rozwielita Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Czy zauważyliście taką regułę u siebie w akwariach że na wiosnę po zakończeniu przymrozków pojawia się lekkie dino lub ciano? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Słyszałam takie opinie. U mnie w tej chwili pojawiło się cyjano, ale wytłumaczenie mam inne . Dolewam nowych bakterii i fosforany spadły do zera, a azotany 15-20. fakt, że mamy 2 dzień wiosny Na pewno tzw plagi były w akwariach słodkich kiedy jeszcze nie było RO. Po prostu woda w kranie miała więcej nawozów spłukiwanych z pól. Też jestem ciekawa czy to tylko przesąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BONSAIMANIA Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Wielokrotnie u mnie w akwariach na przestrzeni lat zauważyłem wiosenny wysyp dino lub cyjano . Nieraz obie plagi jednocześnie . Pory roku mają wpływ na akwaria . Najmniej problemów z akwarium mam zimą . Edytowane 23 Marca 2017 przez BONSAIMANIA (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Coś w tym jest, zauważyłem to jakiś czas temu, na początku myślałem że to po prostu przypadek, ale po pewnym czasie skojarzyłem, że faktycznie wiosną więcej klientów skarży się na problemy z cyjano. Ciekawe, jakie jest podłoże tego zjawiska... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 24 Marca 2017 Ja zaobserwowałem takie wiosenne turbulencje w słodkich. Moim zdaniem woda, która spływa z roztopów zawiera dużo różnego świństwa. Niby po osmozie powinno być ok, jak widać czasem nie do końca skoro więcej osób zauważa takie prawidłowości. Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach