Skocz do zawartości
pat0ll

Pierwsza solniczka 80l [Bukowno] krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem założenia własnej solniczki. Przewertowałem wiele wątków z różnymi tematami i nadeszła pora aby podpytać Was, doświadczonych morszczaków o kilka rad, aby uniknąć niepotrzebnych, początkowych problemów.

Tak więc padło na akwarium w okolicach 80l (60x35x40 - 84l lub 60x35x35 - 74l. Bardziej skłaniam się ku 84l).

Spisałem podstawowe elementy początkowego wyposażenia - i tutaj moja prośba do Was o ocenę czy dobrze myślę, ewentualnie co z wymienionych poniżej zastąpić na coś innego (i dlaczego), oraz czego mi brakuje na liście poniżej aby wystartować.

1. Akwarium - 60x35x40 lub 60x35x35

2. Cyrkulacja - Koralia Evolution 1600 KLIK ustawiona na przeciwległej ścianie do tej na której zawiśnie kaskada

3. Kaskada - VERSAMAX FZN-3 KLIK

4. Odpieniacz - RESUN SK-300 - zależy mi na umieszczeniu go w kaskadzie

5. Oświetlenie - LED DIY - tutaj jeszcze dużo czytam i zastanawiam się nad najbardziej optymalną opcją. Chcę zrobić lampę którą z czasem będę mógł rozbudowywać o dodatkowe moduły, ale ciężko jeszcze jest mi określić jej dokładne parametry, dalej szukam odpowiedniego projektu (diody, ich ilość, kolor, sterowanie, chłodzenie, obudowa, mocowanie, możliwość rozszerzenia)

6. Grzałka - AquaEl Comfort Zone Gold 150W KLIK - wystarczy taka?

7. Termometr - Zwykły, najzwyklejszy KLIK - wystarczy?

8. Aerometr - Aqua Medic KLIK - czy wystarczy do poprawnego mierzenia zasolenia wody?

9. Testy - Salifert - zestaw NH4, NO2, NO3, PO4 KLIK - martwi mnie, że to tylko 4 testy. Polecicie jakiś inny zestaw zawierający wszystkie potrzebne testy (chyba, że te na początek wystarczą)?

10. Sól - Instant Ocean KLIK - 10kg na początek powinno wystarczyć

11. Woda - Chciałbym na start (przynajmniej częściowo) dorwać od kogoś wodę z podmianki. Planuję raczej kupować wodę na dolewki, chyba że stanie się to bardzo kłopotliwe to założę filtr RO/DI

12. Filtracja do kaskady - no właśnie co włożyć? Część będzie zajęta przez odpieniacz.

13. Jakieś bakterie wymagane na start?

14. Żywa skała - planuję 6-7kg - wystarczy? Nie chcę zrobić gruzowiska, ale też nie chcę aby akwarium wyglądało na strasznie "puste" (i być może z 1kg gruzu KLIK, chyba że nie polecacie), żywy piasek ale niedużo - 4kg przykryje dno?

Z obsady planuję głównie korale miękkie i LPS, do tego 2-4 nieduże rybki, pewnie krewetkę, ślimaka i czas pokaże na co jeszcze będę mógł sobie pozwolić.

Mam nadzieję, że spojrzycie krytycznym okiem na moje powyższe wypociny i podpowiecie swoim doświadczeniem czego tam jeszcze brakuje, abym zminimalizował początkowe wpadki.

Z góry dziękuję za każdą pomoc w temacie.

Edytowane przez pat0ll (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej daj dwa cyrkulatory, łatwiej będzie można ustawić i unikniesz martwych stref. Grzałka po co taka mocna? Wystarczy 50-75W. Solankę daj całą świeżą, nową. Ja startowałem na żywej skale i piasku i żadnych bakterii na start nie dawałem. Jak chcesz to np. microbe lift specjal blend. Skały 7kg powinno starczyć, a piasek jest sprzedawany w workach około 4,5kg(nie pamiętam dokładnie) i taki worek piasku przykryje dno. Reszta może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pat0ll napisał:

Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem założenia własnej solniczki. Przewertowałem wiele wątków z różnymi tematami i nadeszła pora aby podpytać Was, doświadczonych morszczaków o kilka rad, aby uniknąć niepotrzebnych, początkowych problemów.

Tak więc padło na akwarium w okolicach 80l (60x35x40 - 84l lub 60x35x35 - 74l. Bardziej skłaniam się ku 84l).

Spisałem podstawowe elementy początkowego wyposażenia - i tutaj moja prośba do Was o ocenę czy dobrze myślę, ewentualnie co z wymienionych poniżej zastąpić na coś innego (i dlaczego), oraz czego mi brakuje na liście poniżej aby wystartować.

1. Akwarium - 60x35x40 lub 60x35x35

2. Cyrkulacja - Koralia Evolution 1600 KLIK ustawiona na przeciwległej ścianie do tej na której zawiśnie kaskada

3. Kaskada - VERSAMAX FZN-3 KLIK

4. Odpieniacz - RESUN SK-300 - zależy mi na umieszczeniu go w kaskadzie

5. Oświetlenie - LED DIY - tutaj jeszcze dużo czytam i zastanawiam się nad najbardziej optymalną opcją. Chcę zrobić lampę którą z czasem będę mógł rozbudowywać o dodatkowe moduły, ale ciężko jeszcze jest mi określić jej dokładne parametry, dalej szukam odpowiedniego projektu (diody, ich ilość, kolor, sterowanie, chłodzenie, obudowa, mocowanie, możliwość rozszerzenia)

6. Grzałka - AquaEl Comfort Zone Gold 150W KLIK - wystarczy taka?

7. Termometr - Zwykły, najzwyklejszy KLIK - wystarczy?

8. Aerometr - Aqua Medic KLIK - czy wystarczy do poprawnego mierzenia zasolenia wody?

9. Testy - Salifert - zestaw NH4, NO2, NO3, PO4 KLIK - martwi mnie, że to tylko 4 testy. Polecicie jakiś inny zestaw zawierający wszystkie potrzebne testy (chyba, że te na początek wystarczą)?

10. Sól - Instant Ocean KLIK - 10kg na początek powinno wystarczyć

11. Woda - Chciałbym na start (przynajmniej częściowo) dorwać od kogoś wodę z podmianki. Planuję raczej kupować wodę na dolewki, chyba że stanie się to bardzo kłopotliwe to założę filtr RO/DI

12. Filtracja do kaskady - no właśnie co włożyć? Część będzie zajęta przez odpieniacz.

13. Jakieś bakterie wymagane na start?

14. Żywa skała - planuję 6-7kg - wystarczy? Nie chcę zrobić gruzowiska, ale też nie chcę aby akwarium wyglądało na strasznie "puste" (i być może z 1kg gruzu KLIK, chyba że nie polecacie), żywy piasek ale niedużo - 4kg przykryje dno?

Z obsady planuję głównie korale miękkie i LPS, do tego 2-4 nieduże rybki, pewnie krewetkę, ślimaka i czas pokaże na co jeszcze będę mógł sobie pozwolić.

Mam nadzieję, że spojrzycie krytycznym okiem na moje powyższe wypociny i podpowiecie swoim doświadczeniem czego tam jeszcze brakuje, abym zminimalizował początkowe wpadki.

Z góry dziękuję za każdą pomoc w temacie.

2.wystarczy                                                                                                                                                                                                                                                       

Mam podobny litraż ale z sampem . Jestem z Olkusza jeśli chcesz możemy się spotkać to zobaczysz jak to u mnie chula 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, true70 napisał:

2.wystarczy                                                                                                                                                                                                                                                       

Mam podobny litraż ale z sampem . Jestem z Olkusza jeśli chcesz możemy się spotkać to zobaczysz jak to u mnie chula 

Ale Ty masz z sumpem i za dodatkową cyrkulację robi wylot z pompy obiegowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez rok miałem 30l z kaskadą a od marca przeszedłem na większe , wodę z podmiany mogę ci dać jak chcesz . Resuna też miałem w kaskadzie w 30 dawał radę . Jeśli chodzi o grzałkę to mam taką która się miesci do kaskady razem z odpieniaczem do jednej komory .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi,

Oczywiście pomyślę nad dodatkową cyrkulacją.

@true70 oczywiście jeśli jest taka możliwość i nie sprawi Ci to problemu to bardzo chętnie się zgadam w jakiś dzień i podjadę pooglądać Twoją solniczkę i posłuchać na żywo rad fachowca ;) ale to zgadamy się na spokojnie na PW po weekendzie majowym. Dalej ogarniam projekt na jakąś lampę LED, wkrótce zaktualizuje temat i podpytam tutaj również o nią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz tel.na priv to się zgadamy , wodę RO też na start Ci mogę dać jak nie masz filtra RODI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu minęło, lampa do akwarium już powstała (zaktualizuję temat o niej dziś lub jutro - tu już teraz z góry dziękuje wszystkim za pomoc w jej budowie) więc przyszedł czas na powolne kompletowanie sprzętu.

Ostatecznie stanie na baniaku o rozmiarach 70x35x40cm (nie mogę przeboleć ograniczenia szerokości do tylko 35cm). Nasuwają mi się jeszcze dwa pytania:

1. Czy przy tak małym akwarium jest sens kupować OW szczególnie, że widoczne będą tylko dwie szyby.

2. Cyrkulacja - skłonię się jednak do 2 pomp. Stawiam na Koralię Nano i pytanie dać 2x1600 czy 1x1600 + 1x900? (w akwarium będzie jeszcze kaskada 1200l/h)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym wymiarze szkla OW wg mnie nie ma sensu. Nie zauwazysz roznicy w przjrzystosci szkla. Ale oczywiscie ja wzialbym z bialym silikonem. Czyli float + bialy silikon. Zawsze pare groszy w kieszeni zostanie :)

Wg mnie dwie pompy 1600 bedzie w sam raz. Jak ci baniak zarosnie mocy nie bedzie za wiele. A fajne wiry w wodzie to podstawa. 

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej kupić jedną regulowaną np. Jebao SW-2 i jedną koralie. W takim układzie będą większe możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.