Skocz do zawartości
malizna2009

Tmc v2 reef skim 900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Przepraszam za góry za nie fachowe nazewnictwo ale jestem jeszcze zielony w akwarystyce morskiej.

Skimmer pienił jak trzeba do ostatniego czyszczenia kubka kilka dni temu. Od tamtej pory nie wypycha żadnej piany nic do kubka . Wszystkie bąbelki kończą swe życie bardzo szybko dochodząc do powierzchni wody. Maksymalnie centymetr grubości ma piana w szyjce kubka z czego wogole nie jest gęsta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli odpieniacz byl dokladnie myty (jest prawie sterylny) to pozniej czesto potrzebuje ze 2 tygodnie zanim podejmie "normalna" prace. Byc moze na sciankach kubka jest po myciu powierzchnia, ktora nie pozwala babelkom podejsc wyzej. 

Czy pompa pieni "normalnie" ? Moze tez trzeba ja wyjac, umyc i przy okazji sprawdzic.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jak napisał kolega"Stani" tak jest,pamiętaj kolego że odpieniacz to odpieniacz nadmiaru białek,nie zawsze odpieniacz pieni że piana ciągle wychodzi z szyjki...

ja u siebie mimo jeszcze dużych parametrów kubek czyszczę 2x na tydzień i wylewam z niego po 150ml-200ml więc nie dużo,

co można zauważyć i to racja wystawić wężyk za okno aby pobierał świeże powietrze,ja mam akwarium blisko okna,jeśli teraz uchylę okno na 1godz,w pokoju jest inne powietrze, odpieniacz zaczyna świetnie pienić,więc coś w tym jest.

nie służę radą,lecz ze swego skromnego doświadczenia...

"raz nad wozem,raz pod wozem",,,,,

Edytowane przez Adi1977 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa pieni chyba normalnie, w korpusie aż biało od bombelków. Cały wyczyszczony odpieniacz jak tylko zaczął nie wyciągać piany, więc pozostaje mi tylko czekać. Druga sprawa u was pompy też się tak nagrzewają bo moja bardzo ciepła, że mogła by robić zamiast grzałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.