Skocz do zawartości
Toyo

Pompy Jebao DC (u mnie DC2000) VS AquaBee 2000 Skimmer

Rekomendowane odpowiedzi

Od pół roku pracuje u mnie (a właściwie teraz już nie....) pompa Jebao DC2000 w odpieniaczu DIY. Wirnik został zastąpion igiełkowym i tak przez 3 miesiące od zalania było w miarę ok. Pompka pracowała na 6-tym biegu. Potem nastąpiły następujące zdarzenia:

- zaczęły falować obroty (dałem na max i odkręciłem odpływ w odpieniaczu) - tak było do środy

- zdechła pompa zupełnie

Kupiłem w zastępstwie (zanim naprawią moją DC) AquaBee 2000 Skimmer. Teoretycznie słabsza (7W vs 20W). 

A tu: niespodzianka.! AquaBee bije na łeb Jebao DC. Musiałem odpieniek podnieść o 7 centymetrów bo inaczej mi wywalała.....

Więc moje pytania:

1. Czy Jebao DC to taki syf ?

2. Może od początku wydajność tej pompy była marna a ja tego nie zauważyłem...

3. Jaki jest sens kupowania tych pomp do odpieniaczy skoro obroty falują i odpieniek chodzi kretyńsko chyba że ustawi się DC na MAX - To po co regulacja obrotów ???? 

Teraz regulacji nie mam ale na powietrzu i odpływie wszystko załatwiam bez problemu... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co porownywac, pompy made in germany z pompa chińska. Druga sprawa to wirnik duzo lepszy od chinskiegio.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej się nie zgodzę z Piotr1.

U mnie AquaBee 2000 już trzecią mam na półce bo nie mogę słuchać jak wyje.

Od kiedy mam Jebao mogę spokojnie spać od ok 2 lat pracy 24h/dobę.

Zdecydowałem dopiero po sprawdzeniu jak działa u znajomego.

Byłem tak pozytywnie zaskoczony że już na drugi dzień miałem jedną.

Obecnie mam dwie: na obiegu(była eheim -wyjec leży w garażu) a drugą na odpieniaczu.

Jestem bardzo zadowolony-cisza/wydajność/cena.

Obie pompy (Aq-Jeb)mają zupełnie inną konstrukcję. Oczywiście z przewagą tych Jebao/Jecod/Aqua Nova.

Są to kopie dużo droższych pomp ale jak w tej cenie nie ma lepszych.

Konstrukcja jest bardzo to bardzo precyzyjna/trwała w porównaniu z AquaBee.

Musiałeś dostać z jakąś wadą/jak kupiłeś nową to oddaj na gwarancji.

U mnie na obiegu po czyszczeniu po ok 2tyg. spada delikatnie (jedna kropeczka) na wydajności a później mogę nie czyścić i nie regulować jej przez rok.

To samo dotyczy się pompy na odpieniaczu.

Obecnie wszyscy producenci odpieniaczy stosują te pompy a i w sklepie można podpytać się o opinie.

Z ciekawości dodam, iż mam odpieniacz zewnętrzny a zaadaptowałem pompę DC 3000 (która może pracować tylko w wodzie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i tak zalezy jaki towar sie trafi zarówno jedne jak i drugie pompy potrafia niezle hałasować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AquaBee jest zdecydowanie cichsza niż Jebao (przynajmniej moja)  Jebao na wyższych obrotach ma dźwięk o wyższych szęstotliwościach niż AquaBee która bardziej nisko mruczy... AquaBee jest za to zdecydowanie większa. Ledwo mi się do komory odpieniacza zmieściła.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pół roku zobaczymy jaką będziesz maił opinie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.