Godzinę temu, jar2789 napisał:U mnie też tak było dlatego tej trójeczki się pozbyłem.
Buduje w piwnicy zbiornik kwarantannowy i szczepkarium tak abym mógł mieć te akwaria we wspólnym obiegu a w razie kwarantanny odłączać i mieć drugi obieg niezależny. Postawiłem drugą część regału paletowego obok sumpa w piwnicy ( teraz regał ma 560cm) i w sobotę jadę do "Akwarium Szczecin" do Przemka po szkła. Planuję na czas walki z aiptasią przenosić skałę z koralami do nowego zbiornika-sumpa w piwnicy gdzie wpuszczę z 10 ślimaków berghia lub właśnie kilka chełmonów aby wyjadły różyczki. W sumpie nie będę karmić ryb aby zajęły się różami Po oczyszczeniu zamienię skałę w sumpie na następną z głównego zbiornika. Tak wyglądają prace w piwnicy:
Akwarium na leczenie skały z aiptasi już mam stoi pod sumpem i ma wymiary 160 x 60 x 60cm. W sobotę Przemek wywierci otwory na przeloty i będę je mógł podpiąć do obiegu. Wtedy też zacznę eksterminować aiptasie bardzo skótecznie
Dojdzie jeszcze mały sump do tego akwarium kwarantowego jakieś 160 litrów który postawie na podłodze pod regałem. Oświetlenie mam stoi w piwnicy i się kurzy - jakiś rok temu kupiłem zapasową lampę ATI ściemnialną 8x80w w razie jakiejś awarii oświetlenia.