Tylib Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Witam. Walczę od miesiąca z "czymś" Brązowo- bordowe nitki na piasku delikatny kożuch na skale.. Myślałem że to dino, kupiłem DINO X nie pomogło.. Zaciemniełem akwa na 3dni zrobiło się czysto na 4dni i znowu powoli wraca.. Poniżej zdjęcie.. Edytowane 3 Maja 2017 przez Tylib (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 Ze zdjęcia wygląda na słabe cyjano umęczone , daj więcej fotek . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orthoptera Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) no to odważny jesteś żeby nie wiedzieć czy to Dino i zastosować tak silny środek niszczący praktycznie wszystko co żyje w akwa i destabilizuje biologie, ja do walki ze słabym Dino użyłem 3 rodzaje bakterii w drakońskich dawkach bo to nie destabilizuje zbiornika a przy słabym Dino pomorze, a do cyjano dostałem 2 tabletki które rozpuściłem w wodzie i wlałem do akwa i przez tydzień bez podmian (nazwy nie pamiętam w Auamedic kupiłem na szt). Edytowane 3 Maja 2017 przez orthoptera (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 Przypomina cyjano, ale żeby można było lepiej zidentyfikować to przydałoby się więcej, lepszych zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tylib Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 Dino x zastosowałem bo byłem święcie przekonany że mam racje.. Na tym zdjęciu najlepiej widać o co chodzi.. Tak jak pisałem że plaga powraca i to jest jak na razie pierwsze ognisko.. Dodam że mam jeszcze delikatne mętną wodę.. A w sumpie bakterie reefballs w połowie dawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafau Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 spróbuj regularnie stosować aquaforest probioF i probio s, powinno pomóc w problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tylib Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Trochę dokładniejsze zdjęcia. Zaczynają się pojawiać ogniska na piasku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Tak jak pisałem wcześniej, jak dla mnie to cyjano. Nawet ma charakterystyczny bordowy kolor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tylib Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 ok.. Na razie próbuję odsysać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Nie wiem jak całość wygląda ale jeżeli tego nie jest za wiele to może popraw cyrkulację a u mnie pomógł clanoclean KZ.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Jakie są no3 i po4, bo może tu jest problem, przyczyna? I jak kolega wyżej pisze cyrkulacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bohun40 Zgłoś Napisano 5 Maja 2017 Dużo bakterii,tylko patrz zeby nie była to pozywka dla bakteri tylko bakterie i dodawaj duze dawki.Nawet podwójne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 5 Maja 2017 Sam się męczę z podobnym dziadostwem i na razie bez większej poprawy a spróbowałem już chyba wszystkiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 5 Maja 2017 Na moje oko sa to ogniska bakter - początki . Zauważalne gołym okiem. Obstawiam na cyjano . Jeśli nic z nimi nie zrobisz to prawdopodobnie przerodzą się w duże kużuchy, a piasek pod nimi zrobi się czarny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amsterr88 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 witam podłączam się do tematu przez trzy dni było zgaszone światło i prawie wszystko zniknęło dzisiaj zapaliłem i znowu się pojawiło daje cały czas stability akwarium zostało zalane tydzień temu i tu jest pytanie zostawić to tak i samo przejdzie czy lać coś jeszcze np dino x http://www.fotosik.pl/zdjecie/065a35c8d673ef07 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Ja zamierzam dawkować podwójnie bakterie tak jak napisał bohun i tak zamierzam powalczyć bo wcześniej nic nie robiłem . Trochę zacząłem usuwać ale szybko się odradza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 3 godziny temu, Amsterr88 napisał: witam podłączam się do tematu przez trzy dni było zgaszone światło i prawie wszystko zniknęło dzisiaj zapaliłem i znowu się pojawiło daje cały czas stability akwarium zostało zalane tydzień temu i tu jest pytanie zostawić to tak i samo przejdzie czy lać coś jeszcze np dino x http://www.fotosik.pl/zdjecie/065a35c8d673ef07 Masz zalane akwarium od tygodnia, musi dojrzeć. Nie dawaj żadnej chemii, możesz ograniczyć świecenie tylko do niebieskiego przez kilka godzin dziennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amsterr88 Zgłoś Napisano 8 Maja 2017 17 godzin temu, maciej01 napisał: Masz zalane akwarium od tygodnia, musi dojrzeć. Nie dawaj żadnej chemii, możesz ograniczyć świecenie tylko do niebieskiego przez kilka godzin dziennie. kilka godziny może być 6 czy trochę więcej? teraz świecę od 12 do 20. na skale są jakieś korale plus rurówki i szklane róże (aiptasia).A oświetlenie nocne ma działać czy sobie na razie darować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Maja 2017 W tygodniowym zbiorniku, to ja bym się tym dino nie przejmował. Jak już chcesz na siłę, to wyłącz oświetlenie całkowicie na 2-3 dni, a potem zacznij świeci od 3 godzin dziennie niebieskim i stopniowo co kilka dni przedłużaj o 0,5-1 godziny, a potem podobnie z białym. Mi taka metoda pomogła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fiszi Zgłoś Napisano 8 Maja 2017 Od razu lepiej chemii nie lać, bo leczymy skutek, nie przyczynę. Do przyczyny trzeba dojść, parametry trzymać. Jak miałam młody zbiornik, to co cyjano wybiłam, to wracało. Dopiero jak parametry ustabilizowałam, jest OK. Kiedyś doświadczony akwarysta powiedział mi, że KAŻDA gwałtowna zmian parametrów sprzyja cyjano - nieważne czy na lepsze czy na gorsze. Myślę, że miał rację. Najważniejsza stabilizacja w zbiorniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach