Skocz do zawartości
Seba6001

mozna dac korale i zwierzaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno akwarystyka morska uczy cierpliwości, a te bakterie są dla niecierpliwych. Jak będę zakładał kolejne akwarium to zrobię tak jak z pierwszym, po prostu dam sobie i akwarium czas.

Podobno akwarystyka morska uczy cierpliwości, a te bakterie są dla niecierpliwych. Jak będę zakładał kolejne akwarium to zrobię tak jak z pierwszym, po prostu dam sobie i akwarium czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cierpliwość dla wytrwałych, ja startowałem na Zeo+żywa skala premium, woda RO+sól, suchy piasek. Ze względu na to ze jestem ogólnie Bardzo Narwanym charakterem wpuściłem wszystko około 2tygodnie od zalania LPSy i życie dało radę. Miesią później małe SPSy na próbę, zbrązowiały, ale żyją do dziś i maja się całkiem niezle.

Koszmar się zaczął jak wpuściłem chelmona po miesiącu..! Jeszcze nigdy tak się nie stresowałem ze zwierzakami- gnojek nie chciał jeść mrożonek, a zbiornik był zbyt świeży by go wykarmić. Czytałem, pytałem, kupowałem różne pokarmy i nic. Dopiero jak zacząłem wrzucać żywy pokarm i uczyłem go jeść przestał tracić masę..! Niestety później wpadł koc do akwarium i odpieniacz zwariował. Wszystko przeżyło, ale Chelmon padł..

Uważam, ze można wpuścić życie po krótkim czasie (2tyg ryby+miękkie) i możliwe jest utrzymanie nawet SPSow po miesiącu od założenia zbiornika (znam pare przykładów ) Praktycznie wszsytko zależy od metody prowadzenia zbiornika i doświadczenia akwarysty.

Sobie i tobie nie poleciłbym wpuszczać życia zbyt wcześnie bez doświadczenia. Pisze na swoim przykładzie -NIE TA LIGA jeśli chodzi o niezbędne doświadczenie.. :/ Po roku czasu, dalej eksperymentuje i popełniam maasee błędów...

Dodatkowo zbiornik jest bardzo mały- wrzucenie czegokolwiek może spowodować armagedon..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.