Skocz do zawartości
BartY

T5 14-16000K poszukuję

Rekomendowane odpowiedzi

szukam świetlówki T5 o barwie około 14-16000K.

Widział Ktoś taką ?

Pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem - arcadia 14000K :D ale jeszcze nie kupiłem bo droga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Dlaczego swietlowki akwarystyczne sa tak drogie ponad 100 zl a zwykla t5 kosztuje kolo 40 zl??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Bo są ludzie którzy takie kwoty płacą i nie opłaca się producentom i całemu systemowi dystrybucyjnemu obniżać cen przy niewielkiej produkcji i sprzedaży.

A tak na serio to zwykłe t5 firmy Osram

niebieskie i dzienne np typ 67 około 12000K i typ 965 6500K w cenach w hurtowni 30 zł za 24W lub większe są moim zdaniem bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem.

Sprawdź widma emisyjne tego kompletu.

Ja stosuję ten zestaw i jestem bardzo zadowolony, a sklepy akwarystyczne chyba nieco mniej.

woj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woj-korzystalem z obu i Osram Biolux 965 (6500K) i Osram L67 (niebieska) i bylem dosyc zadowolony; jednak 2 spostrzezenia, L67 to swietlowka niebieska, a nie aktyniczna (ktora zawsze bedzie miala widmo przesuniete bardziej w kier 420 lm), natomiast 965 daje bardzo ciekawy efekt i ta mozna smialo polecic (glownie z uwagi na lepsze oddawanie kolorow czerwonych i zoltych); ciekawym polaczeniem 6500K jest zarnik HQi 20tys K, lub swietlowki 6500, 10000 i dobra aktyniczna, np Coralstar. Z drugiej jednak strony dazymy do oddania warunkow swietlnych na rafie, wiec 10000K i aktynika wydaja sie w warunkach polskich najlepszym rozwiazaniem, choc nie przecze, iz z checia sprobowalbym zarnika HQI 6500K - niestety nie do dostania w RP

teraz do aktyniki mam Philipsa03 i Coralstara T8 i jak dla mnie swiatlo jest po prostu zajefajne, do tego zarnik HQI 5200K, ale raczej nie zdaje on egzaminu, chyba zmienie na 10000K BLV

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Zobacz na ta swietlowke JBL Solar Marin Day:

Cold white spectrum with colour temperature 15000 K specially designed for marine aquarium lighting.

Highly suitable for aquarium with corals and other invertebrates.

High light yield, good colour reproduction.

26 mm diameter tube with 10% lower energy consumption and 10% higher luminous efficiency than tubes of 38mm diameter.

Service life of 10,000 hours.

Fits all commercially available aquarium hoods.

JBL Solar Marin Day: Promotes coral growth by increasing the blue fraction of the spectrum, preferred by zooxanthella. Ideal lightning for marine aquarium in combination with JBL SOLAR Natur. Suitable for use as night lighting to observe night-active fish in freshwater aquarium.

Cena za 24 W to okol 80 zl.

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki

warte zainteresowania bo arcadia kosztuje prawie 100pln

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.