CNA Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Temat był kilka razy wałkowany, ostatni 2015, może od tego czasu jakieś preparaty się nowe pojawiły? Otóż mam akwarium zgodnie ze stopką, z każdą podmianką ucieka mi Mg i Ca, co zresztą również widać niżej, podmieniam raz w tyg 10%, sól Instant Ocean (po fakcie przeczytałem, że nie grzeszy suplementami), w akwarium 3 Euphyllie, Discosoma, trochę Zoa, Sarco, Xenia, pesudogorgonia, Caulastrea i Briareum Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 może zamiast bawić się z "preparatami" zmień sol na "bogatsza" w mg i ca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 coś polecasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 ja używam(od okolo 2 lat) Blue treasure i mam ca 430 mg 1430 ,używałem w malym i teraz w dużym akwa ,cena soli jest dobra .Jedyny mankament to spora rozbieżność w kh bo ma zakres od 7-11 ,teraz trafiła mi się partia z niskim kh i muszę podbijać o 1 st . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Zobacz skład różnych soli - na przykład w zestawieniu jakie zrobił Tester na ReefHub. Ewentualne jeśli chcesz suplementować, to możesz użyć proszki do ballinga. Najtańsza metoda, ale trzeba chwilę poświęcić na przeliczenie dawek. Znajdziesz tabelkę z dawkami w przybliżeniu w pierwszym poście przyklejonego tematu "Balling" w dziale chemia. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Tutaj trochę sam się dopytywałem o sól: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Bogatszą solą jest red see. To naturalna sól morska produkowana po odprawianiu wody.jest też jej dużo bogatsza wersja.Red see coral pro Ale ta będzie za bogata dla Ciebie. Jest przeznaczona dla akwa z Sps-ami Używałem obu tych soli i są naprawdę warte polecenia. Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 36 minut temu, Mark112 napisał: Bogatszą solą jest red see. To naturalna sól morska produkowana po odprawianiu wody.jest też jej dużo bogatsza wersja.Red see coral pro Ale ta będzie za bogata dla Ciebie. Jest przeznaczona dla akwa z Sps-ami Używałem obu tych soli i są naprawdę warte polecenia. dzięki poczytam na jej temat 42 minuty temu, FunWorld napisał: Zobacz skład różnych soli - na przykład w zestawieniu jakie zrobił Tester na ReefHub. Ewentualne jeśli chcesz suplementować, to możesz użyć proszki do ballinga. Najtańsza metoda, ale trzeba chwilę poświęcić na przeliczenie dawek. Znajdziesz tabelkę z dawkami w przybliżeniu w pierwszym poście przyklejonego tematu "Balling" w dziale chemia. również zajrzę, dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach