pat0ll Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) Witajcie, Przymierzam się do założenia akwarium morskiego (o czym pisałem już w innym temacie i wstępne porady otrzymałem) ale całe jego składanie chcę zacząć od budowy lampy. Przeczytałem wiele wątków w tym temacie, sporo ciekawych i przydatnych rzeczy się dowiedziałem i chciałbym prosić Was o pomoc i opinię czy dobrze myślę. Więc tak, planuję 24 ledy 3W (72W dla planowanego akwarium 84l) zbudowane na radiatorze o wymiarach 166x35x300mm (dokładnie tym) w następującej konfiguracji: - 14 diod Blue 465nm takich, @Sygen dzięki za zwrócenie uwagi, - 14 diod Royal Blue 450nm takich, - 6 diod Cool White 9000-12000 takich, - 4 diody Aktynika 420-425nm takich Wszystko chcę połączyć w 4 nitki po 6 diod (tak jak na poniższym trochę koślawym schemacie). Niebieskie przód osobno, niebieskie tył osobno, białe osobno, 4 aktynika i 2 niebieskie na środku lampy osobno. Poniższy schemat przedstawia diody umieszczone na radiatorze (i tu moje pierwsze pytanie - czy diody na podstawkach mogę kleić bezpośrednio do radiatora?) Największy czarny prostokąt to pełny rozmiar radiatora, następnie "odciąłem" na poniższym schemacie po 2 cm z każdej strony na przymocowanie radiatora do obudowy - o tym później. Kolejne po 2 cm "odcięte" aby diody nie były przy samej dziurze obudowy. I wreszcie w najmniejszym czarnym prostokącie docelowe ułożenie diod. Powierzchnia radiatora 166x300mm, diody rozmieszczone na powierzchni 86x220mm - każda mała krateczka na schemacie poniżej to 0,5mm. Rozmiar diody przyjąłem 20x20mm. Każdą nitkę chciałbym wrzucić pod driver 700mA, wszystkie wykorzystane przeze mnie diody mają przedział 300-750mA, więc myślę, że będzie okej. Całość oczywiście chcę wrzucić pod sterowanie arduino. Co do zasilacza, muszę jeszcze wszystko dokładnie policzyć i jeśli będę miał swój typ, poproszę Was o ocenę. Całą lampę chcę zamknąć w obudowie ze spienionego PCV, od dołu diody będą zabezpieczone plexi z podklejoną uszczelką. Na radiatorze chcę umieścić wentylator komputerowy taki (czy wystarczy) diody myślę, że będą świeciły na max 2/3 mocy co da mi około 48W (0,57W/l). Zrobiłem kilka renderów lampy (wrzucam bez wymiarów żeby nie "zabrudzać", jeśli będą potrzebne, dorzucę rendery z wymiarami). Ogólnie długość całej lampy to 600mm, a szerokość 198mm. W obudowie nawiercone będą po bokach i z tyłu otwory wentylacyjne (na renderach tego nie widać). Całość będzie ważyła około 2-2,5kg. Czy spienione PCV grubości 8mm wytrzyma taką konstrukcję? Może macie pomysł na lepszą konstrukcję? Inną obudowę? Na nóżkach od spodu będę planował dorzucić jeszcze dwa wentylatory do chłodzenia wody. Całą elektronikę planuję wrzucić w osobną skrzynkę która będzie sobie leżała na szafce nad akwarium tak aby nie dociążać dodatkowo konstrukcji lampy. Kable pomiędzy całą elektroniką a lampą będą miały około 1m długości, nie zakłóci to pracy? Czy drivery mogą znajdować się w takiej odległości, czy powinny być jak najbliżej diod? Aktualnie myślę, że to tyle pytań, jak coś mi się przypomni - będę dopytywał. Jeśli podpowiecie, że myślę w dobrą stronę to zabieram się za kompletowanie sprzętu i w tym temacie będę starał się zdawać relację z budowy, jednocześnie pytając i prosząc o pomoc w kłopotach które wystąpią mi po drodze Poniżej rendery: Edytowane 2 Maja 2017 przez pat0ll (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 diody blue to podstawa o długości fali 450 a u Ciebie brak Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Jasne, zgadza się dzięki za informację. Wkradł się mały błąd, chodziło mi o 14x royal blue Takie. Tak więc już edytuję posta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Dorzucił bym 4 x 460nm i i z dwie cyjan +dwie pomarańcz . 32 minuty temu, pat0ll napisał: Kable pomiędzy całą elektroniką a lampą będą miały około 1m długości, nie zakłóci to pracy? Czy drivery mogą znajdować się w takiej odległości, czy powinny być jak najbliżej diod? Mogą być o ile kondensatory w "zasilaniu" będą dobrej jakości , inaczej kable mogą piszczeć .Oczywiście przewody odpowiedniej grubości . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Dzięki za kolejną podpowiedź, oczywiście będę miał na uwadze. Mało miejsca zostało na radiatorze na dodatkowe diody, a i wolałbym zachować po 6 diod na nitkę, tak więc idąc za Twoją propozycją dołożyłbym 2x cyjan 2x orange i 2 razy blue 460 (chyba że któreś 450 wymienić na 460?). Wyjdzie coś takiego jak poniżej, każda nitka sterowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) 30 sztuk wychodzi około 90 wat więc na 84 litry to za dużo,zrobiłbym max jakieś 60 wat ja kiedyś robiłem podobny układ,2 takie oświetlają zbiornik 220 litrów a tu temat Edytowane 2 Maja 2017 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Mój zestaw w lampie .: 3x 380 nm 100mA 3x 400 nm 100mA 6 x 420nm 300 mA 12 x 445nm 700 mA 6 x 460nm 700 mA 3 x 495nm 300 mA 3 x 520nm 300 mA 3 x 590nm 150 mA 3 x 600nm 150 mA 6 x 10 ,000 K 350 mA 6 x 20,000 K 700 mA Led 3W , wysterowane mniejszym prądem ,oczywiście nie ma mowy o włączeniu na pełną moc .Została użyta taka ilość tylko po to by równomiernie doświetlić zbiornik i za razem mieć do dyspozycji jak największe wypełnienie pasma . W tej chwili jeszcze podzielone na dwa kanały ( biały +kolor i niebieski ) , biały na 50 % mocy niebieski 70% mocy .Akwa 80 L . Ostatecznie twój zestaw mi sie podoba ,Ale cyian i orange bym połączył z kanałem białym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Dzięki. Przyjrzę się dokładnie Twojemu zestawowi jak wrócę do domu. Też właśnie chcę wysterować lampę na 2/3 - 1/2 mocy więc może projekt ulegnie jeszcze zmianie. Ale musiałem już zacząć z czymś na forum, bo inaczej nigdy bym nie założył tego zbiornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 @Sygen dzięki za uwagi. Zbiornika pozazdroszczę bo z pewnością cieszy niejedno oko. Racja, wychodzi około 90W ale lampę chcę ustawiać na pół mocy (lub 2/3) za pomocą arduino i tak jak pisze @SU1 mieszać kanały pod odpowoedni kolor. Panowie mam nadzieję, że jak zacznę budowę to będę mógł liczyć na Waszą pomoc ze wszelkimi przeciwnościami które mnie spotkają po drodze Panowie jak możecie, to zerknijcie jeszcze na ten temat, może coś podpowiecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 Prawdopodobnie zostanie taki układ jak na rysunku poniżej: Czyli 5 nitek, każda osobno sterowana 1 - 6x Royal Blue 450nm 2 - 3x Cool White 9000-12000 + 2x Cyan 490-500nm + 1x Blue 460nm 3 - 3x Cool White 9000-12000 + 2x Orange 605nm + 1x Blue 460nm 4 - 6x Royal Blue 450nm 5 - 2x Royal Blue 450nm + 4x Aktynika 420-425nm Wszystkie diody mają podobny zakres pracy poza orange który wynosi 2,2-2,6V (reszta mieści się między 3,4 a 3,8V) czy może to tak zostać i co spowoduje takie połączenie? Drivery planuję takie - nadadzą się? Zasilacz 24v i coś koło 5A, dobrze liczę? Ostatecznie jednak elektronika będzie najprawdopodobniej w obudowie lampy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 drivery max 680mA ? no to X5 (driverów/nitek) i masz moc minimalną zasilacza (3,4A) , do tego dodajesz jakiś zapas czyli 4A wystarczy rożnym napięciem na diodach się nie przejmuj - mają być na ten sam prąd (napięcie dobierze driver) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Tak dokładnie, drivery będą 680mA. Dzięki wielkie za informację i pocieszającą wiadomość. @silvia jak możesz to podpowiedz mi jeszcze, czy te drivery nadają się do sterowania za pomocą arduino. Edytowane 3 Maja 2017 przez pat0ll (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 nadają - mam takie zerknij - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 Dzięki za link, podpatrzyłem tam kilka ciekawych rozwiązań. Zasilacz znalazłem taki "prądowo" niby jest okej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 zapytaj czy na 24V na pewno daje 4A - z regulowanymi / uniwersalnymi bywa różnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 5 Maja 2017 Większość elementów już doszło dzięki Waszym podpowiedziom i dlatego mam do Was jeszcze jedno pytanie. Mam dwa przewody 1,5 i 0,5mm2, moje diody będą blisko siebie więc przewody nie będą długie. Według mnie 0,5 teoretycznie wystarczy, chyba że z doświadczenia wiecie, że lepiej użyć grubszego przewodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 5 Maja 2017 Led mam podłączone przewodem z skrętki , trochę cienki ale nie jest go dużo ( około 50cm ) i spadek napięcia jest do zaakceptowania . Do tego mam tam 3 mm miejsca a sporo kabli się krzyżuję i z grubszym byłby problem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 5 Maja 2017 Okej, dzięki. W takim razie biorę przewód 0.5mm2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 Witajcie. Aktualizuję temat bo lampa została ukończona już jakiś czas temu i może komuś kiedyś przydadzą się zamieszczone tu informacje. Na początku wyciąłem szablon z tektury i przymocowałem go gumkami recepturkami do radiatora Mając rozrysowany na komputerze układ diod zacząłem je przyklejać Po wyschnięciu kleju szablon został usunięty Zaczęło się lutowanie wszystkich elementów. Na drivery znalazłem patent tutaj na forum i umieściłem je pomiędzy płytkami uniwersalnymi dzięki czemu nie "walają" się po całej obudowie lampy. W płytkach wywierciłem dziury na śruby którymi mogłem cały pakiet driverów przykręcić wewnątrz lampy. Poniżej dodaję jeszcze kilka zdjęć po zmontowaniu wszystkiego. Obudowa lampy zostanie jeszcze oklejona czarna folią. Docelowo te długie "nóżki" zostały skrócone. Całość ładnie świeci, rewelacyjnie steruje się za pomocą aplikacji od @magu - każdemu polecam jego zestaw do budowy lampy. Wszystkim którzy tu na forum pomogli mi w zrobieniu tego projektu bardzo serdecznie dziękuję, dzięki Wam moja praca ograniczyła się tylko do "łączenia kabelków" Lampka aktualnie została umieszczona już nad akwarium, które w środę udało mi się ukończyć Zalane solanką dwa dni później dołożona żywa skała, ale o tym więcej napiszę (postaram się jeszcze dziś) w nowym wątku, tym razem już w dziale "nasze akwaria". Tak więc mam i ja i tak jak Wy zostałem na dobre zarażony tym hobby Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 Gratulacje!Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 fajnie wyszło masz nawet półeczkę na jakieś małe "przydasię" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach