Skocz do zawartości
CNA

Czym podnieść Mg i Ca dla miękkich i LPS

Rekomendowane odpowiedzi

Temat był kilka razy wałkowany, ostatni 2015, może od tego czasu jakieś preparaty się nowe pojawiły?

Otóż mam akwarium zgodnie ze stopką, z każdą podmianką ucieka mi Mg i Ca, co zresztą również widać niżej, podmieniam raz w tyg 10%, sól Instant Ocean (po fakcie przeczytałem, że nie grzeszy suplementami), w akwarium 3 Euphyllie, Discosoma, trochę Zoa, Sarco, Xenia, pesudogorgonia, Caulastrea i Briareum

Będę wdzięczny za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może zamiast bawić się z "preparatami" zmień sol na "bogatsza" w mg i ca 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś polecasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam(od okolo 2 lat) Blue treasure i mam ca 430 mg 1430 ,używałem w malym i teraz w dużym akwa ,cena soli jest dobra .Jedyny mankament to spora rozbieżność w kh bo ma zakres od 7-11 ,teraz trafiła mi się partia z niskim kh i muszę podbijać o 1 st .

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz skład różnych soli - na przykład w zestawieniu jakie zrobił Tester na ReefHub.

Ewentualne jeśli chcesz suplementować, to możesz użyć proszki do ballinga. Najtańsza metoda, ale trzeba chwilę poświęcić na przeliczenie dawek.

Znajdziesz tabelkę z dawkami w przybliżeniu w pierwszym poście przyklejonego tematu "Balling" w dziale chemia.

500 +

-zakładając akwarium morskie nic nie wiemy

-po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy;

-po roku jesteśmy ekspertami,

-po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj trochę sam się dopytywałem o sól:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bogatszą solą jest red see. To naturalna sól morska produkowana po odprawianiu wody.jest też jej dużo bogatsza wersja.Red see coral pro Ale ta będzie za bogata dla Ciebie. Jest przeznaczona dla akwa z Sps-ami

Używałem obu tych soli i są naprawdę warte polecenia. 

Mark 112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Mark112 napisał:

Bogatszą solą jest red see. To naturalna sól morska produkowana po odprawianiu wody.jest też jej dużo bogatsza wersja.Red see coral pro Ale ta będzie za bogata dla Ciebie. Jest przeznaczona dla akwa z Sps-ami

Używałem obu tych soli i są naprawdę warte polecenia. 

dzięki poczytam na jej temat :)

42 minuty temu, FunWorld napisał:

Zobacz skład różnych soli - na przykład w zestawieniu jakie zrobił Tester na ReefHub.

Ewentualne jeśli chcesz suplementować, to możesz użyć proszki do ballinga. Najtańsza metoda, ale trzeba chwilę poświęcić na przeliczenie dawek.

Znajdziesz tabelkę z dawkami w przybliżeniu w pierwszym poście przyklejonego tematu "Balling" w dziale chemia.

również zajrzę, dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.