do zbadania i mieliśmy w planie pierwsze ryby, nowe krewetki, może nawet korale...

Ludzie z erybki, a zwłaszcza p. Michał i Tomek... pełny profesjonalizm.

Badania wykazały:

NO3- 4,2 ppm

PO4- 0,09 ppm

KH- 9,9 ppm

Ca- 500 ppm

Mg- 1500 ppm

Zasolenie  1,031, zatem trochę za dużo, ale to nie problem.

Po wynikach, ucieszyliśmy się i mieliśmy zacząć kupować.. a wybór jest naprawdę genialny.

Jednak... zrobiłem zdjęcia zbiornika i pokazałem chłopakom i tu się pojawił problem. Po konstruktywnej rozmowie, kupiliśmy Siporax 4 litry, dodatkową cyrkulację RW-4, gąbki i niezbędne testy Saliferta.

Po powrocie wyrzuciłem biobale, wyczyściłem komory, wrzuciłem 3 litry siporaxu, na to dwie gąbki różniące się fakturą, obniżyliśmy jeszcze skałki, zatem teoretycznie od nowa....

Bałem się o życie w akwarium, ale nie było żadnego skoku parametrów. Wręcz odwrotnie i jest porządek, czysto i zbiornik bardziej zaczyna działać. Odstawiłem wódkę i absorber fosforanów i zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

20170124_171138.jpg

20170124_171143.jpg

20170124_171106.jpg

20170124_171121.jpg

20170124_171101_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

kiedy zalany zbiornik ?

4 grudnia 2016 ? tzn zaczął dojrzewać - myślę że bez biobali było by podobnie :)

propo gąbek - czyszczenie co najmniej 2x w tygodniu - albo to co wyłapią będzie gniło i zanieczyszczało wodę

lepiej jest dać odpieniacz do 1 komory (zaraz za grzebieniem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym, że panel został tak skonstruowany, że jest idealnie pod odpieniacz i odwrotnie ciężko byłoby to zrobić. Za mało miejsca.

Chyba, że zrobitak jak mówisz, daćdo I komory odpieniacz i najwyżej mniej siporaxu do środkowej komory. Olać wtedy gąbki totalnie? Czy jakoś I komorę od syfu ochronić???

Help :)

Edytowane przez Fafki (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.