Skocz do zawartości
greg79

amphiprion clarkii

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Posiadam 2 amphiprion clarkii, ktore zamieszkuja ukwial crispa... Jest to ju drugi ukwial, ktorym sie "opiekuja"

Przy poprzednim ukwiale zauwazylem, ze blazny wcale go nie dokarmiaja tylko zanosza kawalki pokarmu za ukwial. Kiedy podawalem pokarm ukwialowi prosto do "pyszczka" blazny od razy wyszarpywaly pokarm i zanosily zza ukwial...

ukwial zdechl, prawdopodobnie z glodu, innej przyczyny nie widze.

Teraz moje awka zamieszkuje crispa i zachowanie blaznow sie powtarza.

Czym moze byc spowodowane takie zachowanie ryby ? Czy jest to wredna natura tej ryby ?

Ktos moze mial podobna sytuacje w swoim zbiorniku.

Za brak polskich znakow przepraszam... brak jezyka polskiego w PC...

Edytowane przez greg79 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Pęseta albo strzykawka + "rurka od balonika" jak przedłużka, jak podasz ukwiałowi "do pyska" to przy okazji go trochę podrażnij żeby się zwinął, podawaj małe kawałki żeby szybko połknął, poza tym niedokarmiany ukwiał powinien spokojnie przetrwać w zbiorniku - mam kilka Cribrinopsis crassa i co najmniej 2 są schowane za skałami i nie były dokarmiane ... jakieś pół roku i żyją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, silvia napisał:

Pęseta albo strzykawka + "rurka od balonika" jak przedłużka, jak podasz ukwiałowi "do pyska" to przy okazji go trochę podrażnij żeby się zwinął, podawaj małe kawałki żeby szybko połknął, poza tym niedokarmiany ukwiał powinien spokojnie przetrwać w zbiorniku - mam kilka Cribrinopsis crassa i co najmniej 2 są schowane za skałami i nie były dokarmiane ... jakieś pół roku i żyją

Tak tez robie.

Zrobilo sie to uciazliwe poniewaz musze pilnowac ukwial zeby zjadl w spokoju, a przy okazji odganiac Clarkii poniewaz zdazylo sie, ze mniejszy blazen wyrwal jedzenie, ze tak powiem, z ukwiala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silvia, ale kolega pisze o crispa, czyli pewnie o heteractis crispa chodzi, a nie o cribrinopsis crassa. Crassa są nie do zabicia, ale crispa są delikatne. 

Greg, czy masz moze jeszcze inne ukwialy? Moze quadri?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie napisano heteractis. Napisano crispa. Gdybym miała dopasować do "crispa" puzzla, to prędzej włożyłabym "heteractis" niż "cribrinopsis". Może jakaś fota by się przydała, żeby ocenić, kim jest ten ukwiał :) ale crassa raczej są nie do zabicia, więc obstawiam, że to był heteractis crispa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tak czy inaczej jestem ślepy - przeczytałem crassa  a nie  crispa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o heteractis crispa :P

@Nik@

Tak, w akwarium mam jeszcze małego condylactis gigantea (lub cribrinopsis crassa. Po wpisaniu nazwy w google, nie jestem pewien) błazenki sa nim nie zainteresowane.

Poprzednim domkiem blazenków byla macrodactyla doreensis. Był to jedyny ukwial w baniaku, wiec nie wiem czy obecnosc dwóch ukwiałow ma wplyw na agresywne zachowanie blaznów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc zastanowiłbym się czy nie ma innych przyczyn niż tylko karmienie.

No ale wracając do tematu ja widziałbym dwa rozwiązania.

Pierwsze dmuchnąć sporą ilością drobnego jedzenia, tak żeby błazny zajęły się łapaniem a ukwiał miał szanse coś złapać. Ale tka jak mówisz mogą mu wyrywać no i za dużo karmić to też nie dobre.

A drugi patent widziałem gdzieś w necie sposób karmienia koralowców tak aby ryby nie podbierały. Weź butelkę po napoju o średnicy nieco większej niż ukwiał. Wytnij parę centymetrów za szyjką tworząc kielich. W korek wsadź rurkę - patyk po balonie i na końcu pipetę. Takim kloszem nakrywasz ukwiała dmuchasz mu jedzonkiem i zostawiasz tak aż nie przeszamie.

Poniżej zdjęcie samej butelki ale chyba załapiesz o co mi chodziło.

feedingcorals5.jpg

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To o czym piszesz ma sens. Błazny po nakarmieniu czy w trakcie karmienia nie powinny interesowac się pokarmem ukwiała... jednak nie zaleznie od tego czy jadły czy nie, kiedy zobaczą, że podaje jedzenia ukwiałowi, od razu przypływaja żeby wszystko schowac za niego :wacko:

Co do butelki, to uźywam. Natomiast ukwial nie zmieci sie do butelki naweto 2L coli...

Na samym początku myślałem, że błazenki będą dokonywały tarła i chowaja jedzenie na zapas :clowning

To o czym piszesz ma sens. Błazny po nakarmieniu czy w trakcie karmienia nie powinny interesowac się pokarmem ukwiała... jednak nie zaleznie od tego czy jadły czy nie, kiedy zobaczą, że podaje jedzenia ukwiałowi, od razu przypływaja żeby wszystko schowac za niego :wacko:

Na samym początku myślałem, że błazenki będą dokonywały tarła i chowaja jedzenie na zapas :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.