Gość Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich,wczoraj jedna z osób na forum poleciła mi zwiększyć górną cyrkulację w akwarium,oto krótki filmik na ocenę sytuacji,czy nie za mocno czy jest ok? Dodam solniczka 250l falowniki 1x 4000l/h + 1 x 8000l/h=12000l/h pytanie zatem czy nie za mocno ,koralami bardzo nie szarpie gdyż jeden falownik jest ustawiony w lustro wody.z góry dziękuję za opinię Edytowane 13 Lutego 2017 przez Adi1977 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 A w jakim celu ta górną cyrkulacja ma być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 13 Lutego 2017 Heja,wedlug mnie woda powinna byc wzburzona by zachodzila dobra wymiana gazowa...Ja mam silna pompe,ktora umocowana jest nasamym dnie i ciagnie wode ze spodu razem z calym syfem,ktory wpada do wylotu i bezposrednio do skimmer'a...Jesli to by byl moj zbiornik,obnizyl bym pompe i ustawil tak by dmuchala w srodek zbiornika...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 Za mocna nie jest, jedynie skierowalbym pompe odrobine nizej, bo w obecnym polozeniu chyba halasuje i chlapie woda na lampe ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) pytałem bo sam nie wiedziałem ale rzeczywiście może dam troszku niżej,"Stani" nie chlapie po lampie,kolega wyżej pytał w jakim celu jest górna cyrkulacja,no właśnie w jakim?poprzedni mój temat jednego z forumowiczów zastanawiało to dla czego woda "tafla wody stoi" ma być w ruchu,więc zrobiłem większy ruch wody,ogólnie pytam czy tak może być czy w ogóle jest to nie wymagane Edytowane 14 Lutego 2017 przez Adi1977 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 13 godzin temu, pinki napisał: A w jakim celu ta górną cyrkulacja ma być? Godzinę temu, Adi1977 napisał: pytałem bo sam nie wiedziałem ale rzeczywiście może dam troszku niżej,"Stani" nie chlapie po lampie,kolega wyżej pytał w jakim celu jest górna cyrkulacja,no właśnie w jakim?poprzedni mój temat jednego z forumowiczów zastanawiało to dla czego woda "tafla wody stoi" ma być w ruchu,więc zrobiłem większy ruch wody,ogólnie pytam czy tak może być czy w ogóle jest to nie wymagane Chodzi o lepszą wymianę gazową. Dzięki temu, że natleniasz w ten sposób wodę masz wyższe pH, które często jest problemem szczególnie w młodych akwariach. Łatwe rozwiązanie jednego z problemów z którym się spotykamy. Jeśli wciąż pH by było za niskie, to warto wystawić doprowadzenie powietrza do odpieniacza za okno (lub zrobić dedykowane, wiercone wyjście na stałe - chociaż nie wiem jak to się ma do smogu w ostatnich dniach.) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 no i teraz wszyscy wiedzą po co jest górna cyrkulacja,dzięki myślę że będzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach