Skocz do zawartości
gregoreef

Pudełko przelewowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest ktoś na forum kto wykonuje estetycznie takie pudełeczka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś kiedyś robił pudełka przelewowe. Musisz poszukać w starszych tematach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem do "facta" bo gdzieś w dziale sprzedaży kolega pochwalił się że robił u niego. Na razie nie przeczytał priva wiec chyba nie jest już aktywny na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na targowisku były w sprzedaży.

Pudełko nie jest dobrym rozwiązaniem , jezeli masz możliwość wybierz inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak już pracuje i ma się dobrze. Nic nie wierciłem i zostaje mi kupno tylko dobrze przemyślanego pudełka. Przelew z rur jest to na pewno jakaś opcja. Co do estetyki to pojęcie względne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz w akwarium jakiś odpieniacz, lub coś innego odpowiedzialnego za filtrację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili cos tam sie przelewa i pieni z boku szyby. W szafce czeka Red Sea Berlin X2 turbo, Tunze 1073.020 w drodze. Muszę to teraz tylko lanie w obieg połączyć. Przyznam że największy problem mam z zaprojektowaniem sumpa który max dł może miec 47cm. Poruszałem ten temat ale bez echa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie źle zaprojektowałeś akwarium i jego wyposażenie na samym starcie. Mogłeś to zrobić na samym starcie z dość dobrym wewnętrznym odpieniaczem, lub od razu myśleć o sumpie i kupić akwarium z kominem. Teraz masz problem. Są tematy co odpowiedź masz od ręki, ale są też takie co pozostają bez echa. Sam się o tym przekonałeś i nie tylko Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze kolego jest tak, że masz budżet w swince klilka klocków i przez kolejny tydzień odbierasz tylko paczki od kuriera. Trafił mi się praktycznie nowy baniak z OW i zaprojektowana pod niego bardo elegancka szafka szafka. Z założenia miało być pudełko. To i tak była przesiadka na większe więc coś już tam miałem ze sprzętu i z wiedzy. Nic wewnątrz ma nie być widoczne, zarówno komin (mały baniak, szkoda miejsca) ani tym bardziej pienidło. Szafka a w zasadzie filar (dość wysoka), szkło i lampa wisi na linkach. Koniec widocznych gratów. Widziałem na żywo baniaki po 900litrów na pudełkach więc to nie jest takie zło. Sam właściciel polecał a zbiorników miał pięć i wszystkie na pudełkach. Problem w tym że za klika płytek plexi to niewspółmierny wydatek, a jest myślę wielu zdolnych ludzi wśród nas którzy taki wykon zrobią i od oryginału nie odróżnisz, a może i lepsze. Żeby w dziale poza tematem nie pisać to rzuć proszę okiem na coś takiego. Wkleiłem z instrukcji pienidła.

Edytowane przez gregoreef (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zamów u szklarza paski szyby, doklej do akwarium i zrób komin zewnętrzny? Z sumpem to nie wiem, bo producent odpieniacza proponuje trochę dziwne rozwiązanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to jakaś opcja. Poszukam projektów. W kwestii samego sumpa. Faktyczne dziwne ale moze z racji tych dwóch wylotów z pienidłą producent tak pomyslał mając na uwadze oszczednośc powierzchni sumpa? nie wiem. Pytanie podstawowe i dla mnie najważniejsze. Czy taki (ten z instrukcji) sump spełni swoje zadanie w przypadku zaniku prądu? (wysokość 40cm a najwyższa przegroda odpieniacza i ta następna 25cm) i czy poziom odparowanej wody będzie spadał w komorze gdzie jest pompa. Jeśli tak to daje do wykonania. Refugium tam z pewnością nie upchnę wiec chyba nie ma co wydziwiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup oryginalne pudelku w sklepie ,sam nie kombinuj bo możesz sobie tylko zaszkodzić (odradzam również używki kupisz parę zloty taniej a okaże się ze jest z nim coś nie tak) ,jeśli tylko nie będzie w sposób estetyczny "mocno szpeciło" akwarium to wybierz pudełko ,komin zewnętrzny tez nie wygląda super i zajmuje wizualnie(zresztą nie tylko) więcej miejsca ,jeśli chodzi o zapowietrzanie pudelka to sa to bajki  !!! owszem zbiera się trochę powietrza ale żeby je zapowietrzyć to musiałbyś z pól roku nic nie robić przy nim ,wystarczy ze ustawisz dobrze spływ wody przez grzebień ,tak żeby nie wpadały bąble powietrza do pudelka to generalnie pudełko się nigdy nie zapowietrzy ..nie ma żadnego bulgotania,przelewania i siorbania jak czasami to jest w kominie (zresztą nie wiem czemu tak to wygląda w kominie)

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z forumowiczow robi fajne pudelka. 
xxxxxxxxxxxxxxxx

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest strona kolegi "facta" widać po napisach na pudełku jak w tym temacie 

tylko na końcu tego tematu pisze "robiliśmy", to nie wiadomo czy jeszcze tym się zajmuje. Trzeba zadzwonić i się dopytać.

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MerekT boczna ściana ma 40cm i na niej będzie pudełko. Kolega u którego byłem po szczepki ten od tych ogromnych baniaków na pudełkach zalecił mi 200mm czyli jakies 2700l/h ja pomyślalem że 100mm byłoby fajniejsze bo mniejsze ale podobno im większe tym mniejsze problemy z zapowietrzeniem i łatwiej wyregulować. Kolega niwre37 mówi że to mit, pewnie ten morszczak który mi polecał takie rozwiązanie też by się pod tym podpisał. Masz coś do sprzedania czy wykonujesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz na stronie jego telefon do niego - zadzwoń i będziesz wszystko wiedzieć - robi bardzo dobrze

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam od dwóch lat pudełko od Patryka i naprawdę polecam.Moje ma 130 mm .Rozmiar nie ma nic do zapowietrzania, a regulujesz zaworem na powrocie.Wadą każdego pudełka jest to ,że  zbiera film z powierzchni tylko w małym stopniu.

Edytowane przez tomasz19 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, tomasz19 napisał:

......Wadą każdego pudełka jest to ,że  zbiera film z powierzchni tylko w małym stopniu.

Ciekawe dlaczego ? Uzasadnisz tę fascynującą teorię ? Czyżby zwykły komin miał inny grzebień przelewowy albo "cuś" ? ;)

T

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kominem woda przelewa się,a pudełko działa na zasadzie zasysania.Mam pudełko przelewowe i widzę co się dzieje, wodę zasysa najwięcej poniżej tafli.

Poradziłem sobie z tym ustawiając falownik po przeciwnej stronie pudełka , wymuszając ruch wody na powierzchni .Bez tego to miałem biały kożuch , który nie był zasysany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miałeś komin, że wysnuwasz taką teorię? Po co są w sprzedaży skimmery powierzchniowe, też działają na zasadzie zasysania i jakoś dają radę? Może masz za słabą pompę obiegową i co z tym się wiąże za słaby obieg wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, tomasz19 napisał:

Kominem woda przelewa się,a pudełko działa na zasadzie zasysania.Mam pudełko przelewowe i widzę co się dzieje, wodę zasysa najwięcej poniżej tafli.

Poradziłem sobie z tym ustawiając falownik po przeciwnej stronie pudełka , wymuszając ruch wody na powierzchni .Bez tego to miałem biały kożuch , który nie był zasysany.

Chyba coś mylisz.... mam pudełko od zawsze (i zawsze robiłem je sobie sam) i u mnie nic się nie zasysa. Przelewa się tak samo jak przez każdy inny grzebień.

Jeśli miałeś kożuch na powierzchni to miałeś źle ustawioną lub za słabą cyrkulację i obieg.

T

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem pudełko z Tropic Creations. Niestety już ich nie produkują, ale na potrzeby nowej rafy wynegocjowałem egzemplarz kończący serię :) Jeszcze nie odpaliłem obiegu ale na logikę skoro kożuch zostawał to nie tyle co dmuchniesz w pudełko cyrkulacją co obieg za słaby... skoro woda "chce się wylać" a nowa z obiegówki zapodaje konkretnie to musi zabrać syf z powierzchni. Tak sądzę. Wolałbym kolejnego krata nie wstawiać do baniaka, mam na myśli skimmer. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.