Skocz do zawartości
Rower

Bryopsis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuje skutecznej metody na bryopsis akwarium roczne parametry: no3 0,5 po4 0 mg 1150 ca 390 zasolenie 1026. Odpada jakaś duża ryba bo akwarium małe .

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

47c16383f2e22693e2a7e3780cdbfefbu1608a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś ślimaki , może columbella . Małe , ale żarłoczne bestie . No i mnożą się jak króliki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Turbo brunneus też fajnie zjadaja glon tylko nie wiem czy akurat ten. Też się mnoża jak króliki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Podniesienie mg do poziomu 1900-2000 i powinno zniknąć.U mnie zadziałało :)Zresztą poczytaj ten wątek.

Pozdrawiam

Mateusz

60x30x35 (60L)+12cm (17L) tylny panel./Odpieniacz Miniflotor Aqua Medic/Koralia Nano x3/Oświetlenie Hagen GLO 4x24 W ATI 1 x Aquablue Special 24W 1 x ATI Blue Plus 24W T5 1 x ATI Purple Plus 24 W oraz 1 x Blau Actinic 24 W/ Grzałka JAGER 50 W/LR-7KG,LS-4,5Kg/obieg LOC-LINE EHEIM 1000 =

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że podniesienie magnezu działało ale tylko preparatem kenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Pozdrawiam

Mateusz

60x30x35 (60L)+12cm (17L) tylny panel./Odpieniacz Miniflotor Aqua Medic/Koralia Nano x3/Oświetlenie Hagen GLO 4x24 W ATI 1 x Aquablue Special 24W 1 x ATI Blue Plus 24W T5 1 x ATI Purple Plus 24 W oraz 1 x Blau Actinic 24 W/ Grzałka JAGER 50 W/LR-7KG,LS-4,5Kg/obieg LOC-LINE EHEIM 1000 =

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko gdzieś wyczytałem że to nie magnez a jakiś składnik z preparaty magnezowego kenta powodował śmierć glona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca.

Mieliśmy tego pełno, podniesienie magnezu przyniosło widoczne skutki(solami chlorku mg i siarczan mg nie żadnym gotowym preparatem)

Glon zrobił się prawie przezroczysty, był w widocznym odwrocie. Niestety jest kłopot z pomiarem ilości mg bo test saliferta kończy się sier na 1500ppm. Mocno przedobrzyłem wg pomiarowe jakieś 2500ppm, po odstawieniu mg szybko spadł A glony powrócił do dawnej formy.

Ostatecznie akwarium wyczyściła zwykła diadema, nawet zakupiliśmy drugą [emoji4]

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

7de235a26562911269b91f0894bacc5bu1345a1188.png

Słone "Coś"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Na forum REEF2REEF.com jest wątek na ten temat.

Zresztą ja też miałem problem z tym glonem , po zastosowaniu Fluconazole problem zniknął.

Polecam tą metodę , zero strat w koralach, rybach i innych mieszkańcach akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.