Skocz do zawartości
bastek

POKARMY DLA KORALOWCOW MIEKICH

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zaczna sprowadzac mrozony plankton morski to bedzie to najlepszy pokarm :D A na dzien dzisiejszy pozostaja inne namiastki typu fitoplankton czy preparaty odzywcze roznych producentow. A powiedz Bastek jakie sa to korale i dlaczego chcesz je karmic?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Xenia, Clavularia zajada sie fito i zooplanktonem, najsampierw rozmrozonym i w mikserze zblendowanym.

Parazoanthusy, Ricordea i Palyotha wcina solowca i kryl. Z tym, ze Ricordea nie zawsze.

Jednak niektore grzybki niejestem pewien czy plankton z wody pobieraja.

Warto dodawac aminokwasy do pokarmu, poniewaz widocznie polepsza sie samopoczucie korali i ich wyglad.

Jezeli masz malo korali to nie warto ich karmic, z wyjatkiem tych ktore pobieraja wieksze kawalki jak w/w artemia i kryl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zbiorniku mam clavularie, xenie,grzybience, sarkophyto,- zbiornik mam krutko, obawia sie zeby mi tonie popadalo, - jak wyglada przyrost takich koralowcow? Prosze doradzcie mi co mam zrobic zeby bylo dobrze,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyrost zalezy od ilosci podawanego pokarmu i jak czesto to robisz..

im wiecej karmisz tym szybciej rosna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy czym nie karmione w ogole tez dadza sobie rade bo zywia sie takze pokarmem otrzymanym od zooksantelli, drobnymi czastkami organicznymi oraz substancjami rozpuszczonymi - organicznymi i nieorganicznymi. Poza tym lapia sobie plankton ktorego w zaleznosci od zbiornika jest mniej lub wiecej. Wydaje mi sie nie nalezy przesadzac z karmieniem jesli korale rosna dobrze, szczegolnie jesli jest to mlody zbiornik to ja bym unikal zbednego obciazenia na poczatek. Z czasem mozna zaczac podawac cyclop-eeze, fito, aminokwasy itd... ale niekarmione w ogole miekasy tak czy inaczej powiny zyc i rosnac, karmienie MOŻE poprawic ich kondycje i zwiekszyc tempo wzrostu, czasami poprawic kolory itd...

Karmic najlepiej w nocy lub przynajmniej wieczorem, bo wtedy korale zaczynaja szukac sobie innych zrodel energii niz zooksantelle, na rafie w nocy jest o wiele wiecej planktonu w nocy niz w dzien i korale sie do tego przystosowaly. Czesc korali dopiero w nocy pokazuje polipy w pelnej krasie! To wazne IMO: korale karmic w nocy.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miekkich nie karmie niczym. cladiella w ciagu ok 3 miesiecy powiekszyla sie prawie o 100%. suplementuje troche jodu i strontu, magnezu i oczywiscie wapna. to wszystko. faktem jest , ze mam sporo planktonu wszelkiej masci i slaby odpieniacz.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO4 ponizej 0,2mg/l

NO3 20x wiecej niz PO4

troche swiatla

co tydzien 5% lub wiecej podmiana wody

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.