Skocz do zawartości
emler233

Akwarium kwarantannowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar zrobić akwarium kwarantannowe dla nowych ryb. Czy w takim akwarium musi być odpieniacz czy wystarczą tylko podmiany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno takie akwarium musi być dojrzałe biologicznie, tzn. z zamkniętym cyklem nitryfikacyjnym. Czy osiągniesz to z odpieniaczem czy bez to już jest inna sprawa, jak odpieniacz będzie to tylko na plus dla systemu. Aby kwarantanna miała sens musi trwać powiedzmy te 5 tygodni. Był przypadek opisywany na forum tymczasowego przebywania ryby w osobnym świeżym zbiorniku. Skończyło się jej zgonem najprawdopodobniej zatruła się związkami amoniaku. Nie pamiętam co to był za gatunek, chyba jakiś pokolec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem żeby zalać wodą z podmian i wysterylizowac lampa uv. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, emler233 napisał:

Myślałem żeby zalać wodą z podmian i wysterylizowac lampa uv. 

Lampą uv związków amoniaku nie usuniesz, co więcej zabijesz wszelkie dobre bakterie, które w niej będą. W zbiorniku kwarantannowym powinna być skała ewentualnie podłoże, w których będą zachodziły procesy nitryfikacyjne a lampę można używać gdy pojawią się jakieś oznaki choroby, np. ospy.

Teoretycznie można by załatwić temat częstymi podmianami ale nigdy nie wiesz czy ten amoniak się nie pojawi bo gdy już jest to od częściowej podmiany nie zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kwarantannowe ma byc mniejsza kopią głównego zbiornika z podobnym sprzetem i biologią. Tylko bez korali i słabszym oświetleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopią to może za dużo powiedziane, musi być dojrzałe biologicznie, z jakąś filtracją, cyrkulacją i światłem. Takie moje zdanie.

Jak zrobimy kwarantanne tylko na samej wodzie, nawet z dojrzałego zbiornika to jest to trochę loteria.

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Przemek78 napisał:

Lampą uv związków amoniaku nie usuniesz, co więcej zabijesz wszelkie dobre bakterie, które w niej będą. W zbiorniku kwarantannowym powinna być skała ewentualnie podłoże, w których będą zachodziły procesy nitryfikacyjne a lampę można używać gdy pojawią się jakieś oznaki choroby, np. ospy.

Teoretycznie można by załatwić temat częstymi podmianami ale nigdy nie wiesz czy ten amoniak się nie pojawi bo gdy już jest to od częściowej podmiany nie zniknie.

Skała lub podłoże w akwarium przeznaczonym do kwarantanny ? Byłem w paru takich miejscach i zwykle stosuje sie pare rur PCV o roznej srednicy jako kryjowki dla ryb. Taki zbiornik przydałoby sie sterylizować po każdej kwarantannie ,wiec nie wiem jak wyobrażasz sobie trzymanie piachu...

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, wassilllo napisał:

Skała lub podłoże w akwarium przeznaczonym do kwarantanny ? Byłem w paru takich miejscach i zwykle stosuje sie pare rur PCV o roznej srednicy jako kryjowki dla ryb. Taki zbiornik przydałoby sie sterylizować po każdej kwarantannie ,wiec nie wiem jak wyobrażasz sobie trzymanie piachu...

I nie były podlaczone do zadnego obiegu z filtracja itd? Nie mialem na mysli zbiornika gdzie leczymy ryby. Tylko zbiornik gdzie ryba przebywa na obserwacji przed wpuszczeniem do zbiornika glownego. Chyba nie powiesz ze ryba przebywa w zbiorniku bez zadnej filtracji miesiac czasu.

To nie musi byc koniecznie skala i podłoże. Chodzi o jakies medium filtracyje tak aby proces nitryfikacji funkcjonowal

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka

A po co sterylizowac? Generalnie w naszych domowych warunkach zagrozeniem w 99% jest ospa. Zbiornik funkcjonujacy bez ryb w ciagu tych 5-6 tygodni sam sie sterylizuje z ospy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Przemek78 napisał:

I nie były podlaczone do zadnego obiegu z filtracja itd? Nie mialem na mysli zbiornika gdzie leczymy ryby. Tylko zbiornik gdzie ryba przebywa na obserwacji przed wpuszczeniem do zbiornika glownego. Chyba nie powiesz ze ryba przebywa w zbiorniku bez zadnej filtracji miesiac czasu.

To nie musi byc koniecznie skala i podłoże. Chodzi o jakies medium filtracyje tak aby proces nitryfikacji funkcjonowal

A po co sterylizowac? Generalnie w naszych domowych warunkach zagrozeniem w 99% jest ospa. Zbiornik funkcjonujacy bez ryb w ciagu tych 5-6 tygodni sam sie sterylizuje z ospy.

Skała i piach to nie jedyne sposoby filtracji zbiornika. To czy w zbiorniku leczymy czy nie ,nie ma akurat zadnego znaczenia. W 99% to ospa ? Oj zdziwiłbyś się mocno co niektóre ryby mają po przyjeździe. Po co sterylizowac ? A po to ,że NIGDY nie mamy pewnosci ze formy przetrwalnikowe wszelakich pasożytów nie są dalej w zbiorniku przeznaczonym do kwarantanny i nie przejda na następne ryby ktore w nim bedą.

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to o tym piszę ze są rożne sposoby filtracji. Ty patrzysz z szerszego punktu widzenia. Ja pisze z punktu widzenia domowego, akwarysty który raz na jakiś czas kupuje rybę w sklepie. Rybę już po kwarantannie. Chce uniknąć klasyki tzn. Ryba przynosi ospę do domowego akwarium. Ilez jest takich relacji na forum.
Sam przyznałeś ze jest filtracja a nie tylko rurki i woda. W większości przypadków najłatwiej jest mieć ten zbiornik kwarantannowy właśnie jako mały zbiornik ktory funkcjonuje sobie obok tego glownego. Obok w sensie osobnego systemu. Z jakas skalka itp. Przeciez to zadna kwarantanna ze nagle wyciagne akwarium wleje wode i wloze jakis filtr z gabka bo bedzie ono niedojrzale biologicznie. Podkreslam jeszcze raz ze caly czas mam na mysli rozwiazanie domowe zabezpieczajace akwarium przed pomorem spowodowanym wprowadzeniem ryby ktora pod wplywem stresu dostala ospy

Według mnie ma znaczenie czy leczymy czy nie, bo jeśli leczymy podając jakieś mocne specyfiki to rzeczywiście nie w akwarium ze skałą

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w sklepach zbiorniki dla ryb sa dojrzale skoro tam jest pusto tzn bez skaly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.