Skocz do zawartości
tist

Ukwiał, ale jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam ostatnio kilka (ok 4) ukwiałów. Myślałam, że to majano ale są raczej przeźroczyste i mają białe kulki na końcach macek... Na reeflex znalazłam takiego delikwenta, który wygląda identycznie https://pl.reeflex.net/tiere/5101_Corallimorphus_profundus.htm#katID48 

Niestety nie mogę zrobić porządnego zdjęcia.

Ma ktoś jakiś pomysł (lub doświadczenie) co z tymi osobnikami zrobić? Czy zagrażają rybą?

Z góry dziękuję

Edit.

Udało mi się wydostać jednego z mniejszych osobników

20170504_113312.jpg

20170504_113354.jpg

20170504_113356.jpg

Edytowane przez tist (wyświetl historię edycji)

8500006d59c35e020df4373662c10630u1259a1107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jeszcze nad jednym, a mianowicie skąd się delikwenci mogli wziąść w akwarium skoro od ok 6 miesięcy nic nie dodawałam do zbiornika. Więc raczej nie są gapowiczami. I nie wiem co z nimi począć gdyż w niedługim czasie czeka mnie przeprowadzka do większego zbiornika. Jeśli są niegroźne dla mieszkańców to bym je przeniosła... Niestety nie jestem w stanie przyjrzeć się bliżej kiedy są napompowane, bo żyją w szczelinach i widać tylko macki i od czasu do czasu gębę. Ten wyłowiony się skurczył i nie chce się pokazć w pełnej krasie....

8500006d59c35e020df4373662c10630u1259a1107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to coś z rodzaju corynactis tak jak pisałem wcześniej, to nie groźne. Ja mam ich kilka sztuk, rosną raczej w cieniu i nikomu nie wadzą. Pojawiły się same po jakimś czasie, pewnie były jakieś zarodniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.