To jasne, nie napisałem że Bryopsis u mnie powraca tylko że są skupiska które nie rozpuszczają się tak samo szybko jak inne w moim akwarium. Generalnie u mnie wolniej idzie likwidacja Bryopsis. Dziś jest 12 dzień kuracji a całkowicie antybiotyk nie usunął jeszcze plagi. Może jest to spowodowane tym że od 4 dni zacząłem dawkować codziennie VSV i bakterie? NO3 wzrosło mi do poziomu 10 a PO4 do poziomu 0,09 i nie mogłem doprowadzić do jeszcze wyższych wartości. Tym bardziej że przez tą kurację i przez brak dozowania bakterii trochę mi się rozchwiał system. Na skale pokazało się brązowe DINO które za radą Mirka z eReef Szczecin szybko usunąłem odsysając przez watę. Dziś już jest dobrze bo NO3 mam 4 a PO4 osiągnęło 0,01 Dawkuje codziennie jod i strond no i reaktor wapnia również pracuje. Korale zadowolone nie widzę żadnych negatywnych skutków kuracji. Ryby i bezkręgowce też w dobrej kondycji.
Historia edycji
To jasne, nie napisałem że Bryopsis u mnie powraca tylko że są skupiska które nie rozpuszczają się tak samo szybko jak inne w moim akwarium. Generalnie u mnie wolniej idzie likwidacja Bryopsis. Dziś jest 12 dzień kuracji a całkowicie antybiotyk nie usunął jeszcze plagi.
Może jest to spowodowane tym że od 4 dni zacząłem dawkować codziennie VSV i bakterie? NO3 wzrosło mi do poziomu 10 a PO4 do poziomu 0,09 i nie mogłem doprowadzić do jeszcze wyższych wartości
Dziś już jest dobrze bo NO3 mam 4 a PO4 osiągnęło 0,01
Dawkuje codziennie jod i strond no i reaktor wapnia również pracuje. Korale zadowolone nie widzę żadnych negatywnych skutków kuracji. Ryby i bezkręgowce też w dobrej kondycji.
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.