Skocz do zawartości
Pajutoja

Wybór soli

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

W przyszłym tygodniu planuje zalać swój pierwszy zbiornik morski (30l) I zastanawiam się jaką sól używać. Planowa obsada to korale miekkie i ewentualnie jakieś z łatwiejszych lps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest spory wybór i prawie wszystkie będą spełaniały Twoje wymagania, ja używam aquaforest - dobry stosunek cena/jakość + [chyba] Polska firma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Ci radził instant Ocean PEWNA I SPRAWDZONA przez chyba największą liczbę akwarystów a jak już zalejesz baniak i w miarę coś tam dojdzie wpadaj do Limanowej dostaniesz wiadro miękkich na start

400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, opo napisał:

Ja bym Ci radził instant Ocean PEWNA I SPRAWDZONA przez chyba największą liczbę akwarystów a jak już zalejesz baniak i w miarę coś tam dojdzie wpadaj do Limanowej dostaniesz wiadro miękkich na start

Najpierw myślałem nad AF ale ostatnio właśnie kilka osób tak samo poleciło właśnie tą i chyba na nią się zdecyduje :D A co do korali to bardzo chętnie wpadnę jak już zbiornik dojrzeje :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie na mawiam Cię ale według mnie nie ma lepszej soli na start a jak byś chciał wodę na start a nie miał bliżej to też się podzielę nawet jak byś chciał to w poniedziałek jadę do NS to mogę Ci podrzucić 

400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak dla mnie to jak zaczynałem na AF to wszystko stalo w miejscu.zreszta nie dawno byl obszerny temat na ten temat bodajże zeszlym tyg.osobiscie nie polecam ja jade na Microbe-Lift Organic Active Salt i jestem zadowolony.ale ile forumowiczów tyle będzie opini...do ciebie ostateczny wybór będzie należał. Kazdy będzie polecał to swoje nikt sie nie przyzna ze używa zlej bo wybral jak dla siebie najlepsza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecana na start jest też Red Sea niebieska. Ja osobiście startowałem na Instant Ocean.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ML lub IO

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na start  to polecam Red Sea niebieską.

360l + sump ok 100l, LED MAXSPECT R420R, DELTEC 1456.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.