Skocz do zawartości
macdabro

Cyrkulacja na start i później

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedługo będę startował swój pierwszy zbiornik morski - Reefmax. Nie mam pewności co do cyrkulacji jaką powinienem zastosować.

Na razie planuję mieć miękie i lpsy. Skały będzie ok 8kg ustawionej mniej więcej w dwa filary.

Do tej pory kupiłem Koralia Nano 900 - mała, cicha, fajna pompka. Ustawiłbym ją tak żeby dmuchała za skałą.

Zastanawiam się nad drugą do mieszania z przodu zbiornika i moimi kandydatami są jak na razie:

- Koralia Nano 1600 (1600l/h)

- Tunze 6015 (1800 l/h)

- Jebao SW-2 (mniejszy odpowiednik RW-4) (500 - 2500 l/h)

Gdzieś przeczytałem, że do takiej obsady to cyrkulacja ok 20x pojemność. Zakładając, że Reefmax ma ok 65l (bez panelu) wychodziłoby że dobrze by było mieć conajmniej 1300l/h w sumie.

Co wy na to?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzyj dział "reefmax klub" i zobacz co mają inni. Z tych co podałeś to ja bym wybrał jebao sw2, lub rw4, bo masz przynajmniej możliwość ustawienia, regulowania mocy jaką potrzebujesz. Ewentualnie Tunze 6015, ma spore możliwości ustawienia kierunku strumienia. O ile dobrze pamiętam to reefmax bez panelu ma 85l, a nie 65l. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przejrzyj dział "reefmax klub" i zobacz co mają inni. Z tych co podałeś to ja bym wybrał jebao sw2, lub rw4, bo masz przynajmniej możliwość ustawienia, regulowania mocy jaką potrzebujesz. Ewentualnie Tunze 6015, ma spore możliwości ustawienia kierunku strumienia. O ile dobrze pamiętam to reefmax bez panelu ma 85l, a nie 65l. 

Czytałem i robiłem rozeznanie i nadal nie mam pomysłu :) Co do pojemności to wg mnie jest zawyżona przez producenta. Główna komora mierzona od środka biorąc pod uwagę profil ma wg mnie ok 65l.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup rw4 i masz zapas i regulację mocy, wydajności który przyda się w zależności jak ustawisz skałę i jak przybędzie i podrosną korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Mam jedną rw4 i jak zaczynałem od pierwszego poziomu tak już jestem na czwartym. Miałem in e cyrkulatory miałem 1 miałem 2. I postanowiłem zostać przy jeenym rw-4. U mnie się sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.