Dzięki Panowie za odgrzebanie mojego tematu (nie odzywałem się bo nie widziałem że ktoś do niego wrócił).
Jeśli chodzi o mój problem to niestety nie zniknął.
Potrzebowałem chwilę czasu bo byłem bliski rezygnacji z tego pięknego hobby, jednak zebrałem się już do kupy i walczę dalej:-).
W telegraicznym skrócie zmiany jakie wprowadziłem od maja 2017:
- Zmieniłem sposób karmienia, czyli porcjuję kostki i do zamrażary a nie trzymam rozkopane w lodówce;
- Zgodnie z sugestią forumowicza Foto zmieniłem sól Reef Crystal na Red Sea (ma niskie KH 7,7) i te spadło mi z 14 na 9,6;
- Chwilowo zacząłem stosować vódkę (wprowadzając ją zgodnie ze sztuką) i stosowałem około 2 miesięcy jednak zaniechałem bo NO3 nie spadało a zaczęły się problemy z systematycznością. Obecnie stosuję bakterie w kulkach Fauna Marin Bacto Reef Balls. Wcześniej nie stosowałem nic. Odpieniacz pieni jak szalony.
- Przy każdej podmiance odsysam po troszkę cały szit z dołu i jakbym widział światełko w tunelu;
- Zastosowałem absorbent fosforanów PhosGuard. Podczas kuracji PO4 spadło do 0. Po odstawieniu od razu wzrasta. Obecnie nie stosuję bo uznałem że wahania parametrów są jeszcze gorsze.
- 2 tygodnie temu zmieniłem prefiltry wraz z żywicą bo TDS pokazywał 003. Teraz mam 000.
Stan na dzień dzisiejszy jest taki:
- Skały i pasek obrosły zielonymi glonami jak przy dojrzewaniu (wcześniej przy starcie nie miałem glonów praktycznie wcale)
- Skały i piasek pod zielonymi glonami zalepiły się czerwonymi cyjano
- Po każdym tygodniu szyby są mega brązowe i w zasadzie co tydzień muszę zrobić podmiankę (15%) i powyrywać trochę tego zielonego zielska
bo nic nie widać przez szybę.
- Obecnie korale się trzymają. Nawet widoczny jest ich wzrost, jednak moim zdaniem baaardzo powolutku.
Parametry z dzisiaj (wszystkie Salifert):
No2 - 0
No3 - >25
PO4 - 0,5
KH - 9,5
Ca - 400
Mg - 1170
Przez około 5 miesięcy straty...
- Krab Mitrax
- Ślimak Olivka
- Krab z czerwonymi nogami Paguristes cadenati
- 2 Zoantusy
- 2 szczepki twardzieli
- Euphyllia
- Ślimak Babylonia.
Są to straty głównie z przed kilku miesięcy. Choć Oliwka właśnie padła tydzień temu.
Dokupiłem więc (w różnych odstępach czasu) ślimaki Turbo Tectus fenestratus oraz Trochusa, Nassariusa, Strombusa luhuanus i dwa małe krabiki
Clibanarius diguetti oraz Paguristes cadenati.
Rybcie natomiast wszystkie pływają, jedzą i rosną!
Poza tym co opisałem nie robię już więcej nic, bo nie chcę być narwany.
Zawsze piszecie że na wszystko potrzeba czasu, jednak akwa ma rok i daleko mu do moich wyobrażeń :-).
Po zmianie prefiltrów mam wrażenie jakby glony troszkę odpuszczały, jednak wysokie NO3 i PO4 jest ZAWSZE i to mój największy problem!!!
Zastanawiałem się też czy pompa obiegowa nie jest za mała????
Mam Hydor Pico 1000 (1000l/h do max 60cm a ja dźwigam wodę na około 40cm). Może też obieg jest za mały w panelu i ma to wpływ na odpieniacz który się tam znajduje.
SILVIA jako cyrkulator mam Hydro 1600 (wydajność 1600l/h wg producenta).
Akwarium prezentuje się tak: