FunWorld Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Mam problem z jednym z SPSów. Wszystkie inne są OK. Koral traci tkankę z jakiegoś powodu. Mimo, że widać białe place to wciąż można zauważyć stożki wzrostu. Jedyne co zmieniałem to dokupiłem małego mathrixa i 2 krewetki "pepermint", czyli pewnie lysmata wurdemanni Parametry stałe w miarę: Podejrzewałbym,że go parzy bubble coral po prawej, ale ubytki są w dalszych częściach, a u LPSa jeszcze nie widziałem długich parzących polipów. nie powinny dosięgnąć SPSa. Jakieś pomysły co to mże być? Robaków nie widać żadnych. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Robaków nie widać bo są niewidoczne. Jak masz możliwość to spróbuj wypłukać w czystym RO.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 7 minut temu, fresz33 napisał: Robaków nie widać bo są niewidoczne. Jak masz możliwość to spróbuj wypłukać w czystym RO. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Jaki rodzaj robaków podejrzewasz? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Płazińce.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Nie wkładałem od dawna żadnych szczepek i na innych SPSach nic nie mam. Chyba by się rozprzestrzeniły w ciągu kilku miesięcy? Poza wirkami nie miałem żadnych wcześniej. Tak wygląda obżarty koral? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Podepne się pod temat bo mam podobny problem. Milka przez parę miesięcy ładnie rosła, a potem zacząła bieleć w niektórych miejscach. Zmieniałem miejsca w akwa, potem lampę bo może mało światła, ale nic nie pomogło. Na parę tygodni była w akwarium kwarantanny i po kąpieli w dipie wróciła do głównego. W tym tygodniu niestety zauważyłem znowu bielenie w jednym miejscu. Moje podejrzenie to jakieś niewidoczne pasożyty. Tylko co to może być? Troszkę lipa żeby co parę tygodni dipować korala. Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 U mnie wrosła w skałę. Zastanawiam się czy ją nie połamać, zdipować i rozsadzić w kilka miejsc. Może to zapewni większą szansę na przeżycie którejść części (albo rozniesienie plagi) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Też się nad tym zastanawiam. Od podstawy idą już 3 kolejne "pędy" więc może odetnę ten schorowany i zrobię szczepke żeby się łatwo dipowało. Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 Wczoraj w nocy zauważyłem, że sexy shrimps (Thor amboinensis) wyżerają tkankę na tej koloni. Wyżarte place były zdecydowanie większe niż wieczorem. Mieliście takie doświadczenie z tymi krewetkami? Są niewielkie, więc nie mam pewności, czy obżerały tkankę obumarłą, czy zdrową. Nie sądzę, żeby żarły pasożyty na koralu. Karmię niewiele (bo leję dużo fito i sporo robactwa po skałach biega - ryby są tłuste) i może one głodne są - stąd takie zachoanie? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 19 minut temu, FunWorld napisał: Wczoraj w nocy zauważyłem, że sexy shrimps (Thor amboinensis) wyżerają tkankę na tej koloni. Wyżarte place były zdecydowanie większe niż wieczorem. Mieliście takie doświadczenie z tymi krewetkami? Są niewielkie, więc nie mam pewności, czy obżerały tkankę obumarłą, czy zdrową. Nie sądzę, żeby żarły pasożyty na koralu. Karmię niewiele (bo leję dużo fito i sporo robactwa po skałach biega - ryby są tłuste) i może one głodne są - stąd takie zachoanie? Moim zdaniem ten gatunek bedzie Ci podjadal zdrowa tkankę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 21 minut temu, dari_a napisał: Moim zdaniem ten gatunek bedzie Ci podjadal zdrowa tkankę. Dzięki @dari_a No to mam rozkminę. Bardzo lubię te krewetki, ale SPSów im jeść nie pozwolę. Spróbuję je dokarmiać przy ukwiale jakoś i zostawie je jak się zatrzyma obżeranie korala. Wcześniej słyszałem tylko, że lubią aiptasie skubać. Nie sądziłem, że z nich takie rozbójniki są. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 1 minutę temu, FunWorld napisał: Dzięki @dari_a No to mam rozkminę. Bardzo lubię te krewetki, ale SPSów im jeść nie pozwolę. Spróbuję je dokarmiać przy ukwiale jakoś i zostawie je jak się zatrzyma obżeranie korala. Wcześniej słyszałem tylko, że lubią aiptasie skubać. Nie sądziłem, że z nich takie rozbójniki są. Poszukaj na YT gościa Shopen's shrimps. Miał filmiki, na ktorych pokazywał jak sexi shrimp wcinaja sps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 @dari_a Dzięki. Poszukam @inn0vat1on A Ty też masz takie krewety, czy to inny powód? Dzisiaj nagram wieczorem jak takie żerowanie u mnie wygląda Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach